
EC start nieuw onderzoek naar Microsoft
De Europese Commissie is een nieuw onderzoek gestart naar Microsoft. MS zou de markt voor serversoftware met illegale methodes willen beheersen.
De Europese Commissie is een nieuw onderzoek gestart naar Microsoft. MS zou de markt voor serversoftware met illegale methodes willen beheersen.

EC start nieuw onderzoek naar Microsoft
De Europese Commissie is een nieuw onderzoek gestart naar Microsoft. MS zou de markt voor serversoftware met illegale methodes willen beheersen.
De Europese Commissie verdenkt Microsoft ervan illegale praktijken te hebben gebruikt om een dominante positie te verwerven in de markt voor besturingssystemen voor zogeheten low-end servers (kleine webservers, maar bijvoorbeeld ook printerservers).
De Commissie heeft aanwijzingen dat Microsoft technische informatie over zijn serversoftware achterhoudt, waardoor concurrenten minder goed in staat zijn om hun producten te laten 'praten' met de veelgebruikte software van Microsoft. Bovendien zou het licentiebeleid van Microsoft het voor consumenten financieel onaantrekkelijk maken om een alternatieve serversoftware te installeren.
Daarnaast vindt de Commissie dat de koppeling tussen de Windows Mediaplayer en het besturingssysteem van Microsoft niet door de beugel kan, omdat de makers van concurrerende software daardoor op achterstand worden gezet.
In een verklaring zegt Mario Monti, de Eurocommissaris voor mededinging, dat de Europese Commissie erop gebrand is om ervoor te zorgen dat internet een 'concurrerende marktplaats' blijft. "Servernetwerken vormen het hart van de toekomst van het web en alles moet in het werk worden gesteld om te voorkomen dat ze niet gemonopoliseerd worden als gevolg van illegale praktijken."
Microsoft krijgt twee maanden de tijd om te reageren op de beschuldigingen en kan om een hoorzitting vragen. Monti overweegt geen 'voorlopige maatregelen' om de marketing van bestaande Microsoft-producten te beperken, aldus een woordvoerder van de Eurocommissaris tegenover het financiële persbureau Bloomberg. Ook de lancering van Windows XP zal niet door de Europese Unie worden tegengehouden.
Bedrijven die schuldig worden bevonden aan het overtreden van de mededingingswetten van de Europese Unie kunnen tot een boete van 10 procent van alle verkopen worden veroordeeld. In het geval van Microsoft zou dat betekenen dat het softwarebedrijf maximaal een boete van 2,5 miljard dollar zou kunnen krijgen. Tot nu toe heeft de EU echter nog nooit een boete van meer dan 100 miljoen dollar uitgedeeld in een antitrustzaak.
Het nieuws over het onderzoek vanuit Europa komt een dag nadat bekend is geworden dat de nieuwe rechter die de zaak tegen Microsoft behandelt, de eerste hoorzitting voor 21 september op de agenda heeft gezet. Dat is een streep door de rekening voor de Amerikaanse overheid die haast wil maken met de antitrustzaak en de hoorzitting liever eerder zou hebben.
Henk v. Dorp (niet dé):Zou van Boxtel(minister voor ITC) al een linux server op zijn kantoor hebben?
arthur:Te zien aan de prijsstelling van windows XP heeft microsoft dit soort toekomstige boetes al ingecalculeerd. dus zal weinig uitmaken voor het beleid.
Mpeople:hoe kan dit nu weer ...Media player zit al sinds W.31 in het product ...en nu gaat er in de EC in eens (op advies van $un ) kijken naar "illegale" praktijken ....Daar zit ik als consument niet op te wachten ..
Ik wil een Microsoft OS (geen linnix) met zoveel mogelijk opties ..en met support ( bij MS of bij de OEM) dus EC ga lekker iets anders doen met mijn CENTEN/EURO's
M
Reageer
Preview