
Microsoft hekelt datavergaring Apple
Microsoft beschuldigt Apple van liegen over het niet vergaren van persoonlijke informatie. Dat doet Apple wel, beweert topman Kim Cameron.
Microsoft beschuldigt Apple van liegen over het niet vergaren van persoonlijke informatie. Dat doet Apple wel, beweert topman Kim Cameron.

Microsoft hekelt datavergaring Apple
Microsoft beschuldigt Apple van liegen over het niet vergaren van persoonlijke informatie. Dat doet Apple wel, beweert topman Kim Cameron.
Kim Cameron is hoofdarchitect voor identity bij Microsoft. Hij hekelt de nieuwe gebruiksvoorwaarden die Apple stelt voor gebruik van de iTunes-winkel, zowel voor muziek en video als voor apps. De Microsoft-topman heeft in zijn toespraak op een privacyconferentie in Seattle vorige week uitgehaald naar Apple, schrijft The Register.
Gegevens worden gedeeld
Apple beweert dat het alleen 'niet-persoonlijke informatie' verzamelt, die niet is terug te leiden naar specifieke personen. Het mag die gegevens 'voor elk doel' delen met anderen, zo staat in de voorwaarden.
Het gaat om gegevens als 'beroep, taal, postcode, locatie en een uniek productnummer'. Het privacyprobleem schuilt volgens Cameron in het geven van een locatie gekoppeld aan een uniek gegenereerd nummer van een Apple-product, zoals een iPhone.
Woonadres te achterhalen
Gebeurt dat op meerdere momenten aan een derde partij, dan is er een goede mogelijkheid dat die partij regelmatig dezelfde locatie ziet gekoppeld aan dat unieke nummer. Die locatie zal dan waarschijnlijk het woonadres van de gebruiker zijn, legt cameron verder uit op zijn blog.
De naam van de persoon is vervolgens makkelijk op te zoeken via omgekeerde telefoon- of adresdatabases. Cameron vindt de manier waarop Apple in zijn voorwaarden schrijft over niet-privacygevoelige gegevens dan ook "verdacht".
Opt-out geen optie
Apple heeft in juni de voorwaarden voor gebruik van zijn populaire iTunes Store gewijzigd. Daarbij moet de gebruiker akkoord gaan met het vergaren van informatie, die volgens Apple niet-persoonlijk is.
Niet akkoord gaan, komt neer op buitensluiting van de iTunes app-winkel. Dat geldt dus voor zowel de online-muziekwinkel als voor de app store voor de iPhone, iPad en iPod Touch.
No problem :)
Maar goed, ik had een nare ervaring toen ik Windows XP in een virtuele machine voor het eerst startte, en zag diezelfde ervaring bij Windows 7 terug. De details weet ik niet meer, maar een hoop irritante vragen en pop-ups. Gewoon eigen ervaring argumenten dus, niets bijzonders. Maar je vroeg om onderbouwing, dus leek het me als 'minnaar' op zijn plaats een reactie te geven.
Die je met 1 klik kan overslaan. Dan heb je wellicht niet de instellingen die je het liefste zou zien, maar je gebruikt IE toch alleen on Firefox te downloaden, dus zo groot kan dat probleem niet zijn.
Bedoel je daarmee de programma's van Microsoft, of de meegeleverde sut an crapware? Als je het laatste bedoelt dan moet je toch eerder die partijen aanspreken op hun nieuwsgierigheid denk ik. Windows wordt nl niet bekostigd uit die crapware, maar de comuter ansich.
Wel bedankt voor je eerlijke antwoord overigens. :)
Nee jij komt met een onderbouwing :S
Als je de orginele cd gebruikt vraagt hij maar om 3 dingen.
Niet waar jij mee komt, en je krijgt alleen een browser keuze te zien en dat moest toch van nelie
Ik minde overigens omdat je zelf ook niet met onderbouwing kwam, denk ik.:)
Maar IE8 begint al vrij snel met allerlei vragen over standaard zoekmachine en een hoop andere dingen. Een hoop gezanik als je alleen maar Firefox wil downloaden ;)
Verder beginnen de standaard geinstalleerde programma's te vragen of er updates geinstalleerd moeten worden, het aantal popups verschild dan per OEM.
En vooral de OEM installaties zijn ontzettend vragend en zeurderig met hun trials en crapware installaties. Dit heeft trouwens minder met Windows te maken. (alhoewel, dit dekt voor de OEM een deel van de kosten van Windows natuurlijk, bij Linux zou dat niet nodig zijn.)
product key of online wil activeren , of je een naam wil geven aan de computer, en of je een openbaar netwerk enz wil gebruiken in win7.
Dus wel een hele grote duim om fabeltjes uit te zuigen :D
Kunnen die 3 minnaars me vertellen waar Windows om vraagt tijdens installatie? In mijn geval waren het een sleutel, tijdinstellingen, netwerkinstellingen en gebruikersinstellingen.
Dat iemand een leugen over OSX rechtzet vind ik prima, maar dan moet je daarna niet dezelfde leugen over Windows droppen. Dat noem ik geen discussie, maar ongefundeerd modder gooien.
