Volledige review van QNAP TS-253Be

Er kwamen onlangs twee NAS'en binnen bij ons op de redactie, beide van QNAP. De apparaten tonen op papier veel overeenkomsten en op het eerste gezicht zou je daarom denken dat de twee NAS'en vooral cosmetisch van elkaar verschillen, maar het prijsverschil van bijna honderd euro verraadt al dat er meer aan de hand is.

Daarom hebben wij besloten het deze review over een andere boeg te gooien en de twee tegenover elkaar te zetten. We vergelijken de twee apparaten alsof het ware concurrenten zijn en vertellen je welke NAS het beste voor welke toepassing gebruikt kan worden. Daarmee richten we ons ook op enkele van de vele apps die je kan aanschaffen of gratis kan installeren op deze apparaten.

We kijken als eerste naar de QNAP TS-251B, Deze NAS is 260 x 150 x 142 mm groot en heeft een Intel Celeron J3355 dualcore aan boord die draait op 2 GHz. Verder heeft het apparaat 4 GB RAM aan boord en kan worden uitgebreid naar 8 GB dankzij twee SODIMM DDR3-slots, een Intel HD Graphics 500 videochip, een HDMI-poort, Gigabit ethernet-poort, een PCIe 3.0-slot, 3 USB 2.0-poorten, 1 USB 3.0-poort, 3.5 mm audiopoorten (line-in, microfoon, line-out en een ingebouwde speaker) en twee SATA-poorten voor de harde schijven. Aan de voorkant vind je ten slotte een USB 3.0-aansluiting, de power-knop en een copy-knop. Deze kan gebruikt worden om data van het aangesloten medium te kopiëren naar de interne schijven.

 

Kijkend naar de (interne) componenten en de poorten, kom je al snel tot de conclusie dat QNAP deze NAS in de markt zet als een apparaat dat gebruikt kan worden voor mediaconsumptie. Het feit dat dit apparaat ook hardware aan boord heeft voor het realtime transcoderen van H.264 en H.265-video versterkt dat idee nog verder. Hoewel deze NAS alles aan boord heeft om de huis-, tuin- en keuken-gebruiker van alle gemakken te voorzien, kan de power-user dankzij de PCIe-poort het apparaat uitbreiden met een 10 GBe-NIC of een Wifi-kaart. Voor de hardcore media-freak die het apparaat puur als mediacenter wilt gebruiken is er zelfs een heuse afstandsbediening beschikbaar.

 

De QNAP TS-251B heeft ruimte voor twee harde schijven en deze kunnen geplaatst worden in de drivebays. Hiervoor hoef je alleen maar de voorkant van de NAS los te schuiven (geen schroevendraaier nodig), de harde schijven te monteren op de drivebays en deze in de NAS te schuiven. Deze kunnen worden gebruikt in Raid 0, Raid 1, JBOD en Single modus.

De QNAP TS-253Be is de krachtige grote broer van de TS-251B, niet op cosmetisch vlak (het apparaat is met 260 x 150 x 142 mm even groot), maar van binnen. De TS-253Be heeft namelijk een Celeron J3455 quadcore-processor draaiend op 1,5 GHz, 4 GB RAM (uitbreidbaar tot 8 GB), een Intel HD Graphics 500 videochip, 2 Gigabit ethernet-poorten, een PCIe 3.0-slot, 4 USB 3.0-poorten, 3.5 mm audiopoorten (line-in, microfoon, line-out en een ingebouwde speaker), twee HDMI-poorten en twee SATA-poorten voor de harde schijven. Aan de voorkant vind je ten slotte nog een USB 3.0-aansluiting, de power-knop en een copy-knop. Ook Deze NAS heeft ruimte voor twee 2,5 of 3,5 inch-schijven die kunnen worden gebruikt in Raid 0, Raid 1, JBOD en Single modus.

 

Installatie

Het installeren van de NAS'en is tegenwoordig een fluitje van een cent en kan op verschillende manieren. Je kan gebruik maken van de bijbehorende mobiele app, software downloaden voor je pc (Windows, Mac en Linux) of het gewoon via de browser doen. Wij kozen traditiegetrouw voor de laatste oplossing en ook dit proces is tegenwoordig erg makkelijk. De tool neemt je aan de hand en stelt je enkele simpele vragen. Als je die hebt beantwoord gaat de NAS aan de slag en worden de schijven geconfigureerd. Na enkele minuten is deze gebruiksklaar en kan je beginnen.

