Volledige review van Samsung Galaxy Watch Active 2

Door te besluiten om Google's Wear OS platform niet op zijn smartwatches te gebruiken, is Samsung erin geslaagd om een solide lijn van wearables met Tizen OS te maken. De Galaxy Watch Active 2 is een uitstekende implementatie van deze software en de hardware waar deze software op draait, mag er ook zeker wezen.

Design

De meeste smartwatches zien er dik en lomp uit, de Galaxy Active 2 is dat duidelijk niet en oogt een stuk subtieler dan de vele andere smartwatches die wij door de jaren heen hebben gezien.

De smartwatch heeft twee knoppen aan de zijkant een back- en homeknop en uiteraard kan de Active 2 ook bestuurd worden via het touchscreen. Als je twee keer achter elkaar op de homeknop drukt, wordt Bixby geactiveerd. Met Bixby konden we niet echt veel, we kwamen niet veel verder dan het instellen van timers en alarmen.

De Watch Active 2 herstelt Samsung's uitstekende bezel-besturing die ontbrak op de eerste Watch Active, maar dit keer is het een aanraakgevoelige zwarte rand in plaats van een fysiek draaiend wiel. Het is zeer goed geïmplementeerd in Tizen en is gebaseerd op cirkelvormige menu's en widgetschermen waar je makkelijk doorheen kunt scrollen met de randen van de wijzerplaat.

 

Het kwam amper voor dat er geen aanrakingen werden geregistreerd. Het is een geweldige ervaring, met bevredigende haptische feedback, gek genoeg staat deze instelling standaard uit, open de instellingen en zet hem meteen aan. Het heeft geen enkel voordeel om hem uit te zetten.

 

Die ring omcirkelt een 1,2-inch Super AMOLED-display op de 40mm-review-unit (het is 1,3-in als je voor de 44mm-versie kiest). Het display is zeer goed, helder en scherp. Het OS wordt standaard in de donkere modus weergegeven om de levensduur van de batterij te sparen en drukke wijzerplaten met grote helderheid weer te geven.

Er zijn een hoop watchfaces om uit te kiezen en deze kunnen ook nog eens allemaal worden aangepast, daarnaast kan je er nog eens een hoop extra downloaden uit de Samsung Store.

 

De Active 2 werkt het beste met Samsung Galaxy-smartphones maar werkt ook goed met andere Android-apparaten en zelfs iPhones. Als je geen Samsung-smartphone gebruikt, zal je nog wat extra Samsung-apps moeten downloaden, zelfs als je de ring wilt laten werken.

Gebruik

Het beste compliment dat we de Watch Active 2 kunnen geven is dat je praktisch vergeet dat je hem draagt. Net zoals de Apple Watch erin slaagt om een uitbreiding van je telefoon te worden in plaats van een hardcore standalone apparaat, zo slaagt de Active 2 er ook in om je informatie te geven wanneer je die nodig hebt, maar zichzelf naar de achtergrond brengt wanneer je dat niet doet.

 

Dat merk je goed bij notificaties waarbij je besluit om deze niet weer te laten geven. Het is erg fijn om de Watch Active 2 te gebruiken omdat je daardoor minder naar je telefoon hoeft te kijken. We lieten onze smartphone veel vaker in onze zak en keken steeds vaker op onze pols als er een sms, e-mail, chatnotificatie of andere melding binnen komt.

De always-on display is geweldig en een herinnering dat Apple niet eerst met deze technologie is gekomen met de Apple Watch Series 5. Deze optie staat standaard uit om de accu te besparen, maar we raden je aan deze optie in te schakelen. Mocht je dat echt niet willen, dan is het horloge alsnog snel genoeg om het scherm in te schakelen als je op je horloge kijkt. Het is ons maar een paar keer voorgekomen dat het scherm zwart bleef. Het draaien van je pols zorgt ervoor dat deze dan alsnog aanspringt.