Jij zuigt dat dus letterlijk uit je duim.
(Ik hoef eigenlijk alleen maar twee zinnen te husselen en het klopt weer)
Jij zuigt dat dus letterlijk uit je duim.
Zelfs OSX bij een Mac hoef je niet eens te registreren (CMD+Q) en je kan het probleemloos overslaan.
Als je door een OS dood gevraagd wordt met vragen dan is dat Windows wel.
Verder hoor je mij niet beweren dat Apple alleen van hardware leeft maar ze leveren complete systemen zowel hardware als software. Maar ga geen onzin verkopen dat je wordt dood gegooid met vragen.
Er is toch al duidelijk aangegeven dat deze gegevens niet worden gekoppeld aan privé gegevens.
Microsoft probeert iedereen gewoon bang te praten en maar met 1 doel:
- Eigen belangen!
Zelf waren ze degene die spyware in IE en WMP hadden gebouwd ... zo'n bedrijf kan ik dan niet meer serieus nemen.
Goh wat een probleem .... het probleem is dat M$ weer zomaar iets uit de duim loopt te zuigen en denkt weer iets te weten. Ze baseren hun conclusie helemaal niet op feiten.
En als er 1 bedrijf wel niet is om iets te roepen over data vergaring dan wil ik men even doen herinneren aan IE en WMP met het ingebakken spyware programma 'Miranda' welke tevens ook toen in realplayer zat. Verder nog over het verzenden van gegevens van computers in de periode van win95 of 98 ... waar ook toen een rechtszaak tegen was aangespannen en M$ verboden werd dat nog langer te doen.
En dan nu willen ze ineens de weldoener zijn? ik eet liever mijn schoen nog op :)
Er is niets mis met het inspringen. Webwereld heeft het lumineuze idee gehad om inspringen uit te zetten, vanaf niveau 4 of 5 geloof ik. Ik heb het in mijn script weer aangezet met een kleine inspring marge omdat het anders wel heel moeilijk te volgen wordt.
Er zitten bij Webwereld weinig ontwerpers met gevoel voor usability helaas.
En die reageerde op een bewering van Apple PR medewerker Sheynberg. Daar begon het voor mij mee.
Maar er is ook iets mis met het inspringen van reacties in het webwereld discussiesysteem. Ik weet niet of het een nieuwe feature is of een bug, maar je kunt momenteel niet goed meer zien op wie er wordt gereageerd.
+1 voor de verontschuldiging
Ik dacht dat je doorborduurde op de eeuwige drivel van Kaiser. Daar begon het tenslotte mee. Die is er al een tijdje van overtuigd dat de hele wereld er op uit is om zijn prive gegevens te verkopen. En aangezien je het favoriete argument van Kaiser speelde 'iedereen die anders denkt is naief' kwam ik tot de verkeerde conclusie.
Als mij duidelijk was geweest dat je dit bedoelde dan waren we het vanaf het beginpunt eens geweest. Natuurlijk breidt Apple uit en natuurlijk moeten ze zich dit soort kritiek goed aantrekken.
Bij deze mijn verontschuldiging voor het misverstand.
Dat heb ik helemaal niet gezegd; het enige dat ik gezegd heb is dat Apple meer wil dan alleen hardware omzet. Ze zijn er op uit hun voorsprong te benutten om ook aangrenzende markten te veroveren door het onderdeel te maken van hun platform. Dat is overigens hun goed recht, en ze leveren daar mooie producten voor. Maar ze moeten nu wel goed luisteren naar deze feedback en er iets aan doen.
Ik blijf erbij, Jasper(tje) is niet zo dom als dat sommige reaguurders op WW wel denken :-)
Jasper, rots in onze WW branding, blijf je steekjes maar uitdelen. Hilarisch en af en toe te waar om gek te zijn :-)
Ik kan er niet uit wijs worden. Je ziet allerlei enge tekenen, maar verder heb je eigenlijk niets.
Het doet me een beetje denken aan die figuren die achter elke scheet van Microsoft kwade opzet vermoeden. Veel geschreeuw over duidelijke misdaden, maar net zo vaak zonder enige substantie.
Ergens wel prettig om te lezen dat Microsoft partners daarin niet beter zijn.
Jij vroeg naar een heel erg open deur. Dat kwalificeerde ik als naief. Een krachtterm zou ik dat niet noemen.
Probeer je me nu in die hoek te zetten? Dat lijkt me niet. Ik vind wetenschapsontkenning gevaarlijk en tegen mensen die er aan lijden ben ik veel minder aardig dan tegen jou.
Ik dacht dat ik nog vrij uitgebreid onderbouwde waarom ik denk dat Apple niet alleen uit is op inkomsten uit hardwareverkoop. Ze kopen pas nog een advertentiebedrijf voor 250 miljoen. Je hoeft mij helemaal niet te geloven, het is duidelijk zichtbaar aan de werking van de producten en Apple doet er zelf niet eens geheimzinnig over. Ik zuig dat dus echt niet uit mijn vinger.
