Volledige review van Netgear Nighthawk XR700 Pro Gaming router

Netgear heeft dit jaar een hele hoop verschillende routers uitgebracht. Van kleine consumentenrouters tot flinke mesh-systemen voor de beste wifi-ervaring. Tussen al dat grijze en witte routergeweld stond een apparaat waar ons oog al vrij snel op viel. De zwart-rode Netgear XR700 Gaming router.

Zoals de naam al doet vermoeden is dit apparaat speciaal gemaakt voor hardcore gamers en dat zie je meteen. De XR700 lijkt niet op de andere Netgear-apparatuur en heeft net wat meer features aan boord die de andere routers moeten missen. Waar wij meteen al heel vrolijk van werden was de hoeveelheid poorten op het apparaat. De meeste routers hebben er vier, maar deze router heeft zes LAN-poorten, een WAN-poort en een 10 gigabit SFP+ Lan-poort. Ideaal voor huishoudens die veel bedrade hardware hebben staan en regelmatig op hoge snelheid data overpompen. Dankzij deze extra poorten kon er in mijn geval weer een switch tussenuit.

Design

De router is al lang niet meer een apparaat dat ergens onderin de meterkast verdwijnt, sterker nog, dat wordt zelfs afgeraden. De moderne router moet er daarom stijlvol of juist flitsend uitzien. De gemiddelde Netgear-router lijkt op een futuristisch ruimteschip met antennes en de XR700 is geen uitzondering. Traditiegetrouw lijkt gaming hardware altijd zwart te moeten zijn met rode accenten en deze router is alweer geen uitzondering. Het past ook mooi bij de rode accenten van het besturingssysteem op de router, waarover later meer.

Het apparaat heeft maar liefst 17 witte LEDs aan de licht gebogen voorkant zitten (die uitgeschakeld kunnen worden met een hardwarematige knop aan de achterkant) met een metalen gaas achter de rode accentuering. Hieronder zie je de hardware zitten en een heuse ventilator om de CPU en chipset te koelen.

Op de achterkant vind je 7 netwerkaansluitingen, een powerknop, een knop om de LEDs in- en uit te schakelen, resetknop, twee antennes, voedingsingang, een USB-poort en de optische 10 gigabit-netwerkaansluiting. Aan weerskanten van de router vind je nog twee antennes en USB-poorten.

De antennes zelf bevatten ook rode LEDs om het geheel nog wat stoerder over te laten komen. De LEDs zijn heel subtiel waardoor je het bijna niet ziet en ze zijn dus niet storend.

Hardware

Zoals het een goede gaming router betaamt zit het apparaat tjokvol functies en bleeding-edge verbindingsmogelijkheden (behalve Wifi 6 dan). De XR700 heeft een 1.7 GHz quad core processor van Qualcomm aan boord, 1 GB RAM, 512 MB flash opslag een Qualcomm QCA9984 chip voor Wifi 802.11ac (Wifi 5) en de QCA9500 chipset voor 802.11ad-verbindingen (WiGig). De XR700 kan een tri-bandnetwerk opzetten en kan tot 800Mbps halen op het 2,4GHz-kanaal, 1,733Gbps op het 5GHz-kanaal en 4,6Gbps op het 60GHz-kanaal. Hierdoor heeft deze router een AD7200 rating. De XR700 ondersteunt daarnaast logischerwijs MU-MIMO, beamforming en smartconnect, waarmee de router automatisch de beste radioband kan kiezen op basis van verkeer- en signaalsterkte. De XR700 ondersteunt 160MHz Wi-Fi, die de 80MHz-kanaalbreedte op de 5GHz-band verdubbelt om hogere doorvoersnelheden te bereiken.

Installatie

Het installeren van deze router is een fluitje van een cent. We zeggen het de laatste tijd wel vaker en het geldt ook weer voor dit apparaat. Tegenwoordig kan je met behulp van de bijbehorende app je hardware zo installeren. Uiteraard kan je ook nog steeds gebruik maken van de web-interface, mocht je je smartphone niet helemaal vol willen proppen met apps voor alle hardware die je hebt staan. Zowel de app als de webinterface zien er strak uit en geven je de mogelijkheid de router binnen enkele minuten up and running te hebben. Naast de standaard Netgear-webinterface is ook nog een andere interface die Netgear in samenwerking met NetDuma heeft ontwikkeld genaamd DumaOS. Dit besturingssysteem is zeer uitgebreid en doet ons denken aan de systemen die je vindt op NASsen van QNAP of Synology. En hoewel je ontzettend veel kan doen met deze router op software-gebied, hoef je in principe niet meer om te kijken naar de router. Het apparaat is in staat zichzelf zeer goed te onderhouden tot en met automatische updates aan toe. Deze functie moet wel worden ingeschakeld.

Software/gebruik

Alsof de hardware nog niet indrukwekkend genoeg was, weet Netgear met de software ook zeer hoge ogen te gooien. DumaOS heeft ontzettend veel mogelijkheden en is echt toegespitst op de hardcore (online) gamer. Dit gaat zelfs zo ver dat je kan instellen in welke regio je wilt gamen of welke regio’s je juist wilt weren. Ook kan je een limiet instellen tussen de afstand van je router/gamepc en de gameservers waarmee verbinding moet worden gemaakt. Zo voorkom je dat trage servers met een hoge ping in je lijst voorkomen wat je algehele game-ervaring ten goede komt. Dit alles kan je nog instellen per apparaat ook. Ideaal als je andere wensen en eisen hebt voor je Spelcomputer dan voor je gamepc. Dit werkt overigens niet met alle games, maar de Profile Selector van de Geo-Filter-functie laat je makkelijk uit een lijst kiezen voor welke compatible games je dit wilt gebruiken. Van Battlefield tot Fifa, van GTA tot Guild Wars en van Mario Kart tot Super Smash Bros.

