
Kinderen spreken vaak stiekem af met internetvrienden
Uit Brits onderzoek van beveiligingsbedrijf Garlik blijkt dat 20 procent van de acht- tot vijftienjarigen een echte ontmoeting heeft gehad met een internetkennis.
Uit Brits onderzoek van beveiligingsbedrijf Garlik blijkt dat 20 procent van de acht- tot vijftienjarigen een echte ontmoeting heeft gehad met een internetkennis.

Kinderen spreken vaak stiekem af met internetvrienden
Uit Brits onderzoek van beveiligingsbedrijf Garlik blijkt dat 20 procent van de acht- tot vijftienjarigen een echte ontmoeting heeft gehad met een internetkennis.
Eén op de twintig kinderen heeft regelmatig 'live' contact met iemand die het via internet kent. Slechts 7 procent van de kinderen vertelt zijn ouders over de ontmoeting met een internetbekende. Volgens Garlik brengen de kinderen zichzelf daarmee in gevaar, zo meldt de BBC.
Het beveiligingsbedrijf ondervroeg 500 jongeren over hun internetgedrag. Ook 500 ouders werden bevraagd over het computergedrag van hun kinderen. Van de ondervraagde kinderen blijkt 40 procent regelmatig websites te bezoeken die uitdrukkelijk verboden zijn door de ouders. Tijdens het surfen laten de kinderen veel persoonlijke informatie achter, zoals de volledige naam, in 30 procent van de gevallen, het huisadres (12 procent), details over de school (49 procent) of familiefoto's (9 procent).
Van de ouders zegt 90 procent het internetgebruik van hun kinderen in de gaten te houden. In de praktijk, zo blijkt uit het onderzoek, is echter de helft van de kinderen online zonder dat de ouders dat weten.
Volgens directeur Tom Ilube van Garlik worden Britse ouders door de uitkomst van het onderzoek 'schokkend wakker geschud. Ilube roept kinderen op om online net zo voorzichtig te zijn als op straat.
En wederom een onderzoek van een bedrijf dat direct commercieel belang heeft bij de uitkomst, waardoor je er vanuit kan gaan dat dit onderzoek niet objectief is uitgevoerd, zie de website van Garlik; dit bedrijf maakt parental control software.
Waarom geeft Webwereld nooit bij dit soort artikelen aan dat er sprake is van belangenverstrengeling ?
Moet je voor de grap eens proberen de door MSN tuig gebruikte chat taal te begrijpen. Dat is ook praktisch onmogelijk heb ik begrepen. Het gedoe met HoOfDlEtTuRzZ is hopelijk voorbij, maar verder heeft het "tog egt" weinig meer met Nederlands te maken.
Dus meekijken is ook nog niet zo makkelijk. ;-)
*** Reactie verwijderd ***
Ben blij dat ik geen kinderen heb. Lijkt me een moeilijke tijd om kinderen te moeten opvoeden. Internet is natuurlijk fantastisch maar kinderen worden veel te vroeg 'wijs' en als ouders moet je er boven opzitten om te zien wat je kids uitspoken. Veel ouders weten niets over Internet dus hoe kun je je kind fatsoenlijk voorlichten? Zo belangrijk om kinderen duidelijk te maken dat ze geen persoonlijke gegevens op Internet moeten plaatsen. Ga er maar aanstaan...
Geen kinderen voor mij. Kep wel een speelgoed aap (goed alternatief) en gelukkig snapt hij dat niet met vreemden moet afspreken... ;-)
Ik vind 9 tot 15 wel een erg brede groep.
9 jarigen zitten nog op de basis school en zijn nog écht kind.
een 15 jarige is al de weg richting volwassenheid.
Zowiezo kun je dit onderzoek op heel veel manieren interpreteren.
Bij het invullen van enquete vragen kan de enquetee ook heel veel interpretaties van de vragen maken.
Denk dat 9-jarigen geneigd zijn te luisteren.
Kinderen neigen eerder de kont tegen de krib te gooien wanneer ze last beginnen te krijgen van de tijdelijke aanvallen van krankzinnigheid die eigen is aan de puberteit.
wijnig?
Wat doet marietje van 9 dan?
Mam, ik ga naar de bibliotheek.. om vervolgens daar op webmessenger lekker verder te kleppen. (De bibliotheek in Heerhugowaard bied deze mogelijkheid, 1 uur gratis per dag voor alle leden)
Hoewel dat wel mogelijk is zal het opzoeken van ee nandere beschikbare computer zonder controle toch voor de meeste jonge kinderen een grote bariere vormen. Door de risico's thuis te verminderen kun je als ouder dus zeker wel aan een veiligerinternet gedrag werken.
Ipv zelf politie te spelen kun je tegenwoordig al een groot deel van het werk laten doen door windows Vista
http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/features/details/parentalcontrols.mspx
Ik denk dat ouders van zeker de jongere kinderen 6-12 jaar daar best graag gebruik van zullen maken.
Xerox -
ben ik niet helemaal met je eens.
Als begeleider van een paar tieners heb ik eens naast de MSN PC gezeten toen er ineens een keiharde bedreiging werd geuit door een klasgenootje van een van de tieners.
Op dat moment heb ik even ingegrepen, maar het is wel tekenend voor deze tijd.
Die andere tiener dacht even anoniem te zijn, maar die heb ik er even op gewezen dat ook bedreiging via MSN aan te pakken is.
Ik geloof trouwens dat ze deze week weer vrienden zijn...
Tja.
En dan mogen ze thuis niet MSN-en (wat een werkwoord trouwens, maar dat terzijde).
Wat doet marietje van 9 dan?
Mam, ik ga naar de bibliotheek.. om vervolgens daar op webmessenger lekker verder te kleppen.
(De bibliotheek in Heerhugowaard bied deze mogelijkheid, 1 uur gratis per dag voor alle leden)
Mischien moeten ouders en kinderen samen op "Veilig Internet Les" ?
De kinderen zodat ze zich (meer) bewust worden van risico`s.
De ouders zodat ze niet direct in paniek raken zodra ze horen dat "het internet" gevaarlijk is/kan zijn.
maar je hoeft ook geen politie agentje te spelen.. en de hele tijd meekijken.
Het ligt er ook maar net aan waar ze doen chatte...
msn kan wijnig kwaad.. maar publieke chatboxe op internet wel.
Idd. Dus een meisje van 9 niet alleen laten chatten, punt. Je laat haar toch ook niet op straat hangen , en met vreemden praten op die leeftijd...
Dat is het probleem juist, in veel gevallen weten ze niet met wie ze afspreken. Dus het is wel iets om over na te denken. Denk dat een meisje van 9 misschien niet precies weet waar ze nou op moet letten om een "veilige" afspraak te maken.
En het is zo dat als zo een kind niet thuis op zo een site komt, zoekt ie wel een andere manier...
Ik zou men kids in iedergeval nooit een website ofzo verbieden. Want je haalt nooit alles eruit wat je eruit wil hebben.
Ik ook niet, maar het britse publiek houdt van in paniek raken. Ik denk ook dat die 40% erdoor komt dat ouders websites verbieden die niet logisch overkomen voor een kind.
Als je als ouder niet weet hoe het internet in elkaar steekt, maar alleen onderzoeken als deze leest, gaat je kind je vanzelf wel als een debiel zien en zijn eigen gang.
Ik snap niet wat hier mis mee is...
Zolang ze weten met wie ze afspreken.
(Heb ik ook wel vaker gedaan.. maar eerst met die persoon op msn gezeten met cam enz.. das dan toch niets mis mee)
Reageer
Preview