Als ze het niet mogen verkopen voor marketing doeleinden, waar zouden ze dan nog wel geschikt voor zijn denk je?
Ik heb de indruk dat je nu woordspelletjes speelt om je gelijk te halen.
Ik kan me voorstellen dat ze geaggregeerde data beschikbaar stellen voor app bouwers bijvoorbeeld. Geografische data, zodat een app bouwer bijvoorbeeld talen kan toevoegen voor landen waar een app populair is.
Nu jij? Wat zou Apple kunnen verkopen voor niet commerciële doeleinden, wat toch heel slecht is voor jou?
Volgens mij is het andersom, jij vind dat iedereen spruitjes vies moet vinden omdat jij ze niet lust.
Het enige wat ik vraag is bewijs voor je bewering dat spruitjes vies zijn. Maar dan krijg ik alleen antwoorden over lekker slapen, naief, niet willen snappen en wat er wel staat, betekent dat wat er niet staat dus waar moet zijn.
Zinloos.
Ik zie ook weinig verschil met Microsoft zelf: [Link]
[Link]
Of ik lees het verkeerd.
Lijkt me een redelijke vraag. Kaiser, heb je wat bewijsmateriaal voor je claims?
- de app store
- het vermarkten van de schat aan informatie die ze verzamelen
Ik snap je redenatie, maar er is nog steeds een heleboel geld te verdienen met hardwareverkoop als je eenmaal een goede niche gevonden hebt. Apple lijkt mij ten eerste een hardwareboer. Het bedrijf zet zijn producten nooit neer tussen de prijsvechters, en toch kan het heel aardige omzetcijfers laten zien. Met de marge die ze op hun producten lijken te hebben heb je dan een bloeiend bedrijf.
Je had juist het andere deel van deze zin bold moeten maken:
it will not be shared with third parties for their marketing purposes.
Dus voor elk ander doel mag het wel.
Dat jij gaat rubbernecken als die man spreekt moet je zelf weten, ik daarentegen laat van me horen.
Het bewijst dat jij niet goed hebt gelezen, of dat je het niet snapt, of dat je het niet wil snappen.
Beste Sheynberg, jij beweert dat het business model van Apple draait om het leveren van hardware, en ik beweer dat die hardware alleen maar een instrument is om in te haken op hele andere (en grotere) geldstromen. Ik geef een paar voorbeelden, jij en ook vriend Peter snappen het niet, of willen het niet snappen.
Als jij zo'n enthousiast Apple-adept bent dat je niet meer in staat bent om kritisch te kijken naar je eigen idool, prima. Maar als dat je drijfveer is moet je niet in discussie gaan. Jij probeert iemand te overtuigen dat spruitjes lekker zijn, alleen maar omdat je ze zelf heerlijk vindt......
Insgelijks.
En dat bewijst dat het bedrijfsmodel van Apple berust op de verkoop van data en niet op de verkoop van hardware. Of bewijst het misschien dat Apple snoept van twee walletjes? Of bewijst het dat je geen bewijs hebt?
Oftewel is het zwart-wit, bestaan er ook nog tinten daar tussenin of heb je geen idee van de kleur.
Dat is nauurlijk een prachtige dooddoener om je opponent smalend in de hoek te zetten, maar met dit soort krachttermen bewijs je niets.
Er zijn ook mensen die je smalend naïef noemen omdat je geloofd in de evolutie theorie.
De ander naïef noemen lijkt hier een synoniem voor, ik weet niets maar als ik maar heel hard roep dat iedereen die me niet geloofd naïef is, dan wordt het vanzelf waar.
Ik wil je best geloven, maar niet op basis van de natte duim.
@vinyl45 he ben je nou zo dom of doe je je dom voor.
@Sheynberg okee minnetje verdiend, als apple wat fout doet weet jij het weer recht te brei-en
Ik zei:
Daar was jij het niet mee eens. Dus vroeg ik je vervolgens te onderbouwen waarom jij denkt dat Apple's business model niet bestaat uit de verkoop van hardware, maar uit het verkopen van persoonlijke gegevens.
Jij komt aan met een paar losse woorden, zonder enige onderbouwing.
"de kickback op abonnementen" -- verkoopt Apple persoonlijke gegevens aan telco's in ruil voor kickbacks? Kun je dat aantonen?
"de app store" -- Apple verkoopt persoonlijke gegevens in de App Store? Kun je dat aantonen? (zo'n app ben ik bijzonder in geinteresseerd, zeker als het goedkoper is dan bij Graydon of D&B)
"het vermarkten van de schat aan informatie die ze verzamelen" -- als ze het alleen zelf gebruiken voor eigen diensten dan is wat anders dan waar we het over hadden. Als ze de informatie wel verkopen aan derden, waar blijkt dat dan uit?
Maar goed, er zijn 100 miljoen iTunes accounts waar credit cards aan verbonden zijn. Als Apple dat soort gegevens zou verkopen, dan zouden de mega-opbrengsten daarvan ergens in de financieele cijfers gevonden moeten kunnen worden. In plaats daarvan komt praktisch alle winst uit de verkoop van hardware.
