Volledige review van D-Link DIR-2660

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen, routers met ondersteuning voor mesh-netwerken en beam forming, maar als je kijkt naar de prijs, is deze meestal aan de hoge kant. D-link komt met de betaalbare DIR-2660 en zou je het beste van beide werelden moeten geven, ondersteuning voor mesh-netwerken en de AC2600-standaard (800 Mbps voor 2.4 GHz-netwerken en 1732 Mbps voor 5 Ghz-netwerken). Deze router ondersteunt daarbij ook nog eens 4x4 MU-MIMO.

 

Lees ook: Wat zijn beamforming en MU-MIMO eigenlijk?

 

Hardware

We noemden het net al even. Dit is een dual-band AC2600-router met 4x4 MU-MIMO-ondersteuning en draait op een dual core Mediatek MT7621AT-processor en 256 MB RAM. Het apparaat heeft 4 gigabit-poorten, een USB 3.0 poort aan de voorkant en een USB 2.0-poort aan de achterkant. Aan weerskanten zitten twee grijze roosters voor het afvoeren van warmte en aan de voorkant vind je subtiele LEDS die aangeven welke poorten zijn verbonden. De Router heeft in totaal vier grote antennes voor een goede, snelle Wifi-ontvangst en mocht je toch nog wat dode hoeken in huis hebben, dan kan je de DAP-1620 aan je netwerk toevoegen om een mesh-netwerk te creëren.

Installatie

Het installeren van de router is ook een fluitje van een cent, het is niet langer nodig je computer aan de router te hangen, naar het juiste IP-adres te “zoeken” en vanaf daar de router te configureren. Tegenwoordig is het hip een app te downloaden op je smartphone en je router op deze manier te installeren en D-Link doet vrolijk mee. Met behulp van de D-Link Wifi-app kan je je router snel vinden en configureren. De app wil helaas wel erg graag je locatie weten, maar dat komt waarschijnlijk hierdoor. Dat is een van de redenen waarom wij nog steeds configuratie via de webbrowser prefereren en dat werkt ook nog steeds prima.

Functies

Het aantal functies dat de gemiddelde router heeft lijkt ook elk jaar te groeien en ook daar blijft D-Link niet achter. De router heeft een ingebouwde speedtest, de mogelijkheid ouderlijk toezicht in te stellen zodat je kinderen niet te pas en te onpas op internet zitten en worden blootgesteld aan foute content. Daarnaast kan de router overweg met Amazon Alexa en Google Assistant waardoor je tegen je slimme assistent kan praten en je router het werk doet en/of je assistent je op de hoogte brengt als er, bijvoorbeeld, nieuwe netwerkupdates zijn.

Over updates gesproken, deze router heeft de mogelijkheid zichzelf te updaten zonder tussenkomst van de gebruiker, een erg handige functie aangezien dat nog vaak vergeten wordt. Hierdoor blijft je router altijd up to date zonder dat je zelf hoeft te controleren of dat het geval is. Uiteraard kan deze functie ook worden uitgeschakeld als je het liever wel handmatig doet.

Opdrachten als het in- en uitschakelen van het gastennetwerk kan bijvoorbeeld met een simpel commando tegen je assistent in plaats van achter je computer te kruipen, een leuke extra.

Prestaties

Al deze functies klinken natuurlijk leuk, maar je hebt er niet zoveel aan als de router zelf niet goed presteert. Gelukkig hoef je je daar bij deze router geen zorgen over te maken. Het is misschien niet de snelste router uit onze tests, maar we haalden toch ongeveer 400 Mbps waar we met andere, high end-routers tussen de 500 en 700 Mbps haalden. Toch is dat niet iets om de router op af te schrijven, de prijs van de high-end-routers ligt namelijk stukken hoger, soms wel meer dan twee keer zo hoog. Je zal jezelf moeten afvragen of de snelheidswinst die je met die routers haalt het hogere bedrag waard zijn, zeker als je niet regelmatig grote bestanden over je netwerk pompt.

Extra’s

De DIR-2660 wordt met een paar leuke extra’s geleverd waaronder McAfee’s Secure Home Platform. Deze dienst beschermt je thuisnetwerk tegen indringers, phishers en blokkeert malafide websites. Je krijgt een vijfjarig abonnement bij de router en een tweejarig LiveSafe-abonnement wat bestaat uit een wachtwoordmanager, beveiligde cloudopslag bescherming van mobiele apparaten en een virusscanner. Behoorlijk uitgebreid, zeker als je bedenkt dat de prijs van deze abonnementen hoger is dan de router zelf.

Conclusie

De D-Link DIR-2660 is een fijne, sneller router met een hoop features voor een mooie prijs. Het apparaat is misschien niet de snelste router die we hebben getest, maar het is zeker geen slome duikelaar. Voor de gemiddelde gebruiker is dat geen probleem en de extra’s zorgen ervoor dat je niet alleen een snel thuisnetwerk hebt, maar ook nog eens veilig bent dankzij de meegeleverde beveiligingssuites.

Daar komt ook nog eens bij dat met het geld dat je bespaart door voor deze router te gaan, je je Wifi-netwerk nog kan uitbreiden met range extenders om een mooi mesh-netwerk aan te leggen om dode hoeken in huis te elimineren en nog steeds goedkoper uit te zijn dan sommige high-end routers.