De menu's van het Tizen OS zijn intuïtief en met behulp van de aanraakgevoelige rand of het touchscreen zelf zijn de menu's gebaseerd op meldingen aan de linkerkant, gestapelde aangepaste widgets aan de rechterkant en een apart cirkelvormig menu met apps. Als je eenmaal hebt geleerd waar alles is, kan je jezelf makkelijk en snel wegwijs worden in het systeem.

In combinatie met de high-end hardware (0.75 GB RAM), hebben wij geen vertraging ondervonden op het Bluetooth-model. De LTE-versie heeft twee keer zoveel RAM wat meer dan genoeg zou moeten zijn voor alle extra’s die dat exemplaar heeft (die hebben wij niet kunnen testen). De LTE-versie is namelijk alleen beschikbaar in sommige regio's.

Het Active-gedeelte

Ondanks de naam zouden we dit geen hardcore fitness wearable willen noemen, ook al zijn de fitness-tracking-functies uitstekend. De horloges van Garmin en Polar zouden wij ware fitnesshorloges noemen en de Active 2 een allround smartwatch.

De 'actieve' naam is een beetje misleidend, vooral omdat elke andere moderne Samsung Galaxy Watch ongeveer hetzelfde kan doen wat de Active 2 kan doen.

Samsung gebruikt hier de 'actieve' branding in plaats van 'lite' om te laten zien dat de Active 2 een slankere, versie is van de oudere, zakelijkere Galaxy Watch. Begrijp ons niet verkeerd, de smartwatch is erg goed in fitness-gerelateerde dingen, maar het moet niet worden gezien als een serieuze fitness-wearable voor hardcore atleten.

Je hoeft je echter geen zorgen te maken, het horloge is met GPS, slaap-tracking, hartslagsensor, Wi-Fi, NFC voor Samsung Pay, een versnellingsmeter, barometer en een gyrosensor uitgebreid genoeg. Samsung zei dat de hartslagmonitor acht sensoren heeft tegenover de vier van de oorspronkelijke Active's en de gyroscoop is nauwkeuriger wat moet leiden tot nauwkeurigere metingen. Het is ook 5ATM waterbestendig en kan fungeren als een zwem-tracker.

Op een outdoor run vertelt het horloge je vooruitgang via gesproken statistieken die ofwel komen door de luidspreker of koptelefoon als ze zijn aangesloten, een leuke extra, maar kan gelukkig ook uitgezet worden. Het viel ons ook op dat het moeilijk is om het scherm aan te zetten met een polsbeweging tijdens het hardlopen, wat behoorlijk irritant was omdat je dan op een knop moet drukken. Bij normaal gebruik komt dit probleem niet voor.

 

Om het active-gedeelte op z’n best te kunnen testen hebben we het horloge vergeleken met de Polar Vantage M en Garmin Fenix 3 (met hartslagmeter) en deze om de pols van een van onze sportieve meervoudig marathon-lopende collega’s gehangen en blootgesteld aan een paar trainingen:

Training1: Korte test-run na instellen horloge.

4 km hardlooptraining op rustig tempo. Het starten van de training op de Galaxy Watch was even zoeken maar het GPS signaal was direct goed en het starten van training ging sneller dan de Garmin Fenix 3  (sporthorloges blijven hier vaak op hangen)

Na 1 km een signaal ontvangen (gesproken en trilling) van Samsung Galaxy watch waarbij in het Engels de algemene gegevens (Gemiddelde tijd per km, afgelegde afstand en afgelegde tijd) werd genoemd. De Polar en Garmin hebben deze gesproken functionaliteit niet. De hartslagmeter was verrassend nauwkeurig.