Tja, voor degene die net onder een steen vandaan kruipt:
- de kickback op abonnementen
- de app store
- het vermarkten van de schat aan informatie die ze verzamelen
En toch is dat wat de financieele cijfers van Apple al jaren laten zien. Is ook niet zielig voor Apple, ze doen het bewust omdat goedgeprijste media en apps toegevoegde waarde is voor de Apple-hardware.
Hetgelde geldt voor de programmatuur die Apple voor Mac's maakt. Die is niet voor niets veel goedkoper dan soortgelijke programma's op andere platformen.
Laat het maar aan Microsoft over om Apple op het rechte pad te houden.
Het is niet Microsoft die Apple beschuldigd, maar Kim Cameron. Die is geen "topman" van Microsoft, hij is een autoriteit op het gebied van Identity systemen en privacy (zijn titel is "Chief Identity Architect"). Hij heeft in het verleden niet geschuwd om ook Microsoft zelf aan te spreken op hun fouten.
Als deze man spreekt, zou ik goed luisteren en mijn mond houden.
Je hebt altijd baas boven baas, maar dat betekend niet dat Apple vrijuit moet gaan. Microsoft overigens ook niet.
Sommige dingen liggen er zo dik bovenop dat je het niet hoeft te onderbouwen. Je bent wel heel naief als je gelooft dat Apple alleen uit is op hardware verkoop.
Als je een Apple product voor het eerst aansluit is het eerste wat gebeurt dat hij je de kleren van het lijf gaat vragen, hij wil toestemming om locatiegegevens te gebruiken en vooral je creditcard nummer wil hij weten. Als het business model is dat het om de hardwareverkoop gaat dan zou ik denken dat ze hun geld op dat moment binnen hebben; als dat waar was zouden ze ook anderen de ruimte moeten bieden om muziek, software en advertenties aan te bieden op hun platform.
Maar dat is precies het omgekeerde wat Apple doet. Op alle manieren toont Apple aan dat het wil verdienen aan ALLES wat hun klanten doen op hun hardware. Ze doen werkelijk alles om te voorkomen dat iemand iets verdient waarvan zij niet meeprofiteren.
En dan komt er een zielig verhaal dat de inkomsten van van die activiteiten de kosten nauwelijks dekken! Laat me niet lachen zeg.
Plusje, daar ben ik het helemaal mee eens.
In het kader van 'follow the money trail' is het goed om stil te staan bij de verschillende business models van de bedrijven. Microsoft verdient vooral aan software en service, Apple verdient vooral aan hardware, Google verdient vooral aan advertentieverkoop. Daardoor ben ik van mening dat voor Google de verleiding het grootst is gebruiksgegevens te verzamelen, te bewaren en te combineren.
Het gaat mij er niet om of het wel of niet mag. Alleen wordt er krampachtig op gereageerd alsof dit nieuw is. Ik probeer aan te geven dat google bv ook een OS heeft dat wellicht het grootste mobiele OS gaat worden. Google heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze gegevens van klanten gebruiken.
waarom hier dannu zo'n heisa over maken. Beetje bekrompen van deze MS man. Je ziet dat dit soort mannen nog in een ander tijdperk levn.
Nou ja, zonder een oorlog was er geen na-oorlogs Duitsland en was de Stasi er waarschijnlijk ook niet geweest....en zo komen we toch bij Godwin uit...
WebWereld heeft hier ook een artikel over geschreven, Apple wil iPhone-killswitch
Ik denk dat je wel sceptisch zou zijn als het niet om Apple maar om Microsoft zou gaan.
Ik heb het gevoel dat Microsoft haar leven enigzins aan het beteren is, maar heb niet de illusie dat dat is omdat ze de consument zo aardig vindt. Die illusie zou je bij Apple ook niet moeten hebben.
Geld stinkt voor beiden niet.
Ik zou wel eens willen weten wat Microsoft doet met de gegevens van gebruikers van Windows Mobile, Hotmail/MSN/Live, Bing Ads/Search/Maps, Xbox Live, WGA, etc etc.
Als die gegevens gekoppeld worden dan beschikt Microsoft over veel meer informatie dan Apple ooit zal hebben.
Inderdaad, en ik denk niet dat ik al die minnen ontvang van de Apple-liefhebbers.
Als dat wel zo is, dan hoor ik dat graag. Heb je een linkje?
Ik heb op zich geen probleem met targeted advertising binnen apps, zolang Apple de gatekeeper is. Ook tips in iTunes op basis van eerdere aankopen vindt ik OK, ik gebruik de Genius Sidebar vaak. Het wordt anders als ik spam krijg van allerlei Apple-partners -- maar ik moet zeggen, mijn MobileMe-adres is al 10 jaar compleet spam-vrij (dat kan ik over mijn andere adressen helaas niet zeggen).
Ik heb hoge verwachtingen van WinPhone 7. :)
Lijkt mij niet zo rare opmerking. Hoeveel Android-gebruikers zullen een Google-account hebben? Alleen al voor de Android Market heb je er een nodig. Om nog maar niet te spreken over GMail, Google Voice, Google Checkout, etc.
