Volledige review van LIFX Candle Color

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, de LIFX Candle Color is een gimmick. Maar wat een geweldige gimmick is het toch! Het is niet alleen in kleur instelbaar, maar ook in meerdere kleuren tegelijk. Dat is een slimme truc die ik nog nooit eerder in de echte wereld heb gezien.

Ter verduidelijking: terwijl de meeste kleurenlampen afzonderlijk switchen van kleur, kan je de Candle Color zo instellen dat er onafhankelijke kleuren uit verschillende delen van de lamp in één keer worden uitgestraald. LIFX heeft dit voor elkaar gekregen door gebruik te maken van Polychrome technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat individueel instelbare leds in zones kunnen worden ingedeeld en zo verschillende kleurgebieden kunnen vormen.

Gebruik de LIFX-app om de lamp verschillende kleuren weer te laten geven waar je maar wilt. Je kunt zelfs delen van de lamp helemaal laten uitschakelen. Het effect is opvallend en uniek; er is (nog) niets anders op de markt zoals dit.

Bij het samenstellen van de kleuren is er geen echte limiet aan het aantal kleuren dat je kunt gebruiken, hoewel je niet erg exact kan bepalen hoe de kleuren worden weergegeven. Zie het meer als een aquareldoek, met verschillende kleuren die samengesmolten zijn tot een melange waar ze in elkaar overlopen.

Realistisch gezien kon ik in één keer een achttal kleuren uit de lamp persen, maar dit zorgde voor een nogal schreeuwerige verschijning. Twee tot vier kleuren (wat gebruikelijk is in LIFX's verschillende vooraf ingestelde thema's) is genoeg om zowel een sfeer te creëren als een statement te maken. Voor degenen die graag met hun slimme lampjes knutselen, is de flexibiliteit van de Candle Color gewoonweg ongeëvenaard. De lamp heeft maar liefst 26 adresseerbare zones.

De Candle Color is, vreemd genoeg, ontworpen met een E14/B15 fitting, dus je hebt een converter (niet meegeleverd) nodig als je hem in een standaard armatuur wilt gebruiken. De lamp verbruikt minder dan 5 watt, maar de lichtsterkte is niet gespecificeerd. (Het is niet veel; dit is puur een accentverlichting.)

De lamp maakt rechtstreeks verbinding met je Wi-Fi-netwerk, zodat je geen hub of bridge nodig hebt. Je stelt de lamp in met behulp van de mobiele LIFX-app, die tegenwoordig overweg kan met HomeKit, Alexa, Cortana, Google Assistant en Smart Things. Ik had geen moeite met het installeren en configureren van de lamp, het toevoegen aan een kamer/scène en het configureren van automatische profielen. Na jaren van verfijning is de LIFX-beheerapp nu gestroomlijnd en vrij geavanceerd; het is intuïtief te gebruiken, maar heeft ook veel mogelijkheden voor power users die volledige controle willen hebben over hun omgeving.

De lamp is echter beduidend duurder dan de meeste standaardkleurenlampen en kost zelfs meer dan de eigen Minikleurenlamp van LIFX, een veel helderdere lamp. Dat gezegd hebbende, kan geen van die lampen de indrukwekkende trucs die de Candle Color kan. Aangezien dit waarschijnlijk geen lamp is die je in grote aantallen koopt (hooguit een of twee) doet het wellicht toch iets minder pijn in de portemonnee en kan het voor prachtige accenten zorgen in huis.