Welkom op webwereld.nl!
Wist u dat u met een gratis Insider-account altijd op de hoogte blijft over al het nieuws, achtergrondartikelen, opinies, interviews en events rondom IT?
Schrijf u nu gratis in »

8 redenen om de OV-chipkaart af te schaffen
Zo snel mogelijk de prullenbak in met dit monsterlijke faalproject.
Morgen debatteert de Tweede Kamer over de OV-chipkaart. Een meerderheid lijkt voor afschaffing te zijn. Daar ben ik het wel mee eens. De OV chipkaart is een privacynachtmerrie, geldklopperij, en totaal niet gebruikersvriendelijk. Hieronder volgen acht argumenten voor deze stelling.

8 redenen om de OV-chipkaart af te schaffen
Morgen debatteert de Tweede Kamer over de OV-chipkaart. Een meerderheid lijkt voor afschaffing te zijn. Daar ben ik het wel mee eens. De OV chipkaart is een privacynachtmerrie, geldklopperij, en totaal niet gebruikersvriendelijk. Hieronder volgen acht argumenten voor deze stelling.
- De OV chipkaart is een privacynachtmerrie. Al je reizen worden centraal opgeslagen. Je moet inchecken als je een abonnement of voordeelurenkaart hebt. Voor abonnementhouders is dat onzin: die betalen een vast bedrag per maand of per jaar. Voor hun zijn de ritgegevens dus irrelevant. Voor veel mensen is er geen alternatief voor het openbaar vervoer. Die worden zo dus gedwongen zich te onderwerpen aan een vorm van landelijke surveillance.
- De OV chipkaart is geldklopperij. Het saldo op de kaart moet tenminste 20 euro zijn om in te kunnen checken bij de NS, zelfs als je maar een kort ritje maakt. Met miljoenen reizigers levert dat Trans Link Systems een mooi bedrag aan rente-inkomsten op van geld dat ze al wel geïnd maar nog niet uitgegeven hebben.
- Er staat in feite een boete op vergeten uit te checken. TLS verdient een vermogen aan mensen die dat vergeten.
- Overstappen kost extra geld. Veel mensen moeten eerst een kort stukje van lokaal station naar het hoofdstation, om daar over te stappen op de NS voor de rest van hun (lange) reis. De extra kosten van dit eerste stukje van de reis zijn relatief hoog als je met een andere vervoerder dan NS reist. Ze zijn verwaarloosbaar als je het hele traject met de NS zou kunnen reizen.
- Overstappen is onhandig. Als je moet overstappen en verder reist met een andere vervoerder, dan moet je eerst uitchecken bij de eerste vervoerder, en vervolgens weer inchecken bij de tweede vervoerder. Dit is extreem onhandig: het is dolle pret op de perrons van bijvoorbeeld Amsterdam Amstel waar lange rijen snel proberen uit-en-in-te-checken bij die twee lullige paaltjes als ze overstappen van de trein op de metro...
- De OV chipkaart is een ramp voor incidentele reizigers en toeristen. Ze moeten een OV chipkaart kopen voordat ze op reis kunnen. Daar moet dan saldo op gestart worden. Etc...
- De OV chipkaart is een ramp voor groepen. Probeer tegenwoordig nog maar eens een schoolreisje via het OV te organiseren. Dan moet je er eerst voor zorgen dat ieder kind een OV chipkaart heeft. Brieven aan de ouders. Uitleggen hoe het werkt.... En er vervolgens op letten dat alle kinderen wel in- en uitchecken. Niet te doen. Scholen
- Je kunt niet zien of je ingecheckt bent. Als je zo dom bent om je kaartje nog een keer voor de paal te houden ben je weer uitgecheckt - en krijg je gedonder met de conducteur. Dat zelfde geldt voor het controleren van je saldo. Dat moet bij een ander apparaat...