Ik durf te stellen dat Google meer weet over Android-gebruikers dan Apple weet over iPhone-gebruikers. Sterker nog, Google weet ook een hoop over iPhone-gebruikers -- door alle Google-diensten zoals Gmail, Maps en search, maar ook door het aantal mobiele advertenties van Google (AdMob, DoubleClick).
Bijna, omdat de Stasi pas in 1950 is opgericht in het naoorlogse Oost-Duitsland.
Ik hoop dat je wel op Webwereld blijft, ik lees jouw reacties altijd met interesse.
Daar kunnen ze dan naar fluiten. Er zijn diensten/producten waar ik geen gebruik van maak juist omdat de aanbieder zaken van me wil weten die ik niet wil vertellen.
@Macman op Donderdag 26 Augustus 2010 18:50
Whahahaha, wat dacht je? Laat ik nog wat vuur op een andere gebruikersgroep gooien, goed gezien Pacman, die groep hadden we nog niet in dit draadje teruggezien. Zijn we er nog meer vergeten? :-)
@Num1
A M E N .
Bijna?
Alles wat iemand zegt, dus ook slechts één woordje, dat in verband kan worden gebracht met een slecht persoon of een slechte organisatie moet dus bijna vanzelfsprekend verkeerd zijn toch?
Een echte "Reductio ad Hitlerum" dus en niet bijna.
Zoals zo vaak, weer prima onderbouwd verhaal... NOT!
Op het moment dat mijn internet provider besluit mij advertenties te sturen nav mijn surf gedrag, locatie of anderszins dan breekt denk ik de hel wel los ja. Maar dat doen ze (nog) niet...
Het nieuws is dat iemand bij Microsoft zijn vraagtekens zet bij privacy mbt bijvoorbeeld de iPhone die men altijd bij zich heeft en "online" is. Daarnaast gebruikt Apple de gegevens voor oa advertenties. Het gaat ook vooral over de verzameldrift en misbruik hier van. Als Microsoft hetzelfde zou doen zou iedereen ook op zijn achterste poten staan. Daarnaast doen commerciële bedrijven dat over en weer. Apple maakt Microsoft zwart, Apple maakt andere Phonemakers zwart, Microsoft weer Apple, Google weer Microsoft en Apple...etc.
Dat het modsysteem hier niet werkt moge duidelijk zijn, maar nu niet zeuren over Microsoft-gebruikers, want aan de statistiekjes met minnen te zien (en ook de reacties) zijn die hier duidelijk niet in de meerderheid. Daarnaast zal het mij persoonlijk een zorg zijn. Ik lees ook de reacties met minnen en trek me weinig aan van moderatie. Als je U4iA heet wordt je door sommigen direct op min gezet zonder dat de reactie inhoudelijk is bekeken...laat staan objectief beoordeelt. Dat moet je nou toch inmiddels wel weten. ;)
Ja, wat denk je dat dit betekent, dagdromer????
En weltrusten maar!!! Onnozele.....
Het is wel wat anders als je bewust privacygevoelige nieuwe datastromen gaat creeeren en vastleggen, zonder dat dit de gebruiker enig doel dient. Als je er goed bij nadenkt is het gewoon heel eng. Die iPhone is eigenlijk een track & trace apparaat waarmee Apple je 7x24 uur in de gaten houdt.
Nou, me dunkt, is helder:
"Personal information will only be shared by Apple to provide or improve our products, services and advertising; it will not be shared with third parties for their marketing purposes."
Kortom, Apple kan hiermee (of ze het doen is een tweede, maar vermoed het wel sterk) jouw gegevens uitdelen zolang dat in het straatje van Apple past. En ze zullen jouw gegevens niet aan (bijvoorbeeld) Microsoft sturen zodat die daarmee reclame kunnen sturen naar Apple-klanten.
Die informatie heeft Apple wellicht ook nog niet van jou, dat komt omdat je die gegevens nog niet hebt gegeven.
Maar zowel Apple als Webwereld geven aan het recht te behouden naar die informatie te vragen en te gebruiken.
Uit Webwereld's voorwaarden:
En uit de voorwaarden blijkt dat Webwereld grootsere plannen heeft met jouw gegevens dan Apple. Lees het stukje over direct marketing maar eens...
Waar maken ze zich druk om, zodra je googled weet iedereen alles van je, wat denk je van de android gebruikers?
@Num1 op Donderdag 26 Augustus 2010 18:27
Ik begrijp echt niet waarom je een privacy verklaring van Apple dat *nu* relevant is, mixt met een patent aanvraag die alle mogelijkheden probeert in te vangen.
Complete vertroebeling van waar het om gaat!
En ja, ik ben wel op de hoogte van privacy issues; ik heb zelfs gedoneerd aan de EFF, maar hier slaat de EFF de plank flink mis.
Heerlijk cynisch: +1
Je bedoelt het loggen van locatie-data? Dat doet Apple voor de klant. En alleen als je daar een betaalde dienst voor afneemt, 'Find my iPhone'. Het loggen van die info kan dan worden gebruikt om gestolen/verloren iPhones en iPads terug te vinden.
