
EU wil bedenktijd voor consument bij koop online muziek
De Europese Commissie overweegt een standaard bedenktijd in te voeren voor consumenten bij het online aankopen van muziek.
De Europese Commissie overweegt een standaard bedenktijd in te voeren voor consumenten bij het online aankopen van muziek.

EU wil bedenktijd voor consument bij koop online muziek
De Europese Commissie overweegt een standaard bedenktijd in te voeren voor consumenten bij het online aankopen van muziek.
Dit staat in een nieuw rapport, genaamd 'Green Paper on the Review of the Consumer Acquis'. Concreet houdt de bedenktijd in dat consumenten een product mogen kopen en deze binnen een bepaalde periode zonder reden van opgaaf mogen terugsturen.
Diverse Europese landen, waaronder Nederland, kennen een dergelijke wetgeving. Zo mag in Nederland de consument bij een aankoop op afstand een product binnen zeven dagen na ontvangst zonder reden van opgaaf en zonder verdere kosten, afgezien van de verzendkosten, terugsturen naar de verkoper. Deze wet geldt in Nederland niet voor producten zoals levensmiddelen en voor audio- en video-opnamen.
De Europese Commissie denkt er nu over om een soortgelijke wet voor heel Europa in te voeren. Daarbij wordt overwogen of de wet dan ook van toepassing moet zijn op digitale contentdiensten, zoals muziekverkopen, zo meldt Arstechnica.
De discussie laaide eind januari op, nadat Noorwegen de Itunes Music Store van Apple illegaal noemde. Noorwegen heeft ook een Noorse variant van de wet Koop op afstand en de Noorse ombudsman is van mening dat deze wet ook moet gelden voor digitale muziekaankopen. Volgens de ombudsman schaadt Apple het Noorse recht door de consument geen bedenktijd te geven met betrekking tot muziekaankopen.
Nu het 'groene rapport' is gepubliceerd, zal er een consultatieperiode volgen van drie maanden. In deze periode kunnen diverse partijen commentaar en advies geven over de voorstellen die gedaan worden.
Ik heb hier een beetje gemengde gevoelens bij. Online winkels zullen nu zeker geen muziek in mp3 aanbieden, maar wel veel controlle willen over de muziek willen houden. Aan de andere kant is dat toch al de praktijk en zo hebben consumenten er ook een voordeeltje aan. Ik vind wel dat er een uitzondering zou moeten komen voor muziek die zonder beveiligingen wordt aangeboden.
@Bert Conard
Of de subsidies voor boeren gewoon afschaffen.
dhoogtijd
de eu moet er eens over na gaan denken welke subsidie regel er europees in het leven geroepen moet worden om componisten tekstschrijver en uitvoerende artiesten te steunen zoals ze dat europees ook met de boeren doen.
Als dat voor muziek van toepassing is dan zou dat zeker ook voor alle software van toepasing moeten zijn.
Nog een leuk voorbeeld, pay per view. Ik kijk maar ben achteraf niet tevreden over de film waar ik voor betaal, krijg ik dan ook mijn geld terug.
Dit idee is echter te gek voor woorden. Veel van deze sites bieden de mogenlijkheid om de gedeeltes van de muziek te beluisteren.
Daarbij zie de 2 voorbeelden hierboven, als het voor muziek van toepassing is, dan ook voor video en alles eigenlijk. Betaalsites kunnen dan wel inpakken.
hmmm, bij de europese unie zijn ze niet goed wijs.....
ik lees nl "Deze wet geldt in Nederland niet voor producten zoals levensmiddelen en voor audio- en video-opnamen." En we hebben het hier over audio opnames.....
en daarna las ik (dank aan Dajestar)"De wet Verkoop op afstand is overigens gebaseerd op een Europese Richtlijn Verkoop op afstand en geldt in principe al voor de hele Europese Unie"
De heren willen dus de regels die ze zelf hebben vastgesteld veranderen?
sorry hoor, maar die hebben dus het predikaat "Dom Volk" verdiend.
Ooit van DRM gehoord?
Als je een nummer voor 'download to own' koopt, zit daar ook het recht om het nummer te branden bij. wat ook gelijk weer het kromme aan drm is, aangezien je met het gebrande nummer weer kan doen en laten wat je zelf wilt.
Ooit van DRM gehoord?
Als de media branche een beetje snugger is dan bieden ze items aan in lage kwaliteit, als de koper dan na 7 dagen beslist om het product te houden krijgt hij/zij de items in hoge kwaliteit. Natuurlijk kan de koper meteen de hoge kwaliteit kopen, en voor de 7 dagen aftekenen in een EULA (of een ander wurgcontract).
In principe heb je hier al de prelisten functionaliteit voor in zo'n beetje alle bestaande muziek download omgevingen? mensen kunnen een fragment luisteren en dan beslissen of ze het willen kopen. elke andere manier van kopen van muziek met bedenktijd is onrealizeerbaar mijns inziens.
Lijkt me bij muziek inderdaad een beetje vreemd (of bij films... halverwege je geld terugwillen omdat er geen moer aan is). Wel zou er een fatsoenlijke luisteroptie geboden moeten worden.
Haha dat is een briljante wet! Meteen invoeren!
Gewoon alles terugsturen wat je gedownload hebt en ondertussen lekker kopieren. Desnoods analoog door de muziek af te spelen en weer op te nemen met een opnameprogramma.
Ik ben benieuwd hoe ze dit in de praktijk uitvoerbaar willen maken...
Ze willen dit dan zeker ook voor boeken en films?
Snel het boek uitlezen of de film kijken en dan weer terugsturen.
Kunnen ze dan niet beter het bibliotheek systeem uitbreiden ipv afbreken?
Elke contentleverancier verkoopt zijn werk dan aan de EU voor een vaste prijs, daarna wordt er per geleend exemplaar een vergoeding betaald. Alle EU burgers nemen een lidmaatschap op de bieb en betalen per leenactie een kleine bijdrage.
Lijkt me een fijne oplossing.
De wet Verkoop op afstand is overigens gebaseerd op een Europese Richtlijn Verkoop op afstand en geldt in principe al voor de hele Europese Unie.
Hoe moet ik sowieso het terugsturen van een mp3/wma/whatever bestand voor me zien?
Gewoon, terugmailen. En beloven dat je het bestand wist natuurlijk ;)
Hoe moet ik sowieso het terugsturen van een mp3/wma/whatever bestand voor me zien?
Leuk! Downloaden, snel een cd'tje bakken en dan de muziek terugsturen. Er is een reden dat de bedenktermijn niet geldt bij dit soort transacties.
Reageer
Preview