
Ministers: TLS faalt met studenten OV-chip
De problemen met de studenten OV-Chipkaart blijven aanhouden. De overheid voert de druk op TLS en de vervoerders op. Het is hoog tijd voor verbetering.
De problemen met de studenten OV-Chipkaart blijven aanhouden. De overheid voert de druk op TLS en de vervoerders op. Het is hoog tijd voor verbetering.

Ministers: TLS faalt met studenten OV-chip
De problemen met de studenten OV-Chipkaart blijven aanhouden. De overheid voert de druk op TLS en de vervoerders op. Het is hoog tijd voor verbetering.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de bewindslieden dat zij vanuit meerdere kanten signalen krijgen dat er nog steeds problemen zijn met het invoeren van de Studenten OV-chipkaart. Volgens hen ligt het probleem bij de vervoerders. Die zijn te algemeen ingericht terwijl de Studenten OV-Chipkaart juist specifieke eisen stelt.
Declaratie
Eurlings en Van Bijsterveldt reageren hiermee op de problemen bij de uitgifte van 17.500 OV-chipkaarten vorige week. Deze chipkaarten waren verkeerd geactiveerd waardoor de studenten deze niet konden gebruiken.
Volgens Eurlings was dit vooral nadelig voor de ruim 500 studenten die de kaart als vervanging van een defecte of vermiste kaart kregen. De andere studenten hadden namelijk nog geen reisrecht. In tegenstelling tot wat eerder gezegd is mogen zij de gemaakte reiskosten nu wel declareren. De OV-bedrijven moeten deze kosten dekken.
Foute invoer
De fout wordt door de overheid bij Trans Link Systems (TLS) gelegd. Dit bedrijf produceert de OV-chipkaart namens de OV-bedrijven. Het activeren van de kaarten ging mis door een verkeerde invoer bij TLS.
Inmiddels kunnen de studenten hun kaart wel activeren. De codes die op de kaarten geprogrammeerd stonden zijn inmiddels wel actief in het systeem. Als lapmiddel stuurde TLS de gedupeerde studenten vorige week al een brief waarmee zij tijdelijk gratis konden reizen.
Maat vol
Begin dit jaar waren er ook al aanhoudende problemen met de studenten OV-chipkaart, zodat minister Plasterk in eerste instantie weigerde de 'analoge' Ov-studentenkaart uit te faseren.
Maar de zaken zijn ruim een half jaar later nog steeds niet op orde.
Voor Bijsterveldt en Eurlings is de maat vol en wordt het tijd dat er extra hoge eisen worden gesteld aan het functioneren van de studenten OV-chip. Ook de communicatie tussen OV-bedrijven en studenten moet beter. "Wij constateren dat op dat vlak aanvullende maatregelen van het openbaar vervoer noodzakelijk zijn. We zullen daartoe op zeer korte termijn in overleg treden met de vervoerbedrijven", concluderen Eurlings en Bijsterveldt hun brief aan de Kamer.
Jups. Ik zie regelmatig toeristen die te dom zijn om te begrijpen dat een GVB dagkaart uiteraard niet werkt op een bus van connexion of arriva. Daarvoor moet je daar *ook* een dagkaart kopen.
Hmmm, ik had begrepen dat ze systematisch mensen met verstand van zaken bij dat project hadden uitgefaseerd.
Kan ik goed begrijpen hoor, die mopperpotten die de hele tijd zeggen dat het van geen kant klopt, die wil je inderdaad niet als personeel.
Dit is een van de vele redenen dat ik niet meer met openbaar vervoer reis of wil reizen. Ik heb 1 keer uit nood een ov-chip kaart van een collega een busrit gedaan, en na het lezen van deze comments vermoed ik dat er 4 euro afgeschreven is omdat ik idd alleen maar een goede reis zag toen ik uitstapte / uitcheckte.
Ik als ov-chip leek had dus niet eens door dat er iets niet goed ging.
In londen heb je nog steeds de mogelijkheid met papieren kaartjes te reizen en deze wordt ook niet afgeschaft. In londen zijn ook alle Kaarten anoniem totdat je je registreerd (voor bijvoorbeeld een kortings abbo)
[Link]
Y.
Serieus, volgens mij is het structurele probleem dat ambtenaren binnen overheidsorganisaties tegenwoordig nergens meer verstand van moeten hebben maar wel de regie moeten voeren.
Ik bemerk als "externe" de enorme incompetentie van de regie-voerende ambtenaren. Gezien de Laissez-faire-cultuur zie ik het niet veranderen, tot in ieder geval de baby-boom generatie met pensioen is.
