
Buma/Stemra verliest monopolie op Nederlandse markt
De Europese Commissie liberaliseert de markt voor auteursrechtenorganisaties. Buma/Stemra vreest voor zijn eigen voortbestaan.
De Europese Commissie liberaliseert de markt voor auteursrechtenorganisaties. Buma/Stemra vreest voor zijn eigen voortbestaan.

Buma/Stemra verliest monopolie op Nederlandse markt
De Europese Commissie liberaliseert de markt voor auteursrechtenorganisaties. Buma/Stemra vreest voor zijn eigen voortbestaan.
Mededingingscommissaris Neelie Kroes heeft auteursrechtenorganisaties zoals het Nederlandse Buma/Stemra gedwongen om hun monopolie op te geven. Artiesten mogen voortaan zelf kiezen welke organisatie hen vertegenwoordigt, en omroepen of digitale muziekwinkels zoals Apple's iTunes kunnen nu bij één organisatie voor heel Europa de rechten afkopen.
De oude regels waarbij de auteursrechtenorganisatie van elk land een monopolie had, zijn illegaal verklaard. Kroes heeft echter geen boetes opgelegd. Elk land kan ook nog steeds zijn eigen tarieven instellen, waardoor de verschillende organisaties nauwelijks op prijs kunnen concurreren.
"Dit besluit zal de culturele diversiteit bevorderen doordat het auteursrechtenorganisaties stimuleert om componisten en artiesten een betere dienstverlening te bieden bij het incasseren van de vergoeding waar zij recht op hebben," zegt Kroes in een persbericht. "Het maakt ook de ontwikkeling van satelliet-, kabel- en internetzenders mogelijk, waardoor luisteraars meer keuze krijgen en auteurs in potentie meer geld kunnen verdienen."
Buma boos
Buma/Stemra, de organisatie die voor Nederland de auteursrechten int, klaagt dat de maatregel onvoldoende waarborgen biedt. De meerderheid van de rechten voor populaire muziek zal belanden bij 'drie of vier concurrentievervalsende muziekkolossen', waarschuwt de organisatie in een persbericht.
Duits-Engels monopolie
De auteursrechtenorganisaties in Duitsland en Groot-Brittannië hebben inmiddels al een samenwerkingsverband opgericht, en beschikken inmiddels over de exclusieve rechten om voor heel Europa de online en mobiele rechten van EMI Music Publishing te vertegenwoordigen. Buma voorspelt dat de groep van drie tot vier grote organisaties op termijn zo'n zestig tot zeventig procent van de totale omzet naar zich toe zal trekken. Kleinere incasso-organisaties zullen fors aan inkomsten verliezen.
Buma/Stemra heeft een klacht ingediende bij de antitrustinstanties van de Europese Commissie. De organisatie eist garanties om te voorkomen dat er een Europees monopolie op de markt voor auteursrechtenorganisaties ontstaat.
Wat ik me afvraag: De heffing die we op lege cd's & dvd's moeten betalen in Nederland, naar wie gaat dat? Dat gaat nu naar B/S, maar zal in de toekomst naar meerdere partijen gaan? Of is het zo, dat omdat het illegaal is bevonden door de EU, dat ik dat geld terug kan krijgen, omdat het dan ook illegaal is verkregen door B/S? Weet iemand hier een antwoord op, of moeten we met z'n allen een rechtzaak beginnen als het volk tegen B/S? Lijkt mij interessant om dit te weten.
ja maar die jongens bij organisaties als B/S zijn dan ook gewoon om slapend rijk te worden op andermans rug... :-)
En toch doet Europa het ook nog niet goed.
Afschaffen die zooi die niet va deze tijd is!!
Neelie pak meteen SENA aan ... wij gaan nog een rechtszaakje voeren met deze gasten...
een fabriekje 600 Eurie uit de zak kloppen wegens "openbaar" lees radio aan... geeft toch geen pas¿¿¿
bij dergelijke bedragen worden bedragen gerekend voor beveiliging en paleizen.
De paleizen zijn gewoon cultureel erfgoed en zul je als overheid toch voor betalen en je hebt voor de president als staatshoofd eigenlijk toch ook een paleis nodig dus of noordeinde nou door een president of een koningin word gebruikt zal niet al te veel in kosten schelen.
De beveiliging van presidenten en hun familie en oud presidenten en hun familie is potentieel nog duurder als van een koninklijkhuis zeker als je bedenk dat bij gekozen vertegenwoordigers vaak de helft van de bevolking al tegen deze persoon heeft gestemd en deze dus ook eigenlijk bijna altijd controversieler zijn dan een vorst.
Een koninklijke familie krijgt wel meer geld direct in salarissen/vergoedingen omdat er meerdere leden van de koninklijke familie een vergoeding krijgen maar het voordeel is dat ze niet na een korte periode het stokje overdragen en daarna nog wachtgeld en pensioenen trekken. Bovendien is een voordeel dat de familie gezamelijk meer represntatieve taken kan vervullen dan 1 president zou kunnen.