Mocht de Tweede Kamer niet tot afschaffing besluiten, laten ze Trans Link Systems (TLS) dan in ieder geval dwingen de volgende verbeteringen snel door te voeren.
- In- en uitchecken voor abonnementhouders is niet langer nodig.
- Uit-en-in-checken bij overstappen is niet langer nodig.
- Kunnen reizen zonder saldo op de kaart en achteraf afrekenen.
- Eenvoudig kunnen zien wat je saldo is en of je in- dan wel uitgecheckt bent. Bij voorkeur op dezelfde plek als waar je in- en uitcheckt.
- Maak het mogelijk dat meerdere reizigers op één OV chipkaart kunnen reizen.
Dit is geen rocket science. En TLS is al jaren op de hoogte van deze problemen, dus ze hebben tijd genoeg gehad hierover na te denken.
Ik kijk uit naar het debat morgen!
Jaap-Henk Hoepman is Universitair Hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Privacy & Identity Lab. Deze bijdrage verscheen eerder op zijn persoonlijke blog.
Ik lees sommige voorstanders:
het is toch niet zo moeilijk uit te checken?
ze hebben in veel landen toch poortjes?
groepsreizen is toch altijd lastig?
Onbegrijpelijke klets, want je moet je afvragen wat het VOORDEEL is van deze nadelen? Dat is er toch gewoon niet? uitchecken waarom? poortjes met papieren kaartjes is toch prima? Groepsreizen is altijd lastig, maar met OV chip nog erger.
Vervoerders moeten de abonnementhouders volgen om voldoende capaciteit te bieden? Daar hadden we vroeger toch steekproeven voor en wat is er mis met even je kantoorkop in de bus of trein te steken en kijken of het druk of rustig is? Misschien twee keer per jaar aan chauffeur of conducteur vragen?
Automatisch opwaarderen lijkt leuk totdat je zelf of je kinderen de kaart blijkt kwijt te zijn en het hele dorp er op reist. Vroeger kocht je gewoon meerdere afstempelbaar papieren kaartjes een paar dagen vooruit. Zat er tenminste een maximum aan. Ook fijn: de conducteur die zegt dat je in de verkeerde trein zit, dat merk je nu pas als het station nooit komt. Trouwens, wanneer komt er nog een conducteur? Wel fijn als er iemand tegen de deur staat te pissen of een medereiziger lastig valt. Samenreiskorting moet je voor hebben gestudeerd. Vanaf schiphol thuis komen kan ook alleen met een computercursus. En als ik zelf denk helemaal legaal in de trein te zitten en de conducteur vertelt me dat ik een (gigantische) boete moet betalen, dan ..... @!#&!!Krwghhhh!... Geen wonder dat de agressie tegen (semi-)overheidspersoneel toeneemt.
Er zijn nog meer nadelen:
- je weet als je instapt niet wat de rit gaat kosten en bij het uitchecken krijg je het een seconde of twee te zien
- uitstappen in de bus duurt langer
- je hebt geen kaartje zodat je je reiskosten kunt declareren bij je baas
- je bent extra tijd nodig om je OV-chipkaart regelmatig op te waarderen
- je hoort een piep als je de kaart tegen de lezer houdt en als je goed kijkt zie je of je bent ingecheckt of juist uitgecheckt.
Voordelen voor NS en metro: de stations gaan op slot en alleen met kaartje kun je er nog door zodat de conducteurs kunnen worden ontslagen.
"Voor abonnementhouders is dat onzin: die betalen een vast bedrag per maand of per jaar. Voor hun zijn de ritgegevens dus irrelevant."
niet geheel waar, want als je die niet meet, weet je ook niet hoe vol je trein is op welk moment. En ook daarvoor wordt de data gebruikt.
Eens met alle argumenten dat de kaart moet verdwijnen.
Echter voor de incidentele reiziger bestaat er wel nog de mogelijkheid gewoon via internet je kaartje te kopen en uit te printen. Gewoon a4-tje op zak en niks geen gedonder met in- uitchecken.
