
'Bloggende werknemer riskeert ontslag'
Meer dan eenderde van de bloggers met een baan, schrijft over zijn werkgever, werkomgeving of collega's en riskeert daarmee ontslag.
Meer dan eenderde van de bloggers met een baan, schrijft over zijn werkgever, werkomgeving of collega's en riskeert daarmee ontslag.

'Bloggende werknemer riskeert ontslag'
Meer dan eenderde van de bloggers met een baan, schrijft over zijn werkgever, werkomgeving of collega's en riskeert daarmee ontslag.
Dat blijkt uit onderzoek van Yougov in opdracht van het Britse human resourcebedrijf Croner. Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de bloggende werknemers gegevens heeft gepubliceerd die mogelijk gevoelig of schadelijk is voor de werkgever of voor collega's.
Volgens technisch adviseur Gillian Dowling van Croner doet dit privacyprobleem denken aan de begindagen van de e-mail, toen werknemers beledigende of kwade e-mails stuurden, zonder na te denken over de gevolgen. Dowling zegt dat ook bloggers 'geen schaamte' voelen als ze een stuk op hun blog plaatsen. Werknemers kunnen daardoor een 'vals gevoel van veiligheid' krijgen en op hun blog tekeer gaan als ze een slechte werkdag hebben gehad.
Volgens Dowling kan een serieuze beschadiging van het bedrijfsimago als gevolg van een blogposting, leiden tot ontslag, zo meldt The Register. "Het blog kan ook als bewijs dienen in andere functioneringskwesties of discriminatie en pesterij op de werkvloer blootleggen", aldus Dowling. Ze raadt bedrijven aan na te denken over de mogelijke impact van bloggen op hun organisatie en stappen te nemen om de risico's te beperken.
<b>bah</b>
De meeste blogs gaan op geen enkele wijze over de werkvloer, maar over hele andere, niet werk-gerelateerde zaken ? Dus "bloggende werknemer riskeert ontslag" is wel erg kort door de bocht.
In principe kan een dergelijke blog van een ceo ook zijn baan kosten. Meestal worden dergelijke blogs gewoon van te voren gescreend en dan pas gepubliceerd.
Dat klopt ook wel, want zoals ik al eerder sugereerde ziet het onderzoek er duidelijk naar uit dat men een negatieve insteek wil hebben, eigenlijk een ingetrapte deur, want men riskeert inderdaad ontslag als men slechte dingen over een bedrijf roept, of dat nu in een blog of op straat is maakt eigenlijk niet uit, behalve dat op een blog iets je voor de rest van je leven kan blijven achtervolgen (dus ook mijn reacties hier) en kan je dan ook gerust stellen ; "Reageren op een artikel op webwereld kan je baan kosten". Komt dit morgen dan ook in het nieuws als een of ander onderzoek buro hier 'gericht' naar gaat zitten vissen ?
Dit is precies wat ik tegen deze manier van onderzoeken heb, het is immers ook bekend dat er steeds meer CEO's gaan bloggen op het web, riskeren zei ook hun baan ?
Wired beweerde laatst (minofmeer) anders:
[Link]
Zo kun je het ook bekijken. Ook in loondienst bied je een dienst aan en je werkgever neemt de dienst van je af, alleen dat je werkgever dan een woordje meepraten kan over de dienst die je aflevert. Bedrijven als Microsoft doen het nog slimmer, want zij vertellen hun klant(lees baas) welke dienst hij nodig heeft.
Toch moet je ook als werknemer nooit vergeten zonder klanten geen werk, zowel voor jou als je voor je baas.
Dat het onderzoek flauwekul is kan ik niet zeggen, voordat er bewijs voor is. Het ene sluit het andere niet uit, dus het kan best kloppen dat er zaken geblogt worden die aanleiding voor een ontslag kunnen zijn.
Je hebt helemaal gelijk, je werkgever is je klant, en niet anders om, je werkgever heeft jou nodig, en jij maakt de dienst uit, als het je niet bevalt, ga je ergens anders heen. Er zijn zoveel angsthazen die maar denken dat de werkgever heilig is, dat is hij niet. En je hebt altijd een keuze. Of je die durft te nemen is een ander verhaal.
Maar als je je werkgever als klant ziet (wat niet ongezond is volgens mij) dan laat je het ook wel uit je hoofd om deze op een blog de grond in te boren, want dat doe je niet met klanten (althans zo zou het niet moeten).
Overigens wat ik verder in mijn vrije tijd doe gaat mijn baas geen snars aan, zolang ik maar geen namen noem of op een andere manier mijn verbondenheid met het bedrijf aan toon.
Typisch weer zo'n onderzoek wat alleen maar op zoek is naar negatieve klanken, ik weet zeker dat er ook bloggers zijn die positief over heen werk vertellen (blogs van CEO's bijvoorbeeld!) maar dit onderzoeksbureau wil natuurlijk wel even in het nieuws komen. Flauwkul verhaal wat weer eens eenzijdig wordt belicht.
Het aloude gezegde "Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt" is nog steeds van toepassing....
Dus jij houd je beoordelingsgesprek met je klant ??
Ik denk dat mensen zich moeten realiseren dat een blog niet hetzelfde is als een dagboek.
Mijn werkgever is de Klant! Zolang je daarmee rekening houdt lijkt bloggen me geen probleem.
Reageer
Preview