Meer dan de helft van alle apps, muziek/podcasts en video's op iTunes zijn gratis. Van het resterende deel krijgt Apple 30% van de verkoopprijs. Daarvan moet Apple de bandbreedte, betaalkosten, marketing en klantenservice dekken van alle media en apps in iTunes. De kosten worden nauwelijks gedekt door de inkomsten.
De iTunes Music Store & App Store zorgen wel voor veel indirecte winst, doordat de exclusiviteit ervan een van de grote redenen is om een iPod, iPhone of iPad te kopen. En dat is het waar het Apple om gaat.
Cliffhanger
Als ze deze wel delen, breken ze contract breuk en dat is strafbaar.
Nog...
Het is dan wel frappant dat Microsoft commentaar levert met hun (naar het schijnt) "phone home"-praktijken, maar ik vertrouw bij voorbaat geen enkel commerciëel bedrijf. Dat ik wel hun spullen koop doet daar niet aan af, ik trek zelf de grens wel.
IDG heeft mijn postcode en telefoonnummer niet. Dat ze mijn e-mail adres hebben vind ik redelijk, want als reageerder moet ik aanspreekbaar zijn. Dat MS niet de meest voor de hand liggende partij is om over Apple te klagen ben ik met je eens.
Mag ik even constateren dat je er een ontzettend irritante manier van discussiëren op na houdt! Voor zover je dat tenminste discussiëren kunt noemen.
Eerst zeg je dat EFF fantaseert:
"This patented device enables Apple to secretly collect, store and potentially use sensitive biometric information about you. "
Als Apple in het geheim deze data wil verzamelen, dan gaat het toch geen patent aanvragen waar de methodiek wordt beschreven?
Ik wijs erop dat je dan toch even het hele artikel + de patent-tekst moet lezen.
Jij meldt dat je dat gedaan hebt:
Werd er niet koud of warm van.
Toch staan al de door EFF aangehaalde voorbeelden letterlijk in de patent-tekst genoemd. Daar komt dus echt geen fantasie aan te pas.
Dus ofwel heeft je geheugen je tijdelijk in de steek gelaten, of je hebt het artikel niet (goed) gelezen.
Vervolgens reageer je daar niet meer, maar springt hier ineens in een andere discussie binnen met een claim die kant nog wal raakt:
Tip: laat je eens voorlichten ipv. op sites als Gizmodo de ondergang van de wereld te lezen.
Kortom, treurige manier van discussiëren.
Dat is gebruikelijk bij patenten. Maar iedereen die Apple's product lineup kent weet wel waar het over gaat.
Lees bijvoorbeeld eens de volgende thread: http://news.ycombinator.com/item?id=1629186
Grappig leg mij dan eens uit waarom ze dan die informatie willen hebben als het niet nodig zou zijn. Misschien er eens aan gedacht dat het business model van apple niet alleen hardware is. Itunes draait om software, de app store draait om software, daar verdient apple vrij veel mee ondertussen.
Dat het systeem niet werkt lijkt me duidelijk. Als je goed lees en - tekens bekijkt zul je altijd zien dat negatief zijn over apple of google je bijna altijd - tekens gaat opleveren.
Als je een probleem hebt met bovenstaande secties, dan heb je vast nog niet de voorwaarden van Webwereld gelezen: http://idg.nl/privacy-statement
@Num1
Tip: laat je eens voorlichten ipv. op sites als Gizmodo de ondergang van de wereld te lezen.
Gut, 't is toch wat.
Ik zou het bijna een 'Godwin's law' noemen.
en en en ze kunne je iphone zelfs kapot maken op afstand !!!
de rotzakken bij APpLe ! :\
Hoe kom je erbij dat die patent-aanvraag zou slaan op die dienst?
De patentaanvraag maakt geen enkel voorbehoud betreffende een dienst of platform, maar beschrijft een groot aantal mogelijkheden om personen te identificeren wanneer ze een "electronic device" hanteren.
Nou je het zegt. Foutje! Andere secties dan:
At times Apple may make certain personal information available to strategic partners that work with Apple to provide products and services, or that help Apple market to customers. For example, when you purchase and activate your iPhone, you authorize Apple and its carrier to exchange the information you provide during the activation process to carry out service. If you are approved for service, your account will be governed by Apple and its carrier’s respective privacy policies. Personal information will only be shared by Apple to provide or improve our products, services and advertising; it will not be shared with third parties for their marketing purposes.
Service Providers
Apple shares personal information with companies who provide services such as information processing, extending credit, fulfilling customer orders, delivering products to you, managing and enhancing customer data, providing customer service, assessing your interest in our products and services, and conducting customer research or satisfaction surveys. These companies are obligated to protect your information and may be located wherever Apple operates.
Others
It may be necessary − by law, legal process, litigation, and/or requests from public and governmental authorities within or outside your country of residence − for Apple to disclose your personal information. We may also disclose information about you if we determine that for purposes of national security, law enforcement, or other issues of public importance, disclosure is necessary or appropriate.
