Volledige review van Microsoft Surface Laptop 3

De Microsoft Surface Laptop 3 (Core i7) wordt ook wel de Surface Laptop 3 voor zakenmensen genoemd en geeft gebruikers wat Microsoft al jaren heeft beloofd met de Surface-apparaten: een geweldig scherm, een fantastisch toetsenbord en een ongelooflijk goede accuduur. De laptop is in verschillende smaken te krijgen: met een Intel Core i5 of Core i7-processor (voor de zakelijke markt) en de AMD Ryzen 5 of Ryzen 7 (voor consumenten).

Deze laptop heeft de 10e generatie Intel Core i7-processor aan boord en gaat ongeveer 10 uur mee op een acculading, meer dan genoeg om een werkdag mee door te komen.

Design

Microsoft's Surface Laptop 3 biedt verschillende chassisopties, waaronder een massieve metalen afwerking en de Alcantara stoffen binnenkant. We hebben de 15 inch zwarte Surface Laptop 3 (Matte Black) voor Business (Core i7) getest. De laptop is wel gevoelig voor vingerafdrukken dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

De laptop ziet er prachtig uit en is met 33,9 x 24,4 x 1,4 centimeter niet alleen heerlijk plat, maar met slechts 1,27 kilo ook nog eens superlicht. Zelfs de meegeleverde 65 watt-lader is klein en licht. Desondanks voelt de laptop super stevig aan en aan de bouwkwaliteit is niks op te merken. Het is een standaard clamshell ontwerp en kan opengeklapt worden tot ongeveer 45 graden van het horizontale vlak zoals de vorige modellen.

Cool

Microsoft heeft veel aandacht besteed aan de koeling van de Surface Laptop 3 en daar zijn wij heel blij mee. Met oudere modellen ging dat nog wel eens mis met alle gevolgen van dien. Het apparaat is van zichzelf erg stil, maar staat dan ook standaard ingesteld op de energiebesparingsmodus om het maximale uit de accu te halen. Als het apparaat hard aan het werk gezet wordt, zal je de ventilator wel horen draaien in de vorm van een lichte ruis op de achtergrond, maar dit was niet storend. De ventilator schakelt zichzelf vrij snel weer uit nadat de benchmarks waren afgerond. De onderkant van de laptop werd merkbaar warmer, maar niet oncomfortabel. Op het gebied van koeling is deze laptop dus ruimschoots geslaagd.

Scherm

Laptop-displays zijn in de loop der jaren flink verbeterd, maar de schermen op Surface-apparatuur behoren tot de beste schermen die je kan vinden en dat geldt ook voor de Surface Laptop 3. Microsoft's gewaagde PixelSense display op de Surface Laptop 3 produceert 377 lumen, meer dan het overgrote deel van de concurrentie. Het is een IPS-touchscreen met een resolutie van 2256 x 1504 en een pixeldichtheid van 201 PPI.

Bovenaan het scherm zit een kleine 720p-camera naast de dieptesensoren om vrijwel direct in te loggen met Windows Hello. De camera heeft geen ingebouwde fysieke cameraklep, dus privacybewuste gebruikers zullen het moeten doen met tape, een sticker of een opplakbare cameraklep. De beeldkwaliteit is zeker goed genoeg voor videoconferencing, en het inloggen via Windows hello werkte zeer goed en snel.

De camera speelt ook een rol in de nieuwe "instant-on" mogelijkheid van de Surface Laptop 3, die het scherm oplicht en de camera direct aanzet na het openen van de Laptop vanuit stand-by. Het is verdomd handig en laat het apparaat nog sneller aanvoelen (dit is waarschijnlijk de reden waarom de ingebouwde camera dus geen klepje heeft).

Aansluitingen

De miniDisplayPort, die te vinden was op oudere Surface-modellen, is vervangen door een USB-C-aansluiting. Erg fijn in een tijd dat USB-C-hubs en dongels je laptop makkelijk allerlei uitbreidingsmogelijkheden gaven.

Omdat Microsoft de USB-A-poort met rust heeft gelaten, hoef je je zich geen zorgen te maken over het aansluiten van oude USB-harddisks, printers en andere apparaten. Maar als je al een Surface-eigenaar bent die een miniDP-naar-HDMI-dongle heeft gekocht, dan is deze nu dus nutteloos. Dat geldt ook voor de Surface Connector-to-USB-C-dongle van Microsoft, of het veel goedkopere ecosysteem van externe opladers. Maar er zijn letterlijk tientallen USB-C hubs om uit te kiezen, die veel goedkopere (en meer verschillende) I/O-opties bieden dan de Surface Dock. We hadden het fijn gevonden als de USB-C-poort ook lightning-ondersteuning had. Ook misten wij een ingebouwde SD-kaartlezer. We weten dat deze poort ook niet in eerdere modellen zat, maar dat vinden wij dus nog steeds jammer. Gelukkig heeft de laptop wel een 3.5mm koptelefoonaansluiting.

Het is nu dus mogelijk de Surface opladen met een USB-C lader, in plaats van alleen met de Surface lader. Hierdoor heb je meerdere mogelijkheden om je apparaat op te laden. Zelfs als je een USB-C-hub aan je laptop hebt hangen en deze hub aan een lader hebt aangesloten, kan je je laptop op deze manier opladen. Erg handig en we raden je echt aan om dat te doen. De 3rd party-hub die wij gebruikten trok de laptop namelijk behoorlijk snel leeg toen deze zonder voeding aan de laptop hing, na een uurtje of drie moest de laptop alweer worden opgeladen.