Training2: Interval, 15*400m

Het instellen van het interval schema is niet mogelijk op de smartwatch of kon niet worden gevonden. Ook lukte het niet om het apparaat rechtstreeks te koppelen met het veelgebruikte trainingsprogramma TrainingPeaks. Voor de meer geoefende sporter is het dus niet echt een toegevoegde waarde. Tijdens het lopen viel wederom op dat zowel de hartslagmeter als GPS erg goed zijn. Het schema was vooraf ingesteld en geüpload op de Polar Vantage M. De pieken op tempo, cadans (pasfrequentie) en hartslag op beide horloges kwamen nagenoeg overeen en de Samsung Galaxy Watch Active 2 is daarmee ruimschoots geslaagd. Wat onze sporter absoluut positief opviel, was de nauwkeurigheid van de hartslag bij intervaltraining omdat de Polar Vantage met 9 sensoren werkt en de Samsung met 8.

 

Linksonder, ter vergelijking een screenshot van de Polar-app

De automatische trainingsdetectie op de Active 2 is best goed, bij collega’s wist het horloge keer op keer precies te raden met welke activiteit de gebruiker bezig was, in mijn geval ging dat nog wel eens mis of meldde het horloge dat er een fietstraining was gestart als de fietsrit er al bijna op zat. Aangezien het dus maar bij een persoon niet zo accuraat was, gaan wij er maar vanuit dat het aan (de pols of bewegingen van) de persoon ligt.

Uiteraard kunnen deze meldingen allemaal worden uitgeschakeld als je daar geen fan van bent en dat allemaal op de achtergrond uit laten voeren.

 

Samsung Health is over het algemeen een goede companion-app voor het opvragen van je fitnessgegevens (het werkt met de meeste Samsung-wearables). Hier kun je alles bekijken op een dashboard en je verdiepen in de trainingsgegevens.

De sleep-tracking-functie is een leuk om te hebben, maar net als Fitbit biedt het niet veel inzicht en is gebaseerd op beweging en hartslag. De Watch Active 2 is ook een beetje te groot om 's nachts comfortabel te dragen, ook al is het vrij slank voor een horloge overdag.

Samsung heeft een ECG-functie opgenomen die veel weg heeft van de Apple Watch Series 4 en 5 in de Watch Active 2, maar die functie is op het moment van schrijven niet is ingeschakeld. Dit is te wijten aan het feit dat Samsung de goedkeuring van overheden nodig heeft om het te mogen gebruiken, een proces dat voorlopig stilligt.

De smartwatch gaat verder ongeveer twee a drie dagen mee op een lading wat, vergeleken met andere smartwatches, prima is, maar in vergelijking met sporthorloges wat aan de magere kant is.

Apps

Het app-ecosysteem van Tizen is niet bepaald groot te noemen, maar daar hadden we geen last van. Op dat gebied valt er in Apple en Google’s ecosystemen veel meer te halen. Als je de Galaxy Active 2 als hardcore smartwatch gaat gebruiken en bijvoorbeeld een Uber wilt bestellen, zal je toch vaker naar je smartphone moeten grijpen (ja, we weten dat er een Uber-app is voor Tizen, maar laten we eerlijk zijn, die is gewoon slecht).

Een vooraf geïnstalleerde Spotify-app is handig om je afspeellijsten te beheren, maar je moet je telefoon meenemen om ze te beluisteren, zelfs als je het 4G-model hebt. Er is 4GB opslagruimte om ook muziekbestanden te downloaden als je het horloge wilt koppelen met een draadloze koptelefoon, maar het is zo'n gedoe dat we deze functie amper hebben gebruikt.

Conclusie

De Galaxy Watch Active 2 is de beste smartwatch die geen Apple Watch is die je kunt kopen. Het is een betere, eenvoudigere, leukere ervaring dan welk ander Wear OS-product dan ook, met een goede levensduur van de batterij, een strak ontwerp en een aangenaam product om te gebruiken.

Het heeft fitnessfuncties, maar moet niet alleen worden gezien als een fitnesstracker. De Active 2 is een volwaardige smartwatch die weinig fout doet. Het is een all-round uitstekende smartwatch die je niet in hetzelfde hokje moet stoppen als fitnesshorloges, ondanks de naam.