We may also disclose information about you if we determine that disclosure is reasonably necessary to enforce our terms and conditions or protect our operations or users. Additionally, in the event of a reorganization, merger, or sale we may transfer any and all personal information we collect to the relevant third party.
Het laat voldoende vrijheid voor Apple om zaken door te geven waarvan ik het om te beginnen al helemaal niet prettig vind dat ze die van me verzamelen. Net zo min als het om Google of MS zou gaan.
Maar het ging hier over Apple.
Net wat een voorganger al zei, Microsoft ziet met lede ogen aan dat de Apple fan groep steeds groter en groter wordt en heeft hier nogsteeds geen antwoord op. Apple is al meer waard op de beurs dan Microsoft. En ze komen dus steeds met allemaal wazige verhalen om Apple zwart te maken. Ik zou zeggen Microsoft, concentreer je op waar je goed in bent en probeer niet Apple na te doen met allerlei mislukte producten tot gevolg. Als je een hotmail adres opent moet je overigens ook je gegevens invullen.
Als je het werkelijk gelezen hebt, dan vraag ik me af hoe je zoiets kunt schrijven:
Al die voorbeelden staan namelijk letterlijk opgesomd in de patent-aanvraag.
De patent-tekst beschrijft MobileMe's Find my iPhone-dienst. Voor MobileMe moet je je zelf aanmelden en het kost ook nog eens $99 per jaar.
MobileMe staat compleet los van de aanschaf van een iPhone, iPod, iPad of Mac. Ook staat het los van iTunes en de App Store. En zelfs al ben je MobileMe-abonnee, dan staat 'Find my iPhone' standaard uit.
Dat had ik vorige week al lang gelezen.
Werd er niet koud of warm van.
Het nieuws is niet dat Apple gegevens bewaard, dat gebeurt immers al tijden. Het nieuws is dat Microsoft het gebruikt om Apple zwart te maken. En aangezien dat nogal hypocriet is, mogen we het daar best over hebben.
Misschien moet je toch ff de moeite nemen om het hele verhaal te lezen en ook de patent-tekst zelf waarnaar gelinkt wordt, voordat je een oordeel velt.
Niet alleen grote organisaties. Informatie is het nieuwe goud tenslotte!
Providers hebben een contract met je afgesloten waarin ze een dienst leveren en je daarvoor in ruil een factuur sturen. Providers verzamelen niet al je verbindingen, al je geolocatie-gegevens, niet al je loginnamen, niet je belgegevens etc.
Apple levert je een apparaat en eventueel een account bij hun winkeltje.
Het is te verleidelijk om het niet te doen.. zeg ik met een bovengemiddeld wantrouwen jegens de menselijke natuur en grote organisaties in het bijzonder.
Mooi toch!
En toen ging de fantasie los:
Als Apple in het geheim deze data wil verzamelen, dan gaat het toch geen patent aanvragen waar de methodiek wordt beschreven?En dan nog steeds: is het zo mooi wat Apple doet? Of is het hier weer if news contains microsoft ; do whine whine ; done?
Stasi?
Da's wel heel makkelijk, quote graag
Voor al diegenen die dit verhaal nu bagatelliseren, hier wat leesvoer van Electronic Frontier Foundation over de verzamelwoede van Apple. Er is blijkbaar al patentaanvraag in voorbereiding die nog heel wat verder gaat. Lees en huiver!
Die voorwaarden gaan over het gebruik van Apple's website en het aanmaken van een Apple ID. Logisch dat ze aangeven dat ze adresgegevens opslaan, anders wordt online een computer bestellen wel erg moeilijk.
Verder staat er op diezelfde pagina:
Data verzamelen en profileren zijn twee verschillende dingen.
Wat dacht je van de netwerk operators? Andere bedrijven die app stores bouwen zoals Google, Nokia, RIM, Microsoft, etc? En bedrijven met gecombineerde telefonie-, email-, en IM-diensten (zoals Google)? Social networks als Facebook? Bedrijven die zowel advertenties als analytics aanbieden (alweer Google)?
Het business model van Apple berust niet op het verkopen van persoonlijke gegevens, maar op het verkopen van hardware. Dat ligt bij een bedrijf als Google toch echt anders -- daar zijn gebruikers het product, en adverteerders zijn de klant.
Denk hier dan even over na: als Apple niet de enige is die het doet, waarom heeft Microsoft het dan alleen over Apple? Voelen ze zich bedreigd? Willen ze de aandacht afleiden van hun eigen omgang met persoonsgegevens? Willen ze de aandacht afleiden van de problemen met Windows Phone 7? Durven ze niets negatiefs meer te zeggen over Google?
Er lopen hier veel meer Microsoft-gebruikers rond dan Apple-gebruikers. En ook zij zijn erg goed in minnen, ongeacht of kritiek terecht is of niet. Het enige wat hieruit valt op te maken is dat het beoordelingssysteem niet werkt.
Deze data wordt niet gedeeld met derden.
Je quote uit de verkeerde sectie.