Uiteraard is daar geen surveillance op mogelijk, maar ja... de aankoop is natuurlijk wel te registreren. Dus voor pricacy-bewusten is het niet echt een beter alternatief. Echter als je toch al reist kan het best.
Het alternatief om met je NFC-bankpas in te checken is net zo privacy-gevoelig, het lost het probleem van vergeten uit te checken/teveel borg betalen niet op, is geen oplossing voor groepen of voor buitenlanders, en ook overstappen naar andere vervoerders los je er niet mee op. Nee, er was niet zoveel mis met papieren kaartjes, chiploze abonnementen, en zichtbaar personeel op de trein. Of met een strippenkaart die je in de steden ook kon gebruiken voor de trein. En als je ziet hoeveel (duur geschoold) personeel er nodig is om die poortjes, palen, kaartlezers en verkoopautomaten te servicen, dan denk ik dat er ook niet eens een echte business case is. Maarja, dat is niets nieuws bij prestigeprojecten :-P
Voor incidentele reiziger lost de ov chip niets op.
Stel ik wil bij kennissen in een andere stad op bezoek. De reis bestaat uit een treinreis naar de andere stad, en van daar met de bus naar hun vinex woning.
Zo'n reis kan je niet maken met 1 papieren ov chip kaartje (je hebt voor bus en trein verschillende papieren kaartjes nodig). En bij losse kaartjes betaal je per kaartje ook nog eens een extra toeslag.
Wat ook jammer is.... Eind jaren 90 boden veel busmaatschappijen in het stadsverkeer (losse) kaartjes aan voor €1,--.
Heen en terug koste dus maar €2,--. Als je een paar uur de stad inging, was de bus dus al snel goedkoper dan het parkeertarief voor de auto. Ook dat voordeel biedt de ov chip niet.
Eerst wil de 2e kamer er vanaf, nu willen ze hem weer "verbeteren"
Zucht....
Kassa website
Van mij mag dat kreng ook weg. De kosten in mijn regio zijn geëxplodeerd. We hadden bijvoorbeeld een buurtbus die van Boxmeer naar Grave ging voor zo'n 3,20 voor retour (1,70 enkele reis), nu betaal ik voor dezelfde reis met dezelfde bus rond de 9 euro (4,50 enkele reis). Ik merk dus niets van het feit dat reizen niet duurder zou zijn.
Als ik met de trein moet, doe ik heel simpel. Ik koop een e-ticket bij de NS, ik print hem uit en klaar. Ik hoef niet eerst naar het winkelcentrum om mijn kaart op te laden of wat dan ook en ik hoef ook niet in en uit te checken. Zelfs al reis ik niet met de NS, want hier in de buurt rijdt Arriva, koop ik mijn kaartje voor het traject dat ik moet reizen. Laat Arriva maar achter de NS aangaan om mijn geld te krijgen.
Iemand had een interessante opmerking over waarom de strippenkaart niet (voldoende) werkte. Je kon het niet in alle OV gebruiken. Wat zou er op tegen zijn geweest als er een 'strippenkaart' was gekomen die wel in alle OV werkte.
Iedereen weet wat hij/zij heeft, en wat het waard is en het kan in heel Nederland gebruikt worden.
Tsjonge wat een onzin en wat een gezeur om niks. Die OV chipkaart heeft zo zijn probleempjes maar verder werkt het prima. Miljoenen reizen er mee iedere dag zonder problemen.
1) Privacy. Ja leuk argument. Wil je privacy ga op de maan wonen! Op elk station, in vele bussen en op iedere straathoek hangt een camera. Privacy in het OV is al ver te zoeken. Bovendien is er de anonieme kaart.
2) Geldklopperij? Hoezo, je zet een tegoed op je kaart en daarmee kun je reizen. Er is een prima oplossing voor die 20 euro. Alle stations van gesloten poortjes voorzien. Kun je niet frauderen en is die 20 euro prepaid tegoed niet nodig
3) Als je vergeet uit te checken, dan kun je gewoon je geld terug vragen.