Ook het opzetten van een VPN is een fluitje van een cent. Je kan je router gebruiken als eigen (privé) VPN-server of deze verbinden met een 3rd party-VPN-dienst. De XR700 ondersteunt out of the box al verschillende VPN-diensten waardoor je alleen maar een gebruikersnaam en wachtwoord in hoeft te vullen en het land kiezen waar je vanuit wilt opereren. Staat de VPN-dienst naar keuze daar niet tussen, dan kan je altijd nog via de geavanceerde instellingen de boel opzetten. Ook hier kan je bepalen voor welke verbonden apparaten die VPN-instellingen gelden waardoor je veel meer controle hebt. Er handig als je bijvoorbeeld (Amerikaans) wilt Netflixen op je Playstation, maar je pc gewoon met Nederlandse servers verbonden moet zijn. Hierdoor hoef je niet met VPN-instellingen in de weer te gaan op individuele apparaten, maar kan je alles regelen vanaf je router.

Een andere mooie functie is Bandwidth Allocation, deze functie geeft je de mogelijkheid te bepalen hoeveel bandbreedte bepaalde apparaten krijgen. Zo kan je server of gamepc de hoogste prioriteit krijgen terwijl andere apparaten het rustiger aan moeten doen. Zo weet je zeker dat je netwerk niet dichtslibt als er meerdere mensen/apparaten tegelijk bezig zijn.

Functies die meer gamers zullen waarderen zijn de functies die de beheerder in staat stellen om de toewijzing van bandbreedte door aangesloten apparaten te controleren. Deze implementatie gaat verder dan wat normaal gesproken als QoS (Quality of Service) zou worden beschouwd, waarbij het doel normaal gesproken is om de bandbreedte te balanceren.

Op een bepaald niveau voorkomen deze controles dat een apparaat de router laat dichtslibben en de spelervaring van andere apparaten belemmert, maar het is ook ontworpen om optimaal gebruik te maken van de middelen wanneer er meerdere prioriteiten zijn.

De device manager geeft je de mogelijkheid verbonden apparaten te beheren. Je kan de naam wijzigen, aangeven wat voor apparaat het is (hierdoor krijgt het apparaat een bijbehorend icoontje), ze voorzien van een vast IP-adres en van je netwerk afschoppen als deze niet (meer) welkom is.

Dat de gemiddelde gamer ook een multimedia monster is, zal door velen bijna logisch gevonden worden. Daarom is het ook geen verrassing dat deze router niet alleen erg makkelijk overweg kan met aangesloten USB-sticks en harde schijven waardoor het apparaat ook kan worden ingezet als NAS, maar dat is nog niet alles. De XR700 is ook nog eens uitgerust met een heuse Plex Mediaserver. Met deze software kan je je films, muziek en foto’s streamen naar andere apparaten binnen je netwerk. Daarnaast kan je ook je printer aansluiten waardoor je er binnen een handomdraai een netwerkprinter van maakt.

Kortom, functies te over. Daarnaast bestaat er ook nog een mogelijkheid extra functies en apps toe te voegen aan de router dankzij de R-App store. Deze functie is echter op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar zal op dit moment ook niet nodig zijn aangezien deze router out of the box al ontzettend veel kan. Het is in elk geval mooi om te zien dat er rekening is gehouden met de mogelijkheid het apparaat nog verder uit te breiden.

Alle genoemde opties kunnen tot in de kleinste details worden geconfigureerd en aangepast waardoor deze router niet alleen ideaal is voor de power user en hardcore gamer, maar het apparaat zou zelfs niet misstaan in een klein bedrijf. Vooral de 10 gigabit SFP+ Lan-poort zal daar goed van pas komen. Als veel gebruikers tegelijk grote hoeveelheden data overpompen van en naar dezelfde fileserver, dan zal deze poort ervoor zorgen dat de router geen bottleneck vormt. Het apparaat is in elk geval snel genoeg. Wij hebben in onze tests de processorload slechts enkele keren boven de 65 procent gekregen.

Prestaties

En dat brengt ons meteen bij de prestaties van deze router en daar kunnen we vrij kort over zijn. Dit beest blaast zowel draadloos al bedraad data over alsof het niets is. Wij tikten bijna de 500 Mbps aan via Wifi en in het slechtste geval (meerdere verdiepingen hoger) rond de 400 Mbps. Als we naar de 802.11ac-verbindingen kijken halen we ruim 900 Mbps. Tijdens het wegschrijven en lezen van bestanden over het bedrade netwerk haalden we tussen de 41 en 45 Mbps. Hierdoor is dit een van de snellere routers die wij hebben mogen testen.

Conclusie

De Netgear Nighthark XR700 is een beest van een router. De stevige 1.7 GHz quad core processor van Qualcomm, 1 GB RAM, 512 MB flash opslag een Qualcomm QCA9984 chip voor Wifi 802.11ac (Wifi 5) en de QCA9500 chipset voor 802.11ad-verbindingen (WiGig) maken van deze router een ware krachtpatser. De zeer uitgebreide software, DumaOS, maakt het geheel af. Je hebt zo ontzettend veel functies tot je beschikking om deze router helemaal naar je hand te zetten dat je er jaren zoet mee kan zijn. Het is een van de snelste routers die we hebben getest en is daarom zeker aan te raden. Je moet er veel voor betalen, maar dan heb je ook echt wat.