
ICT-sector verdeeld over regeerakkoord
De meningen over het regeerakkoord zijn verdeeld in de ict-sector. De nadruk op innovatie wordt toegejuicht, maar de aandacht voor internet is te summier.
De meningen over het regeerakkoord zijn verdeeld in de ict-sector. De nadruk op innovatie wordt toegejuicht, maar de aandacht voor internet is te summier.

ICT-sector verdeeld over regeerakkoord
De meningen over het regeerakkoord zijn verdeeld in de ict-sector. De nadruk op innovatie wordt toegejuicht, maar de aandacht voor internet is te summier.
De aandacht voor internet in het regeerakkoord (pdf) is miniem te noemen. "Het kabinet bevordert een vrij en open internet", is het enige wat CDA en VVD kwijt willen over dat onderwerp. Dat schiet onder andere digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom in het verkeerde keelgat. "In het akkoord staan twee pagina's over de autosnelweg, en één zin over de digitale snelweg. Daaruit blijkt een fundamenteel gebrek aan besef over het belang van internet in onze maatschappij uit", zegt Ot van Daalen van BoF.
Ook Ziggo valt dit tegen. "Het is ons opgevallen dat er zo weinig over instaat", reageert een woordvoerder van de internetaanbieder. "Een statement als een 'open en vrij internet', tsja, wat betekent dat nu helemaal. Het is dus afwachten hoe ze bepaalde dingen verder gaan invullen." Verder vindt Ziggo dat er te weinig aandacht is voor de ict-sector als drijvende kracht van de economie.
Innovatie
XS4ALL ziet positieve punten, maar vindt het ook jammer dat er niet meer instaat over het internet an sich. "Wat voor ons als internetprovider van belang is de informatieveiligheid en bescherming van persoonsgegevens", legt een woordvoerster uit. Toch gaan de VVD en CDA daar op dit moment nog te weinig op in, vindt XS4ALL. Het is ook blij dat er een meldplicht datalekken komt die ook voor de overheid geldt. Er komt ook een integrale aanpak tegen cybercrime. "Het jammer dat er niet bijstaat wat die aanpak precies inhoudt", aldus de zegsvrouw. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor providers.
UPC ziet enkel de positieve punten. "Het kabinet wil vrij en open internet stimuleren. Wij denken dat juist daardoor de innovatie wordt gestimuleerd", aldus een woordvoerder. "Ieder kabinet die iets dergelijks benoemt en die insteek heeft kunnen wij toejuichen."
Ook ict-overlegorgaan ECP-EPN is "verheugd" dat in het Regeerakkoord het belang wordt aangeven van innovatie en de toepassing van technologie, en in het bijzonder ict, voor de versterking van de economie. Er moet bezuinigd worden en dat kan heel goed gestimuleerd worden door de inzet van ict. Vooral voor het efficiënter maken van processen bij bijvoorbeeld de overheid. "ECP-EPN juicht het toe dat het kabinet Rutte I keuzes maakt voor kansrijke domeinen en samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven krachtig wil bevorderen om zo meer tot praktische resultaten van kennisontwikkeling te komen", meldt het platform.
Privacy
Er is wel kritiek op het gebrek aan aandacht voor privacy in het akkoord. Volgens BoF is er winst behaald doordat er een meldplicht datalekken komt. Ook is het positief dat er een "horizonbepaling" komt waarmee wetten achteraf getoetst kunnen worden op privacy. Daar is XS4ALL ook erg over te spreken. "Al met al kunnen we zeggen dat onze acties om dergelijke issues bij de verkiezingen op de kaart te zetten succes hebben gehad. Maar we zijn er nog lang niet", aldus Van Daalen van BoF.
OOK ECP-EPN maakt zich zorgen over privacy: "ECP-EPN is van mening dat in het Regeerakkoord nog te weinig aandacht is voor de generieke factoren die de toepassing van ICT mogelijk maken of remmen." Volgens de organisatie moeten digitale vaardigheden bij de gehele bevolking meer gestimuleerd worden met nadruk op privacybescherming en internetveiligheid.
Aan de ene kant moet internet helemaal geen overheidsaangelegenheid worden want dan krijg je al snel van die Hirsch Ballin taferelen. Dan is de vrijheid en openheid op internet geheel uitgeleverd aan de politieke whims van de dag. Als het de heren politici, die overigens over het algemeen ab-so-luut de ballen verstand hebben van ICT, politiek gezien goed uit komt (lees stemmen/invloed/macht opleverd, al dan niet indirect via lobbies die hun steun vervolens weer verlenen op andere ongerelateerde vlakken) pleiten ze de ene dag voor een vrij-en-open internet en willen ze de dag erna deep packet inspection, opslag van 2 jaar email/internetverkeer, blacklist content-filters etc.
Nee, politiek moet zich vooral niet te veel gaan bemoeien met internet dat voorkomt op de lange termijn veel problemen. Wat ze wel moeten doen is vanuit end-user oogpunt ernaar kijken ipv uit beleidsoogpunt. In plaats van "wat staan wij allemaal wel en niet toe op internet, en welke wetten en regels gaan we ervoor verzinnen" moeten ze denken aan "Hoe kunnen wij onze overheid het beste laten meedraaien met internet. Belastingsdienst/aangifte/stemmen etc online, alle overheid ICT voorzien van IPv6 etc etc etc"
sorry lars66, wilde je een +1 geven, maar klikte per ongeluk mis :-)
"In het akkoord staan twee pagina's over de autosnelweg, en één zin over de digitale snelweg. Daaruit blijkt een fundamenteel gebrek aan besef over het belang van internet in onze maatschappij uit"
Misschien heeft het te maken met het feit dat snelwegen een overheidsaangelegenheid zijn en internet nog niet helemaal.
...en dan staan we over een jaar weer bij de stembus, maar blijft Nederland net zo verdeeld. Het probleem is het partijen stelsel waardoor in Nederland iedereen altijd water bij de wijn zal moeten doen. Misschien zouden we eens niet op roeptoeterende partijen moeten gaan stemmen, maar zou men gewoon twee of drie mogelijke regeer akkoorden moeten maken en dat we daar op kunnen stemmen. Het gekeuvel gaat nu alleen over de persoon en hoofdzakelijk één onderwerp terwijl het natuurlijk veel meer is. Daarom verliezen zoveel mensen ook het vertrouwen in de politiek en zien ze het nut niet in van stemmen.
Ach, gedoogakkoord of niet, veel langer dan een jaar zal dit kabinet geen stand houden. Jammer dat het geen ICT onderwerp is, anders kon WW eens een poll houden m.b.t. de tijd dat dit kabinet gaat overleven.
Ik kan ergens ontzettend overheen lezen, maar zie in dit artikel nergens geschreven dat ze toonaangevende ICT bedrijven zijn. Dat zou inderdaad te ver gaan, maar het zijn wel dominante internetproviders.
Begrijp ik het goed uit dit artikel, dat Ziggo, UPC en XS4ALL de toonaangevende ICT bedrijven in Nederland zijn?
Ach, klagers geen nood. Het is toch juist het idee van dit gedoogakkoord dat de regering zich minder met de vrije wil van het volk wil gaan bemoeien? Een open en vrij internet... er lijkt mij, met de huidige filosofie die uit het gedoogakkoord blijkt, genoeg gezegd.
De meningen van een aantal leveranciers over een akkoord, waarbij de concrete maatregelen nog moeten worden vastgesteld omdat dit met behulp van specialisten gedaan moet worden, heeft wat mij betreft niet echt nieuwswaarde...
Reageer
Preview