
Aantal internettaps stijgt explosief
Justitie en de AIVD tapten in 2009 335 keer een internet- of voip-verbinding van een groep van 1,5 miljoen internetters. Voor heel Nederland
Justitie en de AIVD tapten in 2009 335 keer een internet- of voip-verbinding van een groep van 1,5 miljoen internetters. Voor heel Nederland zijn dat minstens 3350 internettaps.

Aantal internettaps stijgt explosief
Justitie en de AIVD tapten in 2009 335 keer een internet- of voip-verbinding van een groep van 1,5 miljoen internetters. Voor heel Nederland zijn dat minstens 3350 internettaps.
Het aantal taps dat wordt gezet op internetverbindingen is de afgelopen jaren explosief gestegen. in 2009 werden er 335 internettaps geplaatst op een aantal van 1,5 miljoen eindgebruikers. De 335 internettaps zijn goed voor een totaal van 8920 tapdagen door justitie en de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Gemiddeld is de duur van een internettap 27 dagen. Dit blijkt uit cijfers van de stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) waarover Webwereld beschikt.
NBIP verzorgt het uitvoeren van internettaps voor 59 kleine en grotere internetproviders. De stichting specificeert de tapcijfers niet naar de verschillende providers die lid zijn. Ook wordt niet duidelijk wel aandeel de AIVD heeft in de tapverzoeken. Als NBIP dat wel zou uitsplitsen overtreden ze de wet door staatsgeheimen te publiceren.
De stichting zegt bij monde van voorzitter Alex Bik dat NBIP minder dan 10 procent van de vaste en mobiele providermarkt vertegenwoordigt. Extrapolatie van de cijfers levert een voorzichtige schatting op voor heel Nederland. In 2009 zijn dus ten minste 3.350 internettaps geplaatst in Nederland. Met een gemiddelde van 27 dagen per tap komt het aantal tapdagen voor heel Nederland uit op 90.450. Dit is een zeer conservatieve schatting, mogelijk wordt er een stuk meer getapt.
Sterke stijging
Het aantal internettaps is nog klein vergeleken met de meer dan 25.000 telefoontaps die door Justitie alleen jaarlijks worden gezet. Maar in verhouding tot 2006 stijgt het aantal internettaps wel enorm. Vier jaar geleden werden er 69 taps geplaatst op een aantal van 1,5 miljoen eindgebruikers, in 2009 dus 335, een toename van 385 procent. Ook het aantal tapdagen steeg flink, van 2402 naar 8920, een toename van 271 procent. Volgens de stichting is er ook een toename in het aantal voip-taps. Alleen de gemiddelde tapduur daalde van 35 naar 27 dagen.
De stichting NBIP is in 2002 opgericht, met het doel om investeringen voor het kunnen aftappen van internetverkeer over deelnemende ISP's te verdelen. Veel kleinere providers hebben zelf niet de middelen in huis om taps te plaatsen. De overheid verplicht de providers wel om die taps zelf te regelen. Door de krachten te bundelen kan expertise en apparatuur worden gedeeld. De NBIP vertegenwoordigt sinds 2006 ongeveer 1,5 miljoen eindgebruikers. Onder andere Tele2, BBeyond, Multikabel (nu Ziggo) en BIT zijn aangesloten bij de stichting. In 2010 biedt NBIP zijn services aan 79 providers aan.
Er zijn sindsdien veel kleine providers bijgekomen die weinig gewicht qua abonnees in de schaal leggen, verklaart Alex Bik, voorzitter van de NBIP. Bik is tevens directeur van provider BIT.
Justitie
Tot nu toe is het officieel onbekend hoeveel internettaps Justitie plaatst in Nederland. Na jarenlang aandringen door de Tweede Kamer kondigde Minister Hirsch Ballin van Justitie in november vorig jaar aan dat het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vanaf 1 januari 2010 het aantal internettaps landelijk gaat registreren. Ook beloofde hij de cijfers periodiek bekend te maken, zoals nu al gebeurt met telefoontaps.
De eerste officiële rapportage over internettaps wordt in het derde kwartaal verwacht. Dat zullen alleen cijfers zijn van politie en Justitie. Hoe vaak de AIVD en MIVD tappen blijft geheim.
Het ministerie van Justitie kon niet direct antwoord geven op vragen.
Kortom komt dat hier op neer:
Er wordt van ons gegapt zodat we allemaal kunnen worden getapt.
Alleen weten we nog niet hoe hoog die kosten/p.p. zijn en hoeveel daarvan nog weer aan een strijkstok blijft hangen.
Hoe?
Ik ga er van uit dat er gewoon een mirror wordt geregeld van jouw poortje.
Wij tappen ook zat verkeer met een portmirror om applicatie response inzicht te kunnen krijgen van gesloten proprietary dure applicaties.
Die applicatie zal het echt nooit doorhebben dat dat gebeurt.