 

Een van de grote voordelen van deze NAS is dat het apparaat zichzelf automatisch kan voorzien van de nieuwste firmware-update. Een zeer welkome feature aangezien er nog steeds veel te weinig mensen zijn die hun router of NAS controleren en bijwerken. Het apparaat kan je daarvan op de hoogte brengen door het letterlijk tegen je te zeggen. De speaker in de NAS wordt gebruikt om met een vrouwenstem te vertellen dat het apparaat wordt afgesloten, bijgewerkt en weer opnieuw wordt opgestart. Inloggen is dus niet (meer) nodig voor dit soort handelingen. Wil je liever de regie in eigen hand houden, dan kan je deze functie net zo makkelijk uitschakelen. Mocht het geluid je nou storen, kan ook dat worden uitgeschakeld. De NAS'en hebben geen hardwarematige volumeregeling dus daarvoor zal je wel in moeten loggen.

Gebruik

De NAS'en van QNAP zijn altijd al zeer makkelijk te gebruiken geweest en de TS-251B en TS-253Be zijn daarop geen uitzondering. De apparaten zitten tjokvol functies en kunnen daardoor voor ontzettend veel verschillende zaken worden ingesteld.

Het besturingssysteem van QNAP, QTS, is een op Linux gebaseerd OS en heeft een hoop handige features aan boord waarmee je je NAS makkelijk naar je hand kan zetten. Wij hebben de nieuwste versie, QTS 4.4.1, getest en dat beviel uitstekend. Het systeem doet een beetje denken aan een mix van Android en desktopomgeving GNOME 3. Op de desktop vindt je onder andere snelkoppelingen naar het configuratiescherm (control panel), bestandsbeheer (File Station), myQNAPcloud, App Center, Help Center, HybridDesk Station en Qsync Central. Verder heeft het systeem een “start knop”, taakbalk en statusbalk waarop je in een oogopslag kan zien wat er allemaal aan de hand is.

 

Het meldingscentrum houdt je op de hoogte van alle gebeurtenissen op de NAS, van updates tot hackpogingen en van mislukte aanmeldingen tot informatie over apps. Er zijn legio mogelijkheden om deze notificaties jouw kant op te krijgen. Via de taakbalk van het besturingssysteem, als gesproken woord via de ingebouwde speaker of de line-out-jack-aansluitingen, SMS-berichten, Instant Messaging (oa Skype) en push-notificaties via je smartphone. Voor de meeste opties heb je wel een myQNAPCloud-account nodig.

Ook voor een deel van de apps en het beheren van de bijbehorende licenties is dit account trouwens nodig, dit geldt ook voor de smartphone-apps. Je kan in het meldingscentrum precies instellen welke meldingen je wel en niet ziet en daar allerlei regels aan hangen. Op deze manier mis je helemaal niks en weet je zeker dat je NAS altijd precies doet wat jij wilt.

Een van de grootste voordelen van de gemiddelde moderne NAS is de mogelijkheid allerlei apps toe te voegen en ook daarin blinken de apparaten van QNAP uit. QTS is wat dat betreft aan van de beste en uitgebreidste NAS-besturingssystemen en kan makkelijk worden uitgebreid met allerhande applicaties. Er worden er standaard al een hoop apps meegeleverd en de appstore  zorgt ervoor dat je dat makkelijk kan uitbreiden.

 

Met deze apps is het beheren van je NAS een simpele, zeer gebruikersvriendelijke aangelegenheid. Daarnaast kan je, met behulp van de App Center nieuwe apps toevoegen aan je NAS. Een groot deel is gratis en voor enkele apps en extra functies moet betaald worden of een abonnement worden afgesloten. De NAS'en zitten zelf al helemaal tjokvol functies waardoor je de apparaten voor zo’n beetje elke netwerkfunctie kan inzetten, van een webserver tot een iTunes-server, van een DLNA Mediaserver tot een SQL server. Daarnaast hebben deze apparaten ook standaard beveiligingstools aan boord die je data moeten beschermen tegen virussen en andere malware.

Maar dat is nog lang niet alles, de NAS'en hebben ook een hoop multimedia-diensten en apps aan boord en ook het aantal multimedia-apps is niet van de lucht. Neem Photo Station bijvoorbeeld, een handige app waarmee je je foto’s kan beheren en met behulp van kunstmatige intelligentie allerlei sleutelwoorden kan meegeven zodat er makkelijk gezocht kan worden op mensen, objecten en gebeurtenissen. Deze foto’s kan je vervolgens makkelijk delen met vrienden of rechtstreeks delen op social media.

Plex Mediaserver is een populaire mediacenter-tool die je films en muziek beheert en je de mogelijkheid geeft deze te delen met vrienden en te streamen naar andere apparaten wereldwijd, van mobiel tot spelcomputer. Uiteraard kan je dankzij de audio- en video-hardware op de NAS'en zelf ook je media lokaal afspelen. Beide apparaten zijn ook te gebruiken als mediacenter. Daarbij kan je ook gebruik maken van andere media-apps als Video Station, Music Station, Ocean KTV, Minim Server en nog veel meer. Je kan zelfs games downloaden en rechtstreeks vanaf je NAS spelen.

