Volledige review van Netatmo Healthy Home Coach

Bol

97,70 euro

Wij hebben al eerder luchtkwaliteitsmonitoren getest en daar waren we behoorlijk van onder de indruk. We besloten nog wat dieper in de wereld van de luchtkwaliteit en luchtreiniging te duiken en kregen als eerste de Netatmo Healthy Home Coach binnen.

De Healthy Home Coach heeft vier verschillende sensoren aan boord. Eentje voor de hoeveelheid CO2, eentje voor luchtvochtigheid, een thermometer en een dB-meter voor het meten van het geluidsniveau. De sensoren worden elke 5 minuten uitgelezen. Het apparaat ziet er strak uit, de cilindrische aluminium behuizing heeft een subtiele LED-strip in het midden die de luchtkwaliteit weergeeft in een bepaalde kleur. Bovenop zit een witte aanraakgevoelige plaat die de LED-strip laat oplichten (en dat ook laat weten aan de gekoppelde app).

 

Installatie

De Indoor Luchtkwaliteit Monitor ziet er strak uit en is lekker no-nonsense verpakt. Het aansluiten is een fluitje van een cent. De meegeleverde kabel prik je in het apparaat, houd de knop bovenop ingedrukt, grijp naar je mobiel en open de Netatmo Healthy Home Coach-app. Het apparaat wordt binnen enkele ogenblikken gedetecteerd, maak een account aan, kies een profiel (hele gezin, baby of astma) en de luchtkwaliteit monitor gaat direct aan de slag.

Werking

De Home Coach werkt voornamelijk in combinatie met de Home Coach app en deze app laat je in een oogopslag zien hoe de luchtkwaliteit is in huis. De app geeft aan wat de temperatuur is, hoe vochtig het is in huis (in percentages), hoeveel CO2 er in de lucht zit (in ppm) en hoe lawaaierig het is (in decibel). Daarnaast geeft de app je tips en weetjes over de luchtkwaliteit en wat je kan doen om deze te verbeteren, al zijn dat soms wel open deuren (als ‘zet een raam open’ en/of ‘tijd om uw luchtbevochtiger uit te zetten’). Deze meldingen worden af en toe gecombineerd met handige weetjes.

De app is zo ingesteld dat, als er grote veranderingen plaatsvinden, je daar netjes notificaties van krijgt. Je kan dan direct zien hoe je huis eraan toe is zonder de app te openen. Als je dat wilt zonder naar je telefoon te moeten grijpen, kan je ook op de aanraakgevoelige bovenkant drukken. De LED-strip licht dan op in een specifieke kleur die correspondeert met de kwaliteit in huis, van rood (slecht) tot groen (goed) tot blauw (uitstekend).

Wil je overigens niet over elke grote klimaatverandering ingelicht worden, kan je in de geavanceerde instellingen nog instellen welke meldingen je wel en niet ontvangt. Je kan daar verder ook de CO2-sensor en thermometer kalibreren. Over het algemeen hoef je je daar niet mee bezig te houden. Het apparaat heeft een automatische kalibratie-mogelijkheid en heeft een vrij kleine afwijking. De temperatuur wordt met een meetnauwkeurigheid van 0,3 graden gemeten, de luchtvochtigheid met een afwijking van maximaal 3 procent en de CO2-meter heeft een nauwkeurigheid van ongeveer 50 ppm (van 0 tot 1000 ppm) en een afwijking van ongeveer 5 procent als er tussen de 1000 en 5000 ppm gemeten wordt.

De app biedt je ook de mogelijkheid verder terug te kijken. Als je op het klokje drukt schakel je de zogenaamde “terugspoelmodus” in. Je kan dan naar links en rechts scrollen en kijken hoe het er uren (of zelfs dagen) geleden voorstond in huis. Wil je dat wat gedetailleerder bekijken, dan kan je op het grafiek-icoontje naast het klok-icoontje drukken. Je krijgt dan een grafiek te zien waar je per uur en per meeteenheid kan nagaan hoe de luchtkwaliteit was in huis. Dat kan tot meer dan een jaar terug. Zo kan je precies zien op welke momenten je het goed doet en welke momenten je het beter kan doen.

Een andere leuke extra voor mensen met een Apple-ecosysteem is de Apple Homekit-integratie. Hierdoor kan je met behulp van Siri controleren hoe het klimaat in huis is en eventueel ingrijpen als dat verslechtert.

Kortom, niet alleen het apparaat zelf is lekker no-nonsense, ook de app is simpel en lekker to the point. Toch hadden we het fijn gevonden als het apparaat wat gedetailleerder was of in elk geval wat meer kon meten. Naast CO2 was het bijvoorbeeld fijn geweest als er andere partikels (pollen, formaldehyde, koolstof mono-oxide of misschien zelfs schimmelsporen) in de lucht opgemeten werden. Het apparaat kan nu bijvoorbeeld aangeven dat de luchtkwaliteit uitstekend is, maar de lucht kan vol zitten met boompollen of huisstofmijt waardoor iemand met astma toch last krijgt (en dat terwijl het apparaat een speciaal astma-profiel heeft).

Begrijp ons niet verkeerd, het apparaat doet zijn werk, maar het vertelt je niet echt wat je nog niet weet. Tegen de tijd dat de temperatuur, de vochtigheid of het lawaai in een van de "rode" zones terecht komt, heb je dat echt wel door als je in huis bent. Heb je echt een apparaat van ongeveer 100 euro nodig om dat voor je te bevestigen?

Desondanks konden we het niet laten regelmatig te kijken of de luchtkwaliteit in huis goed genoeg was. Ramen gingen vaker open, de muziek werd minder hard gezet en er werd beter op de luchtvochtigheid gelet. Wat dat betreft zorgt het apparaat er wel voor dat je je bewuster wordt van het klimaat binnenshuis en de feitjes zorgen ervoor dat je adviezen serieus neemt. Als je het fijn vindt het klimaat in huis gekwantificeerd te zien, dan is de Netatmo Home Coach een mooi instapapparaat.