Volledige review van Motorola One Zoom

Motorola heeft dit jaar een hoop smartphones uitgebracht, niet alleen in de G-serie, maar de One-serie mocht op aardig wat toestellen rekenen. Wij hebben er de afgelopen tijd al een paar mogen testen: De One Vision, de One Action en nu gaan we aan de slag met de One Zoom. Deze smartphone richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op fotografie en dat is te zien. Het apparaat heeft maar liefst vier camera’s op de achterkant waaronder een telefoto-lens.

 

Design

De Motorola One Zoom ziet er anders uit dan de andere One-toestellen Deze smartphone heeft geen punchhole camera, maar een druppelvormige notch in het midden van het scherm. De achterkant is van glas, maar niet de glanzende soort met een mooi patroontje, maar matglas met een geborsteld aluminium patroon. Deze achterkant voelt bijna aan als echt metaal, maar het is toch echt matglas, heel mooi gedaan. Deze structuur is ongevoelig voor vingerafdrukken dus als je iemand bent die geen fan is van gladde toestellen of het regelmatig schoonpoetsen van je phone, dan is dit een goede reden om voor de One Zoom te gaan.

 

Als je je toestel plat op de tafel zet (en bijvoorbeeld gaat typen) zal je merken dat de camera’s zo ver uitsteken dat het toestel nogal wiebelt. Dit kan je afvangen door de meegeleverde doorzichtige hoes die met elk One-toestel wordt meegeleverd te gebruiken. Onder de camera’s vind je verder het Motorola-logo, dat lijkt niet zo bijzonder aangezien dit logo bij elke Moderne Motorola-smartphone op de achterkant te vinden is, maar in dit geval heeft de fabrikant een leuke extra toegevoegd. Het logo licht namelijk ook op als het toestel is ontgrendeld. Daarnaast dient het ook als notificatieLED. Erg handig als je toestel op stil staat. 

Het toestel is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: Electric Gray, Cosmic Purple en Brushed Bronze. Verder heeft deze smartphone een USB-C-poort en een 3.5mm koptelefoonaansluiting. We zijn zo blij dat Motorola, de eerste fabrikant die besloot de poort weg te laten op smartphones, heeft besloten alle toestellen weer uit te rusten met deze aansluiting. De keuzevrijheid die het gebruikers hiermee geeft is het meer dan waard. Bovendien heb je dankzij deze poort ook de mogelijkheid FM-radio te luisteren. We weten niet of er nog mensen zijn die deze functie gebruiken, maar het is leuk dat het kan.

Maak jij (nog) gebruik van de FM-radio-functie op je smartphone?
Jazeker
Nee, mijn toestel ondersteunt dat niet maar ik zou het wel willen
Nee, helemaal niet
Created with Quiz Maker

De speaker van de One Zoom zit aan de bovenkant van het apparaat en de geluidskwaliteit is beter dan verwacht. De bas is goed hoorbaar en er treedt amper vervorming op als het volume volledig wordt opengedraaid. De Zoom heeft een van de beste speakers die wij op een midrange smartphone hebben gezien/gehoord.

Wat wij dan wel weer jammer vinden is de simkaart-tray. Het toestel kan worden voorzien van twee nanosim-kaarten of een simkaart en een microSD-kaart. We vinden het jammer dat Motorola de mogelijkheid om twee simkaarten én een microSD-kaart tegelijk te gebruiken heeft laten varen. De Moto Z Play had deze mogelijkheid nog wel.

Vreemde eend in de bijt/prestaties

De Motorola One Zoom is, in vergelijking met de andere Motorola One-smartphones een vreemde eend in de bijt. Het toestel heeft een Qualcomm Snapdragon 675-processor aan boord in tegenstelling tot de Samsung Exynos-chips die in de andere toestellen te vinden is. 

Het viel ons op dat deze smartphone vrij snel opwarmt, ook bij normaal gebruik. De processor moet blijkbaar hard werken om alles gedaan te krijgen. Het is niet zo dat het toestel oververhit raakt, maar het valt wel op dat zelfs bij licht werk het toestel merkbaar warmer aanvoelt. 