4) Overstappen. Niks extra tijd. Vroeger moest je toch ook een strippenkaart en een treinkaartje kopen en of afstempelen. Wat is er nou zo anders dan?
5) Overstappen onhandig? Tsja daar ben ik het wel mee eens, maar ik zie niet hoe dit anders kan. Het komt doordat iedere regio en ieder OV bedrijf andere tarieven hanteert.
6) Gewoon prepaid chipkaarten verkopen. Heel simpel en gemakkelijk. Vroeger moest men ook een strippenkaart kopen, vervolgens was die niks meer waard als je hem niet opgebruikte
7) Ramp voor groepen? Dat is het OV sowieso al. Ook hier zou de prepaid ov chipkaart van pas komen
8) Je kunt niet zien of je bent ingecheckt. Als je snel achter elkaar in en uitcheckt dan krijg je een foutmelding u bent al ingecheckt. Verder, zou het simpel zijn om een dergelijke status op je smartphone te kunnen bekijken of op de paal.
De problemen die auteur noemt bestaan niet of zijn makkelijk oplosbaar. Het systeem is vooral handig voor wie veel reist. Laten we de voordelen niet vergeten. Bijvoorbeeld automatisch opladen, dus nooit te weinig saldo. Een kaart voor alle ov systemen, handig voor zakelijke reizigers (indienen van overzicht aan de baas). Etc.
In de toekomst zullen we echt wel met de smartphone kunnen inchecken. Die techniek bij smartphones staat nog in de kinderschoenen dus niet gek dat dat nu nog niet kan. Etc.
Kortom, waarom nu stoppen met een systeem dat in de basis goed werkt, en met een paar kleine aanpassingen geperfectioneerd kan worden.
beetje wereldvreemde reactie. Natuurlijk is deze kaart een ramp, en ik ga dus nooit meer met OV. Het is wel geldklopperij, het is onhandig en alleen geschikt, zoals je zelf aangeeft voor frequente gebruikers, voor alle anderen, zoals ook touristen is het een onding.
Omdat ze geen andere keus hebben. Maar of ze zonder problemen reizen?
Probeer jij onze buurvrouw van 70 maar eens uit te leggen hoe ze eens in de maand met de trein van Didam naar Nijmegen moet reizen. Vroeger kocht ze gewoon 1 kaartje en stapte ze in. Tegenwoordig moet ze een heleboel handelingen verrichten die ze niet snapt (en waar vrijwel niemand het nut van in ziet):
a. Een OV-chipkaart kopen, daarna een "product" genaamd "reizen op saldo" op de kaart "opladen"
b. Voldoende saldo voor de reis plus 20 euro "opladen"
c. Telkens inchecken en uitchecken bij de goede kleur paaltjes (er rijden 3 vervoerders op dit traject, maar wat heeft zij of ik er mee te maken wie wat doet? Een trein is een trein toch?)
En verder die poortjes? Hoeveel denk je dat er nodig zijn om alle stations in Nederland ervan te voorzien? Het station bij ons in het dorp telt zo'n 10 verschillende ingangen; verder ligt het perron naast de parkeerplaats, gescheiden door een laag hek. En verder is er geen personeel om te verhinderen dat ik gewoon over de hekken/poortjes klim. En bij een storing (komt gelukkig nooit voor :-) kan niemand meer het station in of uit...
De rest van de wereld kent, zeker in de metro, poortjes om binnen te komen. Daar hoor je nooit problemen dat mensen opgesloten zitten wegens een storing. Gewoon omdat het draai amrmpjes zijn. kan je evt onder door kruipen of overheen klouteren/springen. Kan je dan ook zwart rijden? ja natuurlijk, Daar is de conducteur toch voor? om te controleren dat we geldige kaartjes hebben. En