
Uitsluiten Amerikanen bij aanbesteding 'onmogelijk'
Het weren van Amerikaanse bedrijven bij (ICT-) projecten van de overheid mag niet, aldus de landsadvocaat. Maar indirect misschien toch wel.
Het weren van Amerikaanse bedrijven bij (ICT-) projecten van de overheid mag niet, aldus de landsadvocaat. Maar strenge dataprivacyeisen kunnen hetzelfde effect hebben.

Uitsluiten Amerikanen bij aanbesteding 'onmogelijk'
Het weren van Amerikaanse bedrijven bij (ICT-) projecten van de overheid mag niet, aldus de landsadvocaat. Maar strenge dataprivacyeisen kunnen hetzelfde effect hebben.
De Rijksoverheid mag geen Amerikaanse bedrijven uitsluiten van aanbestedingen alleen omdat ze Amerikaans zijn. Dat concludeert de landsadvocaat in een advies aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (BZK).
Op gelijke voet behandelen
Vorige week drong de Tweede Kamer er bij Plasterk op aan deze optie te onderzoeken, tijdens het debat over de nieuwe elektronische identiteitskaart eID, de opvolger van DigiD. D66 hamerde erop dat hierbij geen privégegevens van Nederlanders mogen weglekken naar het buitenland, in casu de VS. Opsporingsdiensten aldaar hebben namelijk verregaande bevoegdheden onder de Patriot Act om in het geheim data te vorderen van Amerikaanse bedrijven, ook al staat die data in Europa. Dit fenomeen is Amerikaans ‘datagraaien’ gedoopt.
Maar volgens de landsadvocaat mag de overheid niet discrimineren op waar bedrijven zijn gevestigd. De Amerikaanse concern hebben namelijk Europese dochters, en dan verplichten de Europese aanbestedingsregels om ondernemingen op gelijke voet aan aanbestedingen te laten deelnemen, aldus advocaat Kiers. “Een Amerikaanse (dochter)onderneming dient dus op gelijke voet behandeld te worden als een Europese onderneming bij de toepassing van de Europese aanbestedingsregels.”
Datagraaien uitsluiten
Maar daarmee is de kous nog niet af, want het Rijk mag wel eisen dat bedrijven zich strikt aan de Nederlandse en Europese databeschermingswetten houden, constateert de landsadvocaat.
En daarmee kunnen indirect Amerikaanse bedrijven mogelijk toch worden uitgesloten, omdat ze niet aan die eisen kunnen voldoen. Dat is precies wat de ministeries van Veiligheid en Justitie en BZK in 2011 al overwogen. Toen schreef minister Opstelten: “Om te voorkomen, dat gegevens van de overheid (ook over burgers) in het kader van de Patriot Wet door de Verenigde Staten kunnen worden opgevraagd kan bij uitbesteding van rekencentra in het programma van eisen een eis worden opgenomen, dat het de leverancier nooit is toegestaan gegevens van de overheid (ook over burgers) in het kader van de Patriot Wet aan de Verenigde Staten te leveren. Dit betekent feitelijk, dat bedrijven uit de Verenigde Staten bij dergelijke aanbestedingen en opdrachten worden uitgesloten."
Destijds vertelde het ministerie van BZK dat het Kabinet daadwerkelijk overwoog zo'n extra eis toe te voegen in aanbestedingen. Gezien de vraag van Plasterk aan de landsadvocaat lijkt het echter erop dat het ministerie nog steeds met de kwestie worstelt. De woordvoerder van BZK was niet direct bereikbaar voor commentaar.
Aannemende dat de Landsadvocaat dat inderdaad gezegd heeft (en dat lijkt mij eerlijk gezegd sterk) kloppen diens uitlatingen op 2 punten niet. Zo mogen Amerikaanse bedrijven hier niet gediscrimineerd worden omdat Amerika, net als Nederland, partij is bij de internationale GPA (Government Procurement Agreement). Discriminatie is dan, ook krachtens de eigen Nederlandse aanbestedingsregels, verboden. Of Amerikaanse bedrijven al dan niet Europese dochters hebben, doet niet ter zake. Voorts is het, voorzichtig uitgedrukt, buitengewoon onwaarschijnlijk dat Amerikaanse bedrijven desondanks langs indirecte weg zouden kunnen worden uitgesloten door het stellen van eisen waaraan zij voorspelbaar niet kunnen voldoen. Dat is ook precies de reden waarom de minister van Veiligheid en Justitie van zijn aanvankelijke standpunt is terug gekomen. Voor wie wil weten hoe de Patriot Act in elkaar steekt, zij verwezen naar het verslag van het Patriot Act seminar van iBestuur dat is te vinden op www.iBestuur.
"Dit betekent feitelijk, dat bedrijven uit de Verenigde Staten bij dergelijke aanbestedingen en opdrachten worden uitgesloten."
-
Dat lijkt me lastig. Deze bedrijven kunnen gewoon stellen aan deze eis te voldoen. Het lijkt me juridisch moeilijk aantoonbaar dat ze dat niet kunnen ondanks de aanwezigheid van amerikaanse wetgeving.
En let wel dat de meeste landen in de wereld mogelijkheden hebben om gegevens te vorderen van bedrijven of organisaties. Een Nederlandse rechter kan in theorie ook een bevel uitvaardigen om opgeslagen gegevens te vorderen aan amerikaanse bedrijven of hun europese dochters.
Effectief zou een dergelijk uitsluiting dus alle buitenlandse bedrijven kunnen uitsluiten. Dat is een keuze maar het riekt wel naar bescherming van de eigen markt en dan sta als oveheid zo voor een europese rechter.
De enige echte keuze is dus om de data zelf op te slaan in eigen datacentra en de opslag en het beheer niet uit handen te geven van andere bedrijven.
En het het heel naief om te denken dat je data dan 100% veilig is voor buitenlandse naties want een beheerder omkopen om een DVD'tje met data te leveren is natuurlijk ook niet zo ingewikkeld.
Den Yank mag wel meedoen aan de aanbesteding... enkel, ze worden niet gekozen als de beste prijs/kwaliteit leveranciers !
Klaar.
De kop denkt wederom die inhoud van het verhaal niet. Het verhaal zelf is dan weer duidelijk. conclusie slechte kop van webwereld die er weer eens goed langs zit.
Amerikaanse bedrijven kun je niet uitsluiten om het feit dat ze Amerikaans zijn.
Europese bedrijven in Amerikaanse handen kun je indirect uitsluiten door te eisen dat ze zich aan de Europese en Nederlandse wet dienen te houden. Aangezien bij Amerikaanse bedrijven de Amerikaanse wet wereldwijd van toepassing is ook binnen hun Europese vestigingen kunnen ze niet voldoen aan de wettelijke eisen en zijn ze daarmee buitengesloten.
Het zou trouwens een goede zaak zijn om deze bedrijven op die manier uit te sluiten. Amerika moet niet denken dat ze iedereen hun wet kunnen opleggen en Europa en ook Nederland moet eens af van die onderdanige houding.
Citaat: "... kan bij uitbesteding van rekencentra in het programma van eisen een eis worden opgenomen ..."
Waar wachten we nog op?
Citaat: "Uitsluiten Amerikanen bij aanbesteding 'onmogelijk'"
Beetje vreemde discussie... Als bouwmarkt mag je 60 jarige vrouwen ook niet uitsluiten van de sollicitatie proceduren. Dus even babbelen, kop koffie drinken, en tot de conclusie komen dat er een betere kandidaat is (die beter binnen het team past).
Reageer
Preview