Mediacenter/desktopmogelijkheden

Mocht je nou het beste van beide werelden hebben, dan kan je je NAS zelfs inzetten als desktopcomputer. De virtualisatie-functies van de TS-251B en TS-253Be zijn krachtig genoeg om andere besturingssystemen en containers uit te voeren. Een handige app die ons opviel was Linux Station. Deze software geeft je de mogelijkheid een volwaardige Linux-desktop te draaien op je NAS. Deze kan je zowel via de browser bereiken als rechtstreeks (door een toetsenbord, muis en beeldscherm aan te sluiten). Hierdoor heb je direct toegang tot de uitgebreide repositories van Linux en er gewoon op werken en in sommige gevallen zelfs gamen. Wij hebben Linux Station getest met Ubuntu 18.04 en dat werkte uitstekend. Hoewel dat met de TS-251B al lekker werkte, merkten wij wel dat de extra processorkracht van de TS-253Be het geheel toch wat soepeler liet lopen. Als desktop-oplossing is die NAS volgens ons de betere keuze.

 

Wat het beheren van multimedia betreft, veel van de apps geven je de mogelijkheid je video’s en muziek te categoriseren, thumbnails en albumart toe te voegen. MusicStation geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om, net als PhotoStation je muziek automatisch te categoriseren en Qmusic zorgt ervoor dat je je muziek overal ter wereld kan bereiken. De app ondersteunt zelfs Android Auto en Apple Car Play waardoor je zelfs in de auto makkelijk en snel bij je privé-muziekcollectie kan komen.

Back-up en snapshots

Ook het maken van back-ups is uiteraard geen enkel probleem en ook op dat gebied zijn er verschillende (software)-oplossingen op dit voor elkaar te krijgen van Acronis True Image tot HBS 3 en Nakivo Backup & Sync tot Archiware. Bijna al deze applicaties geven je de mogelijkheid data van je desktop of andere apparaten veilig en snel op te slaan op de NAS. In veel gevallen zal je daarvoor ook software moeten installeren op je computer of smartphone, maar dat is het meer dan waard als je je back-ups wilt automatiseren. Een aantal van deze apps bieden je ook de mogelijkheid de data vanaf je NAS te synchroniseren met andere apparaten en clouddiensten. HBS m3 is bijvoorbeeld compatibel met meer dan 20 verschillende clouddiensten. Van Dropbox tot Amazon Drive, van OneDrive tot Google Drive en van Alibaba Cloud tot OpenStack. Mogelijkheden te over!

Alsof dat nog niet genoeg is, hebben de NAS'en ook nog eens een snapshot-functie waarmee je “terug in de tijd” kan gaan en verschillende versies van dezelfde bestanden kan bekijken, beheren en kan terughalen zonder dat je schijven snel vollopen.

Mocht je door de jaren heen (net als ik) meermaals volledige back-ups hebben gemaakt en daardoor een heleboel bestanden dubbel hebben, dan kan je deze dankzij QuDedup makkelijk back-upgegevens dedupliceren. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook ruimte.

Uiteraard kan je natuurlijk ook gewoon op de traditionele wijze bestanden kopiëren via het netwerk naar je NAS via SMB, CIFS, NFS of de File station-app. Deze software is beschikbaar voor alle gangbare besturingssystemen. 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over een andere vorm van back-uppen. Ja, er zijn ook apps te vinden in de store die je helpen met het downloaden software en media via p2p-netwerken. Denk aan torrents, nieuwsgroepen en zelfs aMule is te vinden. De meeste downloadfuncties vind je in Download Station. Een andere handige app op dat gebied is HappyGet 2. Deze tool geeft je de mogelijkheid media te downloaden vanaf de cloud en kan overweg met YouTube, Facebook, Vimeo en NicoNico. Let wel op, deze apps kunnen voor verkeerde doeleinden worden gebruikt, dat doe je dus op eigen verantwoordelijkheid en eigen risico.

Je eigen cloud

Wil je liever niet al je (smartphone) data stallen bij 3rd-party cloudaanbieders? Ook dat kan je in eigen hand nemen met apps als QcalAgent. Maak van je NAS een Private cloud en synchroniseer je contacten, agenda, taken en documenten makkelijk en snel met je NAS. De enige die erbij kan ben jij, ideaal voor mensen die gebruik (willen) maken van, bijvoorbeeld, een Googlevrije versie van Android. Deze app kan overweg met Google, Outlook en andere CalDAV compatibel clients/diensten.

Videosurveillance en domotica

We noemden het al eventjes in onze unboxing video. De NAS'en van QNAP hebben ook de mogelijkheid videobeelden van beveiligingscamera’s op te slaan. Er zijn verschillende applicaties te vinden in de store die je helpen met het opzetten van beveiligingscamera’s en het opslaan van videobeelden. Apps als Surveillance Station, QVR Center en QUSBCam2 kunnen gebruikt worden om videobeelden op te slaan te beheren en (live) te bekijken vanaf verschillende locaties.