En dan is er nog het punt van hoe bijvoorbeeldt een president/staatshoofd moet worden gekozen. Daar zitten altijd extra kosten aan.
Ik vind het grappig dat je de president van de VS noemt.
A) Ik denk dat wij niet een dergelijke president willen die zowel de match controleert als een representatieve uitstraling moet hebben. Balkenende for president ? of Rita ? brrrrrrr
B) de Amerikaanse president kost een veelvoud van wat een willekurig vorstenhuis kost aan beveiliging zowel als huisvesting (reken maar dat er elke 4/8 jaar flink verbouwd wordt in het witte huis en de overige presidentiele verblijven zodra er een nieuwe first lady arriveert) en een expresident zal de rest van zijn leven door de secret service worden beschermd.
C) de presidentsverkiezing is het meest verkwistende proces wat er bestaat en je houdt er regelmatig een staathoofd aan over die door een groot deel van de amerikanen niet positief wordt beoordeeld.
"De oude regels waarbij de auteursrechtenorganisatie van elk land een monopolie had, zijn illegaal verklaard."
Kijk, en daar laat de EU toch even wat zien waar we helemaal niet blij mee moeten zijn. Als wij in ons land gelukkig zouden zijn met bepaalde regels en gewoonten, zitten we er niet op te wachten dat de EU dit even 'illegaal kan verklaren'. Ik zeg niet dat ik blij ben met de huidige BUMA/STEMRA situatie, maar ik vind het zeer verontrustend dat de EU dingen zomaar even om kan gooien zonder dat de burgers van Nederland hier inspraak op hebben.
Wij zijn inwoners van Nederland, niet van Brussel.
ja, maar hoeveel % is dat v/h totaal?
die poppenkast mag van mij worden opgeheven.
Zo, ben benieuwd hoeveel minnen dit krijgt...
Vindt je 't gek dat we de bomen door het bos niet meer zien met al die vage belangenorganisaties...
Nog nooit van Vrije Muziek gehoord?
Welkom in de 21-e eeuw ;-)
Ik weet niet of dit nu een voordeel is. Ik run een internet radiostation "Old Men's Radio" betaal als particulier radiostation relatief weinig als ik het vergelijk met de Belgische zuster organisatie van Buma/Stemra. Ik denk dat het weer een verschraling wordt van Internet. Als de kosten meer om hoog gaan is het geen leuke hobby meer en dat zal voor meer particulieren of kleinschalige initiatieven geleden op muziek gebeid op internet. De lol gaat er steeds meer af om op internet leuke non-profit ideeën te lanceren op internet.
De beveiliging inclusief al de oud presidenten kost een fortuin. Daarnaast brengt een President niks op terwijl een handelsmissie met oranje support goed is voor honderden miljoenen euros aan opdrachten voor het bedrijfsleven.
De Nederlandse oranjes zijn een prima investering.
De Europese licentie van eMusic die Buma heeft afgesloten is anders behoorlijk vooruitstrevend. Precies de deal die Neelie wil.
Dat komt omdat ze zo low key zijn, maar in feite slurpen ze honderden miljoenen in stilte op.
Een president is veel goedkoper (je had het over de BV Nederland), de president van de USA verdient geloof ik, 3 ton.
Ik denk dat een Nederlandse president iets meer zou mogen krijgen dan de Balkenende norm
Volgens mij ben jij de enige die de bui voelt hangen .....
Op zich een goede stap, maar we gaan er idd iets nog ergers voor terug krijgen ....
Het lijkt me dat ze bij Buma Stemra gewoon apathisch heeft zitten wachten op deze regelgeving terwijl hun conculega's in het buitenland niet stil hebben gezeten en gewoon er het beste van proberen te maken.
Als ze slim zijn proberen ze nu alsnog een paar grote deals te sluiten in plaats van hun energie te verspillen met klagen en protesteren.
Maar ja slim en Buma Stemra?
Dat hebben ze al gedaan ;) Die mensen hebben zo veel geld, die zitten overal. Van de landelijke politiek, tot aan MEP's
Kun je zien wat een waardeloze organisatie B/S is, ipv inspelen op veranderingen gaat men klagen, terwijl men in andere landen gewoon op inspeelt en kansen grijpt.
Ik hoop dat ze snel failliet gaan.
Nou, ik moet nog zien of dit gunstig uit gaat pakken voor de gewone artiest/componist.
Veel gehoorde klacht over de Buma is dat ze het geld op zo'n manier onder hun leden verdelen dat alleen de grote namen er van profiteren. ( http://www.uitdagingonline.nl/508/default.aspx?showobject=29954&showtarget=795 ) en dat er onderwijl geld aan de strijkstok van Buma zelf blijft hangen. Nu mogen er dus andere organisaties in Nederland komen, maar om dan vervolgens weer te voorkomen dat omroepen straks aan allerlei vage clubjes afzonderlijk moeten betalen komt er 1 grote monopolieorganisatie voor heel Europa voor het innen van dat geld ? En die gaat het geld dan weer verdelen onder de andere organisaties ? Waarbij het weer naar de grote jongens gaat en er geld aan de strijkstok blijft ? Zelfs Buma begint nu al bang te worden dat ze dan heel weinig geld gaan krijgen.