"Aantal internettaps daalt relatief" levert minder reacties op ;-)
Maar dat klopt dan ook niet.
Het is de stijging die daalt. Niet het aantal.
Dus: "Stijging van aantal internettaps daalt een beetje", de essentie is dat het aantal internettaps dus nog steeds explosief toeneemt.
De (huidige) titel is dus wel correct.
iemand die zijn internetverbinding in de gaten houdt... zou kunnen zien dat hij/zij getapt wordt. Maarja moet je wel zo paranoia zijn dat je elke dag je verbinding "checkt"
De mens is inderdaad slecht en met zonden geboren, kijk maar wat er nu gebeurt. We zitten in een trein met als eindbestemming de dictatuur. Je kan twee dingen doen: eruit springen of de trein opblazen, net zo grondig als het verzet in Wereldoorlog II dat af en toe deed.
Als je bekijkt welke partijen wat voor stem hebben uitgebracht bij privacy-inperkende maatregelen en wetsvoorstellen, zul je snel zien dat gelovigen doorgaans VOOR die maatregelen stemmen.
Dit is geen bashen van het christendom of welk geloof dan ook, maar het verband is er imho wel.
Ik gebruik de wifi van de buren voor al mijn verdachte handelingen op internet. :D
Net iets te veel, de laatste regel had je m.i. beter weg kunnen laten. Sorry, maar het geloof heeft alles te maken met macht geilende politici en het christelijk geloof al helemaal als je naar de ontstaans-geschiedenis kijkt.
Of het geloof aan deze kwestie ten grondslag ligt gaat mij ook wat ver. Echter ontkenning is ook niet voor 100% mogelijk.
Maar nu even de rekensom alstublieft,
Wat kost het de internetproviders op jaarbasis en welk bedrag blijft er over na doorberekening per klant.
Of te wel, wat betaal ik weer mee (en elk jaar wordt dan natuurlijk meer, wat er wordt steeds meer getapt) aan die onzin.
"Aantal internettaps daalt relatief" levert minder reacties op ;-)
ik heb liever een biertap..
Wat is dát nou weer voor onzinnig geneuzel. Tegenwoordig wordt geloof overal de schuld van gegeven. De strekking van het christelijk geloof heeft niets te maken met op macht geilende politici en de natte dromen van opsporingsdiensten.
Jij gebruikt Linux net als ik, dus zijn wij zowieso verdacht en dienen afgetapt te worden ;-)
Hebben we hier te maken met een "paranoïde" afdeling die overal beren op de weg ziet staan?
Dat klopt en die angst is geheel terecht. De burger is namelijk steeds wantrouwiger richting de overheid (ook zeer terrecht). De controle over de informatie stromen zijn overheden aan het verliezen. Zie daar alle internet censuur voorstellen. Via deze vrije informatie kanalen word nu allemaal informatie verspeid die vroeger nog onderdrukt kon worden. Dat is waarom ze een politie staat aan het oprichten zijn, in het hele "vrije" westen.
De antitereur wetten in the US gaan nog veel verder. Daar mogen ze je kidnappen en martelen in een geheime gevangenis, omdat iemand denkt dat je mogelijk een terrorist bent. Ook hoeven ze tot 3 maanden (geloof ik) later niemand te vertellen dat ze je van de straat geplukt hebben.
Ik heb heel veel encrypted verkeer op mijn internetaansluiting. Is dat verdacht, of ben ik nog wel normaal?
Stel: je bent crimineel. Zet een servertje neer op de Kaaimaneilanden o.i.d en VPN-tunnel daar desnoods via een paar hops in een botnet al je verkeer naartoe en laat de gewone burger maar weer bukken voor steeds meer afbreuk van zijn grondrechten.
Dus er wordt flink op lost getapt, maar de personen die worden afgetapt worden niet of nauwelijks hiervan op de hoogte gebracht. En dan blijkt ook nergens uit cijfers en/of rapporten dat het wel degelijk de misdaadbestrijding op wat voor manier dan ook helpt. Hoe rechtvaardig je zo'n systeem dan precies?
Het geeft absoluut geen veilig en/of prettig gevoel te weten dat het je simpelweg kan overkomen, maar het waarschijnlijk nooit te weten zult komen.
Dat is niet heel vreemd, als je bedenkt dat er veel gelovige partijen in de regering zitten. IMHO is de strekking van het christelijke geloof dat mensen slecht zijn en met zonde geboren worden.
Daarnaast is het vaak de ethiek die het onderspit delft bij besluitvorming rondom criminaliteit. Het is te aantrekkelijk om een wet aan te nemen waarmee je eventueel, onbewezen, meer criminelen kan vangen met minder inspanning.
Een beetje zoals veilig verkeer Nederland... ook al scheelt het 4 doden per jaar, overal dubbel zoveel verkeersdrempels.