Daarnaast kan je je slimme apparaten besturen vanaf/met je NAS. SDDP, Domotz Network en Qmiix Agent zijn onder andere apps die je daarbij kunnen helpen.

Dit was slechts een kleine greep uit het gigantische assortiment aan applicaties waarmee je je NAS kan uitbreiden.

Welke NAS voor welke situatie?

Zoals je wellicht al gemerkt had in deze review doen de NAS'en softwarematig niet echt voor elkaar onder. Ze hebben praktisch dezelfde functies en, zoals je wellicht al had gezien in onze unboxing video, zitten de verschillen vooral onder de motorkap, hierdoor is het vooral zaak om van te voren te bedenken wat je precies met je NAS gaat doen.

Voor thuisgebruik zou je bijvoorbeeld eerder voor de TS-251B kunnen gaan. Deze is krachtig genoeg voor huis-tuin-en-keukengebruik en kan door meerdere mensen tegelijkertijd worden benaderd zonder in te boeten aan snelheid. Mocht je echter meerdere multimediamonsters in huis hebben die, bijvoorbeeld, tegelijkertijd een video willen transcoderen terwijl een ander grote hoeveelheden data aan het overpompen is, dan zal je wel merken dat dat laatste niet op maximale snelheid lukt. De TS-253Be zal dit alles zonder moeite doen en je zal nergens aan snelheid inboeten, daarom is de TS-253Be alleen voor de huishoudens vol powerusers en multimedia monsters en/of het MKB. Als er op regelmatige basis veel gebruikers tegelijk bezig zijn op je NAS, dan is de TS-253Be de betere keuze. Zeker als je het apparaat ook nog eens gebruikt voor videosurveillance.

Begrijp ons niet verkeerd, de TS-251B kan ook zeker gebruikt worden voor videosurveillance en zal je zeker niet teleurstellen als mediacenter. Als je thuissamenstelling niet (zoveel) power users bevat, dan is de TS-251B prijs/prestatie-technisch gezien de betere keuze. De kans dat je als normale thuisgebruiker een tweede HDMI-poort, tweede gigabit-poort en een hele zwik aan extra USB 3-poorten nodig hebt is nou eenmaal wat kleiner. Het geld dat je bespaart door voor het witte model te gaan, kan je weer mooi gebruiken voor een pittige harde schijf.

Mocht je nou in beide gevallen uiteindelijk nog net dat beetje extra prestatie of functionaliteit missen, dan kan je de apparaten altijd nog uitbreiden met een PCIe 2.0-kaart (denk aan een 10 Gigabit (fiber)uplink-kaart of Wifi-kaart. Een hele mooie extra.

Conclusie

De QNAP TS-251B en TS-253Be zijn zeer veelzijdige NAS'en die je ontzettend veel (softwarematige) mogelijkheden geven. De apparaten zijn snel, krachtig en hebben een hoop uitbreidingspoorten. Het QNAP-besturingssysteem, QTS, is zeer compleet en zorgt ervoor dat de apparaten zeer makkelijk te beheren zijn. De multimedia-mogelijkheden (HDMI-poort, audio-aansluitingen en ingebouwde speaker) zorgen ervoor dat de apparaten zelfs als desktopcomputer of mediacenter gebruikt kunnen worden en de interne speaker kan daarnaast ook ingezet worden om gebruikers/beheerders status-updates te geven zonder dat er ingelogd hoeft te worden met/op een ander apparaat.

Je moet alleen wel de tijd nemen om de NAS en bijbehorende software te leren kennen, wij kunnen ons heel goed voorstellen dat de grote hoeveelheid opties en functies nogal overweldigend kunnen overkomen, zeker voor de beginner. De NAS helpt je wel met allerlei wizards en walktroughs, maar zelfs dan kan het nog steeds behoorlijk veel zijn wat op je afkomt.

De TS-251B is ideaal voor thuisgebruik, maar zal zeker ook niet misstaan in een klein bedrijf, mocht je echter een groot gezin vol power-users hebben of meer dan een handjevol medewerkers hebben die op regelmatig basis grote hoeveelheden data overpompen, ga dan voor de krachtigere TS-253Be.

De TS-251B en TS-253Be zijn misschien niet de goedkoopste NAS'en die je zal vinden, maar je krijgt er zo ontzettend veel voor terug dat ze hun aankoop meer dan waard zijn. Een dikke, vette aanrader!

De krachtige NAS is ook als een mooi alles-in-een-pakket bestaande uit de TS-253Be en twee Seagate Ironwolf harde schijven. Het pakket is hier te krijgen.