Dat heeft hier natuurlijk helemaal niets maar dan ook niets mee te maken. Brancheorganisataies zoals MPA en RIAA zijn iets totaal anders dan auteursrechtorganisaties.
Corrigeer me als ik het fout heb, maar RIAA en MPAA zijn toch belangenorganisaties van de platenindustrie? Ze doen ander werk dan de auteursrechtenorganisaties. Volgens mij zijn ASCAP en BMI de Amerikaanse tegenhangers van Buma/Stemra.
Mooi, een eerste stap naar marktwerking in deze ondoorzichtige branche waar teveel geld bij de BUMA/STEMRA's blijft hangen.
Vraag is of dan beter is als dat datzelfde geld straks in duitsland of Engeland aan de strijkstok pblijft hangen. Je bent volgens mij wel heel naief als je ervanuit gaat dat het straks zoveel beter zal gaan.
Het grootste voordeel zal liggen bij partijen die over rechten afspraken moeten maken. Denk aan Apple iTunes. Ik zou er niet op rekenen dat wij er ook maar 1 cent wijzer van zullen worden en aangezien de BV Nederland qua werkzaamheden weer wat zal verliezen aan de grote EU landen is lijkt me het resultaat voor ons nog behoorlijk vaag.
Goed nieuws voor artiesten en platenmaatschappijen.
Slecht nieuws voor "ongewenste"/illegale downloaders.
Het opsporen en vervolgen van illegaal downloaden gaat een echte "business" worden nu commerciele partijen ermee aan de slag kunnen. Er valt een hoop geld te verdienen met het opsporen van downloaders en het doen van claims. Gelukkig blijven wij daar door de Nederlandse wetgeving nog een tijdje van verstoken. Dwz: tot de wetgeving m.b.t. het maken van een thuiskopie Europees geharmoniseerd wordt.
Ik denk dat je rustig een verkiezing kan organiseren en dat met precies hetzelfde koningshuis blijft zitten. Volgens mij is Nederland 1 van de landen waar men het meest tereden is over het koningshuis in de hele wereld.
Het is zelfs zo dat bijvoorbeeld onze duitse buren maar wat jaloers zijn op ons koningshuis.
Nou,
Als ik zo georganiseerd zou zijn als de BUMA/STEMRA dan zou ik ook vrezen voor mijn voortbestaan. Wat een ongeorganiseerde bende is dat zeg. Heb zelden zo'n puinhoop meegemaakt....
Heel goed. Als je voortbestaan afhankelijk is van wettelijke bescherming dan heb je geen bestaansrecht. Muziek is gewoon een commerciële business.
Ik vraag me af of het nu de grote landen zijn die het overnemen. Het zou me niets verbazen als de grote pan-Europese spelers juist in Luxemburg of Litouwen gevestigd zijn. Een klein land met weinig muziekindustrie. Daar zijn dan ook weinig gevestigde belangen en dus kansen om een nieuwe en efficiënte organisatie op te stellen, eventueel met gunstige door de wet bepaalde minimum tarieven. Nederland zou ook zo'n land kunnen zijn. Maar dat verreist een Buma en een regering die vooruitstrevend denkt. Dat lijkt me wat veel gevraagd.
Je hebt gelijk, de OPTA staat hier helemaal buiten. Ga ik narren, doe ik het nog niet goed.
Misschien handiger om Postbus 51 te gebruiken.
Met als boodschap, je mag alleen kiezen wat op je boterham komt, en zelfs dat doet de AH voor je.
Wat heeft de OPTA hier nou weer mee te maken???
Ah, nu het volgende monopolie aanpakken: het koningshuis. Alle titels liggen bij bloedverwanten en vrienden. Zonder enige vorm van mogelijke concurrentie. Mag ik alsjeblieft een ander koningshuis kiezen die mij van ceremoniele taken voorziet? OPTA, waar ben je als ik je nodig heb?
Deze organisaties hebben zich dan nog steeds te houden aan Europese regelgeving.
Liever drie of vier van zulke kolossen op internationaal niveau dan één op nationaal niveau. Goed zo Neelie!
Heel geloofwaardig, zo'n waarschuwing van de organisatie die haar enige bestaansrecht ziet verdwijnen.
Heel mooi inderdaad. Laten we blij zijn dat de RIAA en MPAA zich nu ook hier kunnen vestigen...
Mooi, een eerste stap naar marktwerking in deze ondoorzichtige branche waar teveel geld bij de BUMA/STEMRA's blijft hangen.
Nu het monopolie van de belastingdienst nog aanpakken :)
Reageer
Preview