
Rijks-CIO vraagt vrijwillige bijdrage ambtenaren
Waar IT'ers vaak zichzelf graag opsluiten in de interne beslommeringen kiest Maarten Hillenaar er juist voor wel mensen in de keuken te laten meekijken. Maar daar vraagt hij ook iets voor terug.
Waar IT'ers vaak zichzelf graag opsluiten in de interne beslommeringen kiest Maarten Hillenaar er juist voor wel mensen in de keuken te laten meekijken. Maar daar vraagt hij ook iets voor terug.

Rijks-CIO vraagt vrijwillige bijdrage ambtenaren
Waar IT'ers vaak zichzelf graag opsluiten in de interne beslommeringen kiest Maarten Hillenaar er juist voor wel mensen in de keuken te laten meekijken. Maar daar vraagt hij ook iets voor terug.
Ze moeten raar hebben gekeken de 25 mensen uit de Rijksdienst, die werden gevraagd om mee te denken over de toekomst van de overheids-ICT. Koud binnengekomen krijgen ze te horen dat hun advies heel welkom is, maar dat ze daarvoor wel drie maanden lang 16 uur per week van hun eigen tijd moeten geven. Zeven waren meteen enthousiast en ging aan de slag. Ze offerden diverse weekenden en avonden op.
Volleybal coach
Een leuke uitdaging, omdat is gezocht naar mensen die korter dan vijf jaar in dienst zijn en dus een frisse blik mee brengen. In ruil voor hun inzet heeft Hillenaar volleybalcoach Toon Gerbrands gevraagd de groep te begeleiden als een soort job-coach. Dat heeft niets zweverigs vertelt Hillenaar aan Webwereld: “Wat is het zweverige karakter van een coach die een team naar de Olympisch spelen en het wereldkampioenschap weet te brengen?”
Voor Hillenaar is het belangrijk om mensen te motiveren en enthousiast te krijgen voor de enorme klus die er ligt. De inzet van een coach is daarbij een belangrijk hulpmiddel en heeft ook geholpen. “Het heeft geleid tot een mooie presentatie met goede suggesties.”
Onvoorwaardelijk volgen
Volgens Gerbrands was het vooral de aanpak die bijzonder was. “Ik heb gevraagd dat mensen meedoen zonder voorwaarden vooraf, helemaal geen. Zes volgden direct en een zevende na enig denkwerk”, vertelt hij tegenover Webwereld. Hij erkent dat hij niet wist of het tot succes zou leiden, maar dat het radicaal anders moest dan werken in reguliere vergaderingen. “Het kan zijn dat ik ze in het weekend vraag te vergaderen, maar ook om 2 uur 's nachts. Gewoon omdat het bijzonder is en omdat er dan geen files staan. Ik heb ze wel beloofd dat het goed zou staan op het cv.”
Uiteindelijk werd er geen rapport geschreven, maar een soort regenboogvisie met vooral plannen op hoofdlijnen. “Concrete dingen waar de overheid iets aan heeft”, betoogt de coach.
Met mensen gesproken, trends uitgezocht. We moeten stuk maken dat bijzonder is. Dus geen rapport. De regenboogvisie ontwikkeld. Zes of zeven blaadjes gepakt met allemaal concrete zaken. Op elk papiertje staat iets geschreven waar de overheid iets aan heeft met aanbevelingen.
Nieuwe plannen
Zijn aanpak leidt tot ook snel tot succes. Er komen veel plannen uit de groep. “We konden niet alle ideeën uitvoeren, maar zeker een heel aantal wel”, stelt Hillenaar. Een mooi voorbeeld is volgens hem de keuze voor de Regenboog als metafoor. Kleurrijk, transparant, optimistisch en mooi aansluitend bij thema's als duurzaamheid. Zweverig? Zeker, maar wel mooi en prima bruikbaar in de communicatie".
De groep is nog altijd betrokken bij de Rijks-ICT en werkt nu – in werktijd – ook nog in projecten mee. “Ze zijn een soort geweten”, stelt Gebrands. Via een rapportage model worden de resultaten heel meetbaar gehouden. “Het mooie is dat je voortgang ziet”, meent Hillenaar.
Cloud
Een van de suggesties is dat er serieus wordt gekeken naar cloud-computing. Zelf hij de mogelijkheden al langer serieus. “Dat is zeker iets waar we naar kijken”, vertelt hij. Hij voelt zich gesteund door een motie in de Tweede Kamer, die oproept eind dit jaar met een strategie te komen. “Dat zet wel wat meer druk erop, maar past goed binnen de toch al ingezette strategie.”
Op de stelling dat het toch wel logisch is dat er een eigen overheidscloud komt op Nederlandse bodem, wil hij geen bevestiging geven. “Maar het is duidelijk dat er niet zomaar data naar het buitenland gaat”, vertelt hij. “Maar zover zijn we nog niet.” Door de motie moet Hillenaar eind dit jaar met een plan op de proppen komen. “Dan weet je meer.”
Wat is er dan uitgerold uit dit prachtig stukje vrijwillige samenwerking op de alternatieve tour?
Ik lees niets concreets in dit stukje... Alleen het woord Cloud. Dat had ik zonder meetings ook wel kunnen bedenken en stond toch al op de agenda.
Een kapitale fout van Hillenaar... nog meer proza produceren?!?! Wat hij zou moeten doen is een multidisciplinair dreamteam formeren om echt werkende voorzieningen te MAKEN. Dus niet weer bedenken, geen extra beleidsproza, geen architectuur, geen proof of concept, want het is allemaal al bedacht.
http://webwereld.nl/article/comments/id/65228#comment_470956
tja dat kan ook zijn:
We moeten stuk maken wat bijzonder is.
Taal is er om zaken duidelijk te maken niet om te moeten raden..
Dit is ook een pareltje;
of deze of dezeHet mag wel begrijpelijk Nederlands zijn.
@zwart-wit
Als ik de context lees lijkt me dat er bedoeld wordt 'We moeten een stuk maken dat bijzonder is'.
Niet echt.
De zinsnede:
Geeft duidelijk aan dat men bij de rijksoverheid van plan is om juist DIE dingen die goed zijn, die bijzonder zijn, te (laten) slopen.
Men behoeft toch geen denktanks te creëeren voor het bedenken van ravage(s), daar heeft men reeds een redelijk vaste hand in :-)
Een redelijk nietzeggend stuk, eigenlijk, en dan heb ik het niet over die regenboogvisie (het zoveelste stip op de horizon, missie en visie, toekomst document). De ICT'ers op de overheids werkvloer weten donders goed wat er moet gebeuren en waarom. Helaas verzanden die initiatieven veelal in de politiek (die al begint op de laag direct boven de werkvloer).
Reageer
Preview