Gelukkig betekent dit niet dat de One Zoom het werk niet aankan. De Snapdragon 675 mag dan wel een wat oudere CPU zijn, de chip kan nog steeds zeer goed meekomen. Dat geldt ook voor de hoeveelheid werkgeheugen in de smartphone. In een tijd dat zelfs midrange-toestellen 6 of zelfs 8 GB RAM aan boord hebben, lijkt de 4 GB RAM wat aan de magere kant. Toch hebben wij geen enkel moment gemerkt dat deze CPU en RAM-combinatie nadelig uitpakt voor deze smartphone.

Ook tijdens het benchmarken stond de One Zoom z’n mannetje en presteerde ongeveer even goed als de Motorola One Action wat prima is voor een midrange-toestel.

De Motorola One Zoom is ook qua scherm een vreemde eend in de bijt. Het is een van de weinige Motorola One-toestellen met een AMOLED-scherm en een druppelvormige notch in het midden in tegenstelling tot de punchhole-LCD-schermen van de andere toestellen. Het 6,39 inch-scherm heeft een resolutie van 1080 x 2340 en de kleuren spatten van het scherm. Het is nog steeds redelijk zeldzaam een Full HD+ scherm te zien in midrange-smartphones dus dit is een aangename verrassing. De kleuren zijn goed gekalibreerd en het scherm is helder. Vind je het contrast toch iets te hoog, dan geeft het toestel je ook de mogelijkheid te kiezen voor een natuurlijker kleurweergave. Mocht je liever willen dat de kleuren nog harder van je scherm spatten, dan kan je kiezen voor een verzadigde kleurenweergave.

Camera’s

En dan zijn we nu aangekomen bij de paradepaardjes van dit toestel: de camera’s. Dit is niet het eerste One-toestel waarmee Motorola uitpakt op cameragebied. Bijna elke Motorola One heeft een (andere) focus op cameragebied en bij de One Zoom is dat, zoals je wellicht aan de naam al had kunnen raden, het maken van mooie foto’s en de zoomlens. Deze smartphone heeft maar liefst vier camera’s aan boord: 

  • De standaard 48 megapixel camera die dankzij Pixel binning met een hogere lichtgevoeligheid 12 megapixel foto’s kan maken
  • Een 8 megapixel 3x telefoto-camera met optische stabilisatie
  • Een 16 megapixel wide angle camera
  • Een 5 megapixel dieptesensor voor het detecteren van diepte en het creëren van het bokeh-effect

Voordat we aan de slag gaan met voorbeeldfoto’s willen we nog wel even benadrukken dat de One Zoom goed softwarematig foto’s kan bewerken. HDR is een van de weinige onderdelen die niet altijd even goed gaat, maar zelfs dat valt wel mee.

Net als de meeste andere Motorola One-toestellen heeft de One Zoom een hoop handige functie aan boord waarmee je je foto’s realtime kan bewerken waaronder de portretmodus, de uitsnede-modus en de spotkleur-modus (waarmee je een specifieke kleur kiest en alles met een afwijkende kleur zwart/wit wordt weergegeven). Ook de Cinemagraph, Panorama en realtime filters zijn aanwezig evenals de nachtzicht-modus, waarmee je met weinig licht toch mooie foto’s kan maken zonder te flitsen.

Net als bij de One Vision zien de foto’s er zeer helder en strak uit, maar zal de overenthousiaste noise reduction soms roet in het eten gooien, dat wordt vooral duidelijk als je inzoomt op je gemaakte foto, dan zie je in sommige gevallen dat er duidelijk post processing is toegepast.

 De normale lens

De Zoomlens

De groothoeklens

De nachtmodus zorgt voor heldere plaatjes in situaties met weinig licht, dat gaat wel gepaard met wat ruis.

Met HDR aan valt post processing des te meer op, vooral de ruisonderdrukking

De Camera-app heeft een relatief simpele interface en oogt exact hetzelfde als bij de andere Motorola-toestellen, een fijne, no nonsense camera-app.

De 25 megapixel camera aan de voorzijde heeft een f/2.0-aperture en Quad Pixel-technologie. Hierdoor kan deze camera ook z’n werk goed doen in omgevingen met weinig licht, zoals binnen, 's nachts of op bewolkte dagen.

Zoals bij veel telefoons heb je de mogelijkheid de schoonheidsmodus (of zoals hoe Motorola het noemt, de mooi-gezicht-modus) te activeren. Een leuke extra die behoorlijk goed werkt, al oogt het in de hogere stand nogal kunstmatig.