Ik zie bij apple wel wat verschil. Locatie data loggen van je Iphone bijvoorbeeld. Dat een overheid dat kan is helaas al zo, dat een prive bedrijf als apple dat nu ook kan doen en er dan ook nog mee kan doen wat het wil, mij niet gezien en ja het gaat te ver.
Maar vooruit apple is apple en voor wie het nog niet duidelijk is, ieder negatief bericht over apple, terrecht of niet wordt standaard afgestraft met mintekens
En sander omdat google het ook niet zo nauw neemt wil niet zeggen dat iedereen het dan maar mag doen.
Het relevante is dat MS hetzelfde doet en dat het niet aan MS is om de concurrent te beschuldigen. Dit noemt men nou modder gooien.
Klik.
Die ga ik liever niet delen, en al helemaal niet met een commerciele instelling die ze zomaar door kan geven.
MS is misschien zelf niet brandschoon op dit punt, maar wat doet dat af aan de boodschap?
wooosh
Zij die zonder zonden zijn werpe de eerste steen...
Oz
Omdat je voor dergelijke claims goede basis moet hebben, zonder is het bij wet verboden.
Om dit te omzeilen doet MS deze uitspraak op een conferentie; en de IT "journalistiek" publiceert dit als neutrale berichtgeving.
En de internet provider weet ook wanneer iemand online is of met zijn/haar account ergens anders inlogt ... en daar heeft niemand problemen mee?
Zolang je dat maar duidelijk voor ogen houdt, dan is is niets mis met dit nieuws. Modder gooien naar elkaar is een volstrekt legitieme vorm van concurreren in Amerika. Voor ons Nederlanders komt dat soms nog wat vreemd over.
@Berend Schotanus : Dank!
Tot nu toe hebben zowel Apple als Microsoft jarenlang dit soort streken uitgehaald. Als Microsoft een succesvolle mediaplayer met webwinkel zou runnen dan was het Apple die met het beschuldigende vingertje zou wijzen.
Dat Microsoft nu opeens het kostuum van privacy-voorvechter aantrekt is i.m.o. slechts een (doen alsof) verkleedpartijtje.
Aggregatie van op zichzelf nietszeggende data is een groot gevaar voor de nabije toekomst. Grote bedrijven en overheden kunnen een zodanig gedetailleerd profiel van je maken, dat er eigenlijk wetgeving zou moeten komen die dat voorkomt.
Ik moet hierbij altijd een beetje denken aan oude films met een doemscenario waarin computers de wereld overnemen. In realiteit zijn het niet de computers zelf die dit doen, maar de gezichtloze en steeds groter wordende organisaties die de computers bezitten.
Geef eens een voorbeeld dan.
Ik zie bij apple geen andere situatie dan bij bv google bedrijven. Face it.....wat je doet op internet wordt gewoon vastgelegd. of je dit nu wil of niet. Daarnaast zijn we met z'n allen happig genoeg om voor elk wissewasje nieuwe accounts aan te maken.
Dat MS hierop reageert is wat bekrompen. Je gaat mij niet wijs maken dat zij geen informatie vergaren. Die data is gewoon enorm waardevol.
Vinylat45, Jij ziet ook geen enkele probleem in de gegevens verzamel activiteiten van apple? Het enige dat relevant is is het feit dat het MS is die iets naar voren brengt?
Sir, jij ziet geen enkel probleem in de praktijken van Apple?
MS wijst ons hier op. Dat is natuurlijk primair in het belang van MS. Apple en MS zijn concurrent. Neemt natuurlijk niet weg dat MS gewoon wel een steekhoudend punt hier heeft, en dat Apple eigenlijk gewoon veel te ver gaat. Hoezo is het nodig voor hun dienstverlening om alles met anderen te kunnen delen?
Net als bij MS zelf, en bij Google, en facebook, ... het is toch eigenlijk wel een enigszins beangstigend idee.
?!
Het Nederlandse "College Berscherming Persoonsgegevens" ziet een IP adres wel als een persoonsgegeven.
Ik denk als je Apple langs de meetlat van de EU privacy regelgeving legt je een heleboel tekortkomingen zult vinden. Dat Microsoft meent ons daarop te moeten wijzen is een gevalletje "pot verwijt ketel".
Microsoft heeft wel een goed punt. Als men weet waar de gebruiker frequent is dan kan men dingen eruit afleiden.
De vraag is waar de grens van privacy ligt. Immers het verzamelen en analyseren van geo informatie is 1 ding. Maar daarbij is het nog niet persoonsgebonden informatie.
Eigenlijk kan je het vergelijkrn met Google. Die slaat ook de zoekopdrachten op. Koppel je de zoekopdrachten aan een IP adres dan kan je ook dingen eruit afleiden. (zoals persoonlijke interesse) Echter ook deze informatie is niet direct persoonsgebonden.
Moeilijk punt...
Kat in het nauw maakt rare (FUD) sprongen.
Laat het maar aan Microsoft over om Apple op het rechte pad te houden.
Bij dit soort berichten kan ik niet anders dan aan de film 'Pirates of silicon valley' denken.
Reageer
Preview