Dat lijkt me de juiste conclusie. De overheid redeneert dat iedereen wel eens wat fout doet. Door afluisteren, internettaps, id-plicht, preventief fouilleren, camerabewaking, etc. wordt de pakkans groter.
Volgens de wet hoor je op de hoogte gebracht te worden als je afgetapt bent geweest en dat bleek niet relevant voor het onderzoek. Justitie overtreedt deze regel echter vaker dan dat ze die naleeft; helaas is mij geen geval bekend waar overtreders van deze regel vervolgd zijn.
Er is binnen de overheid geen vertrouwen meer. De burger vertrouwt de overheid niet meer. En de overheid vertrouwt de burgers blijkbaar ook niet meer.
Vertrouwen de burgers elkaar nog wel?
Daar hebben wel degelijk rekening mee gehouden. Voorzitter Bik heeft ons uitgelegd dat er sinds 2006 alleen nog kleine isp's zijn bijgekomen en dat NBIP nog steeds min of meer 1,5 miljoen eindgebruikers 'vertegenwoordigt'.
Dat is geen exact getal en daarom zijn de cijfers over de groei en de extrapolatie naar de hele internetmarkt een conservatieve schatting, zoals gemeld in het artikel.
Wat moeten we met een overheid die zijn eigen burgers niet vertrouwt? Om te beginnen maar eens massaal wegstemmen op 9 juni aanstaande, zou ik zeggen.
Dit is onzin Webwereld. Er werden weliswaar 4 jaar geleden 69 tabs geplaats maar dat was duidelijk niet per 1,5 miljoen eindgebruikers. Het aantal deelnemers van NBIP was toen aanzienlijk lager en bovendien kunnen de aantallen eindgebruikers van die deelnemers sterk varieren.
Het grootste deel van het artikel is eigenlijk fluff doordat Webwereld geen rekening houdt met de autonome groei van de NBIP.
Als je simpele statistiek gaat toepassen in een artikel dan wel graag correcte statistiek.
Zullen we dan de bewijslast van effectiviteit van al dit tappen bij de overheid leggen voordat we 'er geen moeite mee hebben'. Net als bij bijvoorbeeld camerabewaking heeft de overheid bij mijn weten nog nooit enig bewijs laten zien dat al dit tappen echt helpt in de criminaliteitsbestrijding of vergroting van nationale veiligheid.
Ook weten we niets over wie er getapt wordt en waarom. Dus of je meer of minder kans hebt als je je 'normaal' door het leven gaat is volstrekt onduidelijk. Daarnaast vind ik het nogal eng als je getapt kan worden als je een beetje van de norm afwijkt. Maar waarschijnlijk is dat om dat ik van de norm afwijk...
Gezien het feit dat een gemiddelde tap 27 dagen duurde, lijkt het niet om misselijke inbreuk van privacy te gaan. Daarom ben ik erg benieuwd wanneer men over gaat tot het tappen, en wie hiervoor toestemming nodig heeft van wie. Hoe gaat men over tot het besluit iemands verbinding te tappen?
Titel klopt niet; De stijging neemt juist af. Vergelijk de getallen per jaar maar eens tov het jaar daarvoor.
Daarnaast is het nog niet teruggerekende naar aantal aansluitingen en/of het aantal uren wat gemiddeld gebruik wordt gemaakt van het Internet.
0.045% van de Nederlandse huishoudens wordt getapt (3350/7.300.000) (7.3 milj huishoudens)
Dus de kans dat je getapt wordt als je 'normaal' gedraagt is klein. Maar de hamvraag is natuurlijk hoe effectief zijn deze taps. Worden er door deze taps meer misdaden opgelost? Als dat zo is dan heb ik er geen moeite mee.
Moeten we nu concluderen dat het wantrouwen bij de overheid jegens de eigen burger toeneemt?
Hebben we hier te maken met een "paranoïde" afdeling die overal beren op de weg ziet staan?
Zijn er dan ineens zoveel meer criminele Nederlanders ?
Of kijken ze hier allemaal teveel naar de Amerikaanse films/series?
Raar idee dat je zomaar kan worden afgeluisterd.
Worden de mensen die worden getapt er ook van op de hoogte gebracht (wanneer dan ook)? En wat geeft aanleiding tot het aftappen van internetverkeer? Ben ik een potentiële kandidaat als ik op Wikipedia het één en ander lees over bijvoorbeeld Osama Bin Laden (ik lees over van alles en nog wat, dus ook over dat soort dingen/mensen)..?
En hoe betrouwbaar zijn deze cijfers? Volgens mij wordt er veel meer afgetapt dan dit... Wat je wel goed ziet is een duidelijk stijging van het aantal taps, ook al wordt de gemiddelde duur iets lager. Ben benieuwd hoe de, al dan niet betrouwbare, cijfers er volgend jaar uit zullen zien.
Reageer
Preview