Op video gebied stelt de One Zoom niet teleur. De gebruikelijke functies, die je ook op de andere One-toestellen vindt, zijn aanwezig en je kan 4K filmen op 30 FPS. We hadden alleen een betere stabilisatie verwacht aangezien deze camera’s zijn voorzien van optische beeldstabilisatie.

Accu

Wij zijn eigenlijk altijd wel te spreken over de accu’s van Motorola en de One Zoom is daarin geen uitzondering. Sterker nog, de 4000 mAh-accu zorgt ervoor dat je makkelijk twee a drie dagen op een lading kan doen (afhangend van hoe helder je het scherm zet natuurlijk). De One Zoom ging bijna 13 uur mee in onze accutest en daarmee behoort het toestel tot de beste smartphones op dat gebied. Zelfs de Asus ROG Phone 2 en de Vivo Nex 3 moesten het toestel voor laten gaan (weliswaar met slechts enkele minuten, maar toch). 

Als je accu dan toch leeg is, dan is deze ook zo opgeladen.  Met de meegeleverde 18W adapter kan je de smartphone zeer snel opladen. In ons geval laadde de One Zoom 23% in 15 minuten, 60% in 45 minuten en was volledig opgeladen in 1 uur en 45 minuten.

Software

Ook hier is de Motorola One Zoom een vreemde eend in de bijt. Deze smartphone wordt standaard geleverd met Android 9 en het is de enige One die, ondanks de naam, niet op Android One draait. Je zou het niet zeggen als je met de software aan de slag gaat omdat deze, dankzij Motorola’s skin er precies zo uitziet als Android One en de andere Motorola One-toestellen. Het enige waaraan je zou kunnen zien dat het hier niet om Android One gaat, is de aanwezigheid van Extra Google-apps.

 

Android 9 heeft een bijna perfecte gebruikersinterface. Motorola is er in geslaagd om een persoonlijke touch toe te voegen zonder dat het afbreuk te doen aan alles wat Google's software geweldig maakt.

Dit zorgt, ondanks dat het geen Android One is toch voor een bijna Vanilla-Android-ervaring en dat stellen we erg op prijs. De enige toevoeging die Motorola heeft gedaan is het toevoegen van de Moto-app en de bijbehorende gestures die elke moderne Motorola-smartphone bevat waaronder, twee keer achter elkaar je pols draaien om de camera te openen, twee keer een hakbeweging maken om je toestel te gebruiken als zaklamp, je scherm met drie vingers aanraken om een screenshot te maken etc.

 

Attentive Display' voorkomt dat het scherm automatisch vergrendelt als het een gezicht ziet dat er naar het scherm kijkt, terwijl 'Interactive Display' je in staat stelt om meldingen van het vergrendelscherm af te handelen. Dit zijn misschien wel de functies die onze aandacht het meest hebben getrokken.

Tot slot is het de moeite waard om te weten dat als je de One Zoom via Amazon koopt, deze zal worden geleverd met Alexa-functies die in het apparaat zijn ingebouwd.

Conclusie

De Motorola One Zoom is een goede mid-range telefoon met veel handige features. We zijn onder de indruk van de viervoudige camera's (rekening houdend met de prijs), met de OIS op de telelens als hoogtepunt.

We zijn ook blij om te zien dat de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting behouden blijft, zonder dat het ten koste gaat van de grootte van de accu (het kan dus wel).

Wat de software betreft heeft Motorola goed z’n best gedaan om het meegeleverde besturingssysteem zo veel mogelijk te laten lijken op Android One, maar vergis je niet, dit toestel draait, in tegenstelling tot de andere One-smartphones, op de normale versie van Android 9 en zal hoogstwaarschijnlijk minder (lang) updates krijgen dan de andere telefoons.

Kijkend naar de specificaties zal je misschien niet direct onder de indruk zijn van dit toestel. De Motorola One Zoom is uitgerust met de oudere Qualcomm Snapdragon 675 en 4 GB RAM. Daar moet je je echter niet door laten afleiden. Het toestel komt prima mee met de rest en zal je op prestatiegebied zeker niet teleurstellen.

Ons eindoordeel na het testen van de Motorola One Zoom is dan ook zeer positief. Het is een solide telefoon, met camera's, prestaties, scherm en tools die allemaal meer dan degelijk zijn.

Beste prijzen op dit moment

Webshop Prijs Levering  

Prijsvergelijking van meer dan 24.000 winkels over de hele wereld