Bij de ene vervoerder moet je wel in- en uitchecken, bij de ander niet. Stadsvervoer Rotterdam vereist verchipte sterabonnementen, streekvervoer in de buurt van Rotterdam vereist papieren sterabonnementen. Bij de NS mag je als abonnementhouder inchecken maar het hoeft niet, behalve studenten buiten hun vrij-reizen periode want dan moeten ze wel inchecken. (En als je incheckt voordat het vrij reizen afloopt, is de hele reis toch gratis!)
Uit- en inchecken binnen 35 minuten is een overstap, maar niet bij de NS, en ook niet als je 36 minuten moet wachten omdat je aansluiting te laat is.
Het grootste probleem is dat de OV-chipkaart geen vervoerbewijs is maar een betaalmiddel. Iedereen rekent andere tarieven, zelfs andere tariefstructuren. Niet de reiziger staat centraal zoals de bedoeling was, maar de vervoerders.
Zou het niet veel beter zijn als de consumenten-autoriteit (niet de bond) een kaart laat ontwikkelen waarmee straks alle reizigers kunnen gaan reizen? Dan moeten de vervoerders zich maar aanpassen aan de reiziger. Net zoals de banken de klant weer centraal zijn gaan stellen. En guess what? Dat werkt!
Je idd, ook leuk dat als je bus omrijdt je opeens ipv uitcheckt, incheckt en niet uitcheckt. Dat is dus 2x 4 euro's.
Ik vind het niet raar dat er een dikke rekening is met miljoenen euro's van mensen die niet hebben uitgechecked. Mijn goed wat een slecht systeem. Het lijkt wel of ze systematisch alle mensen die verstand van zaken hebben niet om hun mening vragen.
Kopieer dan gewoon het Londonse systeem. Dat werkt tenminste.
Er zijn teveel niet werkende dingen om het allemaal op te noemen. Dus ik vat het samen: T'is gewoon KUT.
TLS heeft aangegeven "Wij kunnen dat! No problem!"
Iets meer dan het vingertje is wat ze verdienen.
lafjes dat ze de verantwoordelijkheid doorschuiven. TLS heeft me die kaart nooit opgedrongen, die beslissing heeft de overheid gemaakt. Een beetje een verantwoording naar de gedupeerde eindgebruiker is wel op n plaats.... iets meer dan alleen het vingertje.
Volgens mij is het probleem dat in dit systeem de gebruiker en het gebruik als laatste is ingepast in plaats van centraal te stellen.
Je weet dat dit onmogelijk is? Het systeem werkt perfect, dús kan dit niet. Ik heb dit zelf twee keer meegemaakt op één dag, en m'n vriend ook. Beide kaart gekocht in A'dam en gebruikt in Nijmegen. Kennelijk werkte dat niet goed.
Maar mij werd verzekerd dat dit onmogelijk is, dus is het niet gebeurd. Ik loop nu bij het RIAGG vanwege hallucinaties.
Het systeem heeft inmiddels al MILJARDEN gekost, met zeker 1,5 miljard aan belastingcenten en het werkt gewoon niet. Ook zitten er rare sprongen in. Waarom moet je als student en eigenaar van een maand cq jaarkaart met foto wél in- en uitchecken, terwijl je al hebt betaald en de kaart op toonder is. Groot risico dat je het een keer vergeet en alsnog geld moet betalen. De ov-chiopkaart is een heilloze weg en gaat alleen maar meer geld kosten. Afschaffen en terug naar papieren kaartjes en pasjes op toonder.
Los van dit alles zijn er heel veel vooral wat oudere mensen en incidentele gebruikers die niet eens meer met het OV durven omdat ze geen idee hebben hoe het nu werkt. Als het al werkt ;)
Overal hebben ze die apparatuur staan, maar als het niet werkt, weet zelfs het personeel niet wat je dan moet beginnen. Pas een keer ingecheckt bij instappen in een bus, en bij het uitchecken zegt hij weer "Goede reis" en gaat er weer 4 euro af. Chauffeur kon er niets aan doen, en uitchecken ging ook niet ("U bent al ingecheckt").
Ze zouden eigenlijk op alle plaatsen waar die apparatuur staat ook een "undo" apparaat moeten hebben! Als ze straks de stempels bij de chauffeurs definitief afschaffen, hebben die in ieder geval meteen ruimte beschikbaar om zo'n ding in hun uitrusting te hebben.
Wat faalt er NIET aan?
Moeilijk kunnen opladen. activeren dat voor geen meter werkt, poortjes die niet werken, kaarten die vanzelf kapot gaan, etc
Ik zit zelf al 4 weken te wachten op een overzetting van weekend naar weekkaart. *piep* IBG & TLS
Reageer
Preview