
Europa botst hard over softwarepatenten
De richtlijn over softwarepatenten zorgt voor een ware soap. De EU-ministers lijken allerminst van plan te zijn het voorstel te herzien.
De richtlijn over softwarepatenten zorgt voor een ware soap. De EU-ministers lijken allerminst van plan te zijn het voorstel te herzien.

Europa botst hard over softwarepatenten
De richtlijn over softwarepatenten zorgt voor een ware soap. De EU-ministers lijken allerminst van plan te zijn het voorstel te herzien.
De ministers van de verschillende EU-landen stevenen af op een keiharde confrontatie met het Europees Parlement met als inzet de omstreden richtlijn over softwarepatenten. Waar het parlement de hele procedure graag opnieuw wil starten, neigen de ministers naar het tegenovergestelde.
Eerder deze week besloot de juridische commissie van het Europees Parlement met overgrote meerderheid voor het herstart van het proces. Er moet nu een nieuwe richtlijn worden opgesteld en aan de europarlementariërs worden voorgelegd, zo is besloten.
De voorgestelde richtlijn was al tijden een doorn in het oog van het EP, dat in eerste lezing het voorstel torpedeerde met allerhande amendementen. Het doel was te voorkomen dat zakelijke ideeën en pure software zouden leiden tot octrooien. De meeste van de voorgestelde wijzigingen werden echter niet in het definitieve stuk opgenomen, waardoor het EP zich gepasseerd voelde.
Hierna verklaarde Nicolas Schmit, minister van Buitelandse Zaken van Luxemburg, echter dat hij zich onverminderd schaart achter de oorspronkelijke richtlijn. Schmit heeft een belangrijke stem omdat Luxemburg momenteel de raad van ministers voorzit. Schmit vraagt dit orgaan om op 17 februari voor de richtlijn te stemmen.
Hiermee zou de mening van het parlement, waarvan de juridische commissie met 19 tegen 2 stemmen voor een herstart stemde, dus worden genegeerd. De kans lijkt klein dat het parlement het hierbij zal laten zitten. Het Britse parlementlid Arlene McCarthy neemt alvast een schot voor de boeg en verklaart dat het parlement `zeer heftig' zal reageren op pogingen de visie van het parlement te negeren.
Arjeh van Oijen:Eens te meer blijkt dat de Europese Commmissie zijn eigen achterland niet kent. Europa heeft maar een beperkt aantal grote ondernemingen die software ontwikkelen. In feite is alleen SAP de enige pur-sang software software ontwikkelaar die zich kan meten met Amerikaanse reuzen als Microsoft, IBM, Oracle, Sun, etc.
Daarnaast is er een aantal ondernemingen dat niet pur-sang als gekenmerkt kan worden, maar die wel als afgeleide activiteit software patenten deponeren. Voorbeelden hiervan zijn Philips, Nokia, Siemens, Alcatel, etc.
Het ovegrote deel van de Europese software industrie, zo ver daar al sprake van kan zijn, bestaat uit relatief kleine ondernemingen.
Dit zal in de toekomst alleen maar sterker worden aangezien alle grote ondernemingen op grote schaal hun software ontwikeling naar landen als India en China verplaatsen.
De voorstellen van de EC hebben tot gevolg dat Europa overspoeld gaat worden door patenten van de Amerikaanse reuzen die de innovatie mogelijkheden van kleinere Europese ondernemingen.
Het wordt hoog tijd dat ze in Brussel uit hun ivoren toren af dalen en gaan begrijpen waar het in Europa daadwerkelijk om draait.
Dax:@Niels
Je hebt sowieso ongeveer 3 miljoen nodig voor juridische bijstand als het gaat om patentkwesties.....dus euh.....trivial patenten aanvechten?
Volgens de nieuwe wet kan de partij die de patent afdwingt ook er voor zorgen dat alles wat evt met de patent te maken heeft direct, op staande voet bevroren worden, met inbegrip van invalleen en lamleggen van een bedrijf...raar genoeg denk ik bijv even aan SCO ;) ?
Al Capino:Als de software patenten erdoor komen, dan kunnen we weer meer rechtzaken verwachten op het bestrijden van die patenten.
En de rechters hebben het hier al zo druk.
Straks bezwijkt het hele rechtssysteem er nog onder...
Michel:@Opensource
idd
plm:ik ben begonnen als vvd kiezer, de laatste keer al naar d66 geswitched, maar zal kennelijk nog radicaler moeten worden en ga de volgende keer SP stemmen.
kennelijk moet je tamelijk extreem worden voordat deze arrogante politici naar het volk luisteren in plaats van zich te laten omkomen. grrrr
Niels:van de eene kant.. wij hebben in nederland/eu geen SW patenten kunnen indiennen (niemand overigens want zij zijn niet toegestaan hier..) echter kan een ieder SW patenten indienen in de states. Dus ook de europese SW industrie had dat kunnen doen als ze wilde. Het is dus niet zo dat de amerikanen andermans ideen zomaar gepatenteerd hebben, en zo de markt hebben gecornered.
Let wel, ik ben ook tegen SW patenten mede omdat ze zo ondoorzichtig zijn. gaat het om exacte code of over een werkings principe? Een steekhoudend patent draait om uitleg van de exacte werking van de vinding en niet om een globale beschrijving.
jan: @jan
'anders had MS blufpoker kunnen spelen
en zeggen: OK, verkopen we voorlopig
toch geen software in EU.'
uhm jah, geloof je het zelf?
ja waarom niet?
Mike:Op moment dat ik zie dat ministers een buitenverblijf hebben in Thailans, dan moeten ze dat ergens van betalen. Men heeft externe financiele bindingen. Hetzelfde zag je ook van Jorritsma die opeeens ook heel snel is afgevoerd. Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat dit hoe langer hoer harder aan het stinken is.
By the way, ik ga straks tegen de Europese grondwet stemmen. En dat doe ik nog niet eens zo zeer tegen die grondwet, maar meer omdat mij niet gevraagd is of ik voor of tegen Europa ben.
Ratel:
Welkom in het kapitalistische europa.....
En echt...echt waar...wij hebben op die menschen daar neergezet!!!
jef:Arrogantie, democratie van de macht......
Corruptie ........
Ludo:Ach ja, loby heete vroeger nog smeergeld ;).
Reageer
Preview