Volledige review van Roboform Everywhere

Een van de oudste wachtwoordmanagers, Roboform Everywhere, heeft niet het cachet van een stukje software dat al zo lang meegaat. Het programma is niet zo gelikt en uitgebreid als LastPass en Keeper, maar de relatieve eenvoud maakt het juist een goede optie voor nieuwe gebruikers of mensen die hun wachtwoorden willen beheren zonder te veel complexiteit.

Interface en installatie

Roboform Everywhere werkt op Windows, macOS, Android en iOS. De downloadserver detecteert op welk platform je zit en levert het juiste installatiebestand. Na installatie moet je een account maken met je e-mailadres en een sterk hoofdwachtwoord. Daarna wordt je gevraagd om de browser-extensie te te voegen.

Hoewel je bij installatie en configuratie daar niet specifiek op wordt gewezen, kan Roboform Everywhere wachtwoorden installeren van meer dan tien wachtwoordmanagers, waaronder LastPass, 1Password, Keeper, Dashlane en populaire browsers. De software kan ook importeren vanuit een .CSV-bestand.

Roboform Everywhere heeft een rechttoe-rechtaan gebruikersinterface. Aan de linkerkant zie je vijf dataopslagopties: inloggegevens, bladwijzers, identiteiten, contacten en notities. De eerste twee zijn vanzelfsprekend, de optie Identititeiten bewaart persoonlijke data en Contacten persoonlijke data van mensen die je kent. Notitie-optie Safenotes is voor alle aantekeningen die niet passen in een van de andere categorieën.

Je kunt alles wat je invoert bewaren in meerdere mappen, die worden weergegeven in een boomstructuur rechts van de linkerbalk, zodra je op een categorie klikt. Door op individuele elementen te klikken, opent de inhoud ervan op het derde venster, helemaal aan de rechterkant.

Wachtwoorden opvangen

Als je inlogt bij nieuwe beveiligde sites, biedt de Roboform-extensie aan om de credentials te bewaren. Je kunt deze invoer een eigen naam geven - default wordt de naam van de site ingevoerd - en moet hem opslaan in een bestaande of nieuwe map. Als er een inlogrecord is aangemaakt, kun je notities toevoegen, ze delen met een andere Roboform-gebruiker of de site starten.

Als je terugkeert bij een website waar je je credentials hebt opgeslagen, geeft Roboform Everywhere weer dat er voor deze site gegevens zijn opgeslagen en je kunt klikken om jouw inloggegevens in te voeren. Je kunt ook een site starten vanuit de extensie door hem te selecteren vanuit een uitvouwmenu met een lijst van inloggegevens.

Wachtwoordgenerator

Het maken van sterke wachtwoorden kan een uitdaging zijn, dus net als met elke wachtwoordmanager die de moeite waard is, genereert deze software sterke wachtwoorden. Deze functionaliteit bereik je via de browserextensie.

De standaardinstellingen waren te zwak naar mijn smaak, met te weinig tekens en enkel hoofdletters, onderkast en cijfers. Met de geavanceerde instellingen verdubbel je naar 16 tekens - hoewel je dit handmatig kunt aanpassen - en worden symbolen toegevoegd. Je kunt er dan voor kiezen om het huidige veld automatisch te vullen met dit sterke wachtwoord, of je kunt hem kopiëren naar het klembord.

Formulieren invullen

Roboform Everywhere is vooral goed in het invullen van formulieren. De software ondersteunt meerdere identiteiten in alle standaardcategorieën en er is er een categorie om je eigen velden en waarden toe te voegen. Als je een formulier tegenkomt kun je deze automatisch invullen als je een identiteit kiest in de extensie.

Goede wachtwoordmanagers slaan niet alleen je wachtwoorden op, maar maken ze ook beter en dat doet deze software met zijn Security Center. Daarin zie je een score van hoe uniek en complex je wachtwoord is, terwijl wachtwoorden die zwak of gerecycled zijn in een apart tabblad wordt weergegeven. Sommige beheerders, zoals LastPass en Dashlane, geven de optie om wachtwoorden die als ondermaats worden beoordeeld automatisch te vervangen. Roboform verwittigt je alleen maar en geeft je een link naar de opgeslagen record om hem zelf aan te passen.

Een licentie voor 1 jaar voor Roboform Everywhere Personal kost jaarlijks €23,88, maar is tot 2 december in de aanbieding voor €15,50. Een familieversie met 5 accounts kost €47,75 per jaar en een zakelijke versie is €29,95 per gebruiker. Er is ook een gratis versie, maar dan mis je features als apparaatsynchronisatie, cloud-back-up en tweefactor-authenticatie.

Conclusie

Het is de moeite waard om te kijken naar Roboform Everywhere, vooral als je nog nooit eerder een wachtwoordbeheerder hebt gebruikt. De interface is behoorlijk simpel en de functionaliteiten zijn makkelijk te gebruiken, hoewel enkele geavanceerde features zoals het automatisch bijwerken van wachtwoorden ontbreken. Probeer de gratis versie eerst en enkele producten van andere aanbieders voordat je je vastlegt aan de betaalde editie.