En nu we het toch over het opladen hebben, de Surface Laptop 3 heeft ondersteuning voor quick charging. Het apparaat is al voor 80 procent opgeladen als deze een uurtje aan het lichtnet gehangen heeft.

Wij hoorden van Microsoft dat quick charge ook werkt via USB-C, hoewel je hetzelfde vermogen nodig hebt dat Microsoft's Surface-lader levert (60W) om dit mogelijk te maken. Toen wij dit testten, konden wij deze snelheid niet halen. We hebben de batterij leeg laten lopen en vervolgens 60 minuten de tijd gegeven om op te laden. De accu kwam binnen die tijd niet verder dan 66 procent.

Een fatsoenlijk toetsenbord en ingebouwde luidsprekers

Surface-toetsenborden zijn over het algemeen vrij goed, en het Surface Laptop 3-toetsenbord is daarop geen uitzondering. De toetsen hebben een goede veerkracht, voelen lekker aan en maken weinig geluid. De key travel van de Surface 3 voelt echter iets minder dan bij de Surface Laptop 2: 1.3mm tegenover 1.5mm, maar dat

Het touchpad van de Surface Laptop 3 is 20 procent groter dan dat van het vorige model, en het is glad en klikbaar over vrijwel het hele oppervlak - zonder vingerafdrukken aan te trekken.

De Surface Laptop 3 is voorzien van een paar "omnisonic" luidsprekers, ondersteund door Dolby Audio Premium. Als je op zoek gaat naar de instellingen voor deze speakers in Windows kan dat een beetje een speurtocht zijn. Zitten ze in de meegeleverde Realtek audio-app of Zijn ze onderdeel van het configuratiescherm? Hoe dan ook, de Laptop 3 produceert een helder midrange geluid, en waarneembare (hoewel niet zo krachtige) bas.

Enigszins verrassend heeft Microsoft zich ingehouden met de meegeleverde bloatware van de Surface Laptop 3, al zal je hier en daar nog wel snippets van games vinden als Farm Heroes Saga. We zouden willen dat Microsoft meer deed met de meegeleverde Surface-app, hoewel het een mooie samenvatting geeft van de systeemspecificaties en basisconfiguratie-opties voor de Surface Pen (apart verkrijgbaar), zou het geweldig zijn om iets te zien dat wat uitgebreider is.

Voorbeeldige prestaties

De Surface Laptop 3 is een ware krachtpatser, zeker als je het apparaat in de prestatiemodus zet. De applicaties vliegen over het scherm. Daar is niet alleen de processor voor verantwoordelijk, ook de SSD die Microsoft gekozen heeft speelt een grote rol. Met behulp van CrystalDiskMark 4.0.3, zijn de willekeurige 4K-waarden (met behulp van de 4KQ32T1-instelling) op de Surface Laptop 3 maar liefst 455,9 MBps, iets meer dan drie keer zo snel als de 133,8 MBps die door de Surface Laptop 2 werd gehaald.

De laptop eindigt in benchmarks dankzij deze combinatie vaak als een van de betere laptops.

Voor deze mooie prestaties zal je echter wel diep in de buidel moeten tasten. De laptop is niet de goedkoopste.

Conclusie

De Microsoft Surface Laptop 3 is een schot in de roos. De krachtige accu, de snelle processor, het mooie uiterlijk en het prachtige scherm zorgen ervoor dat dit een zeer goede laptop is voor het bedrijfsleven, maar net zo makkelijk ook door consumenten kan worden aangeschaft. We missen wel de Thunderbolt-ondersteuning op de USB-C-poort en een kaartlezer, maar dat kan tegenwoordig makkelijk worden opgelost met een mooie USB-C-hub.

Ook heeft Microsoft z’n leven gebeterd op het gebied van repareerbaarheid. Deze laptop kan makkelijker worden geopend en de SSD kan zonder al te veel moeite worden vervangen. Dit is overigens niet iets dat consumenten mogen doen van Microsoft, maar het zorgt er in elk geval wel voor dat je makkelijker bij je data kan als de boel overgezet moet worden naar een andere laptop.

Je zal wel diep in de buidel moeten tasten als je voor deze laptop gaat maar dan heb je ook wat.

Specificaties

Scherm: 13,5-inch (2256x1504) PixelSense; 15-inch (2496x1664) PixelSense; beide touch-enabled
Processor: 13-inch,15-inch: quad-core Core i5-1035G7/Core i7-1065G7 (Ice Lake)
Grafische kaart: 13-inch,15-inch: Iris Plus
Geheugen: 13-inch: 8GB/16GB LPDDR4x; 15-inch: 8GB/16GB/32GB DDR4 
Opslag: 13-inch,15-inch: 128/256/512/1TB (256GB zoals getest)
Poorten: USB-C, USB-A, Surface Connect, 3,5 mm aansluiting
Camera: 720p (gebruikersgericht); Windows Hello compatible
Batterij: 45,8Wh 
Draadloos: 13-inch/15-inch: 802.11ax 2x2 MIMO, Bluetooth 5.0
Besturingssysteem: Windows 10 Pro (zakelijk)
Afmetingen: 339,5mm x 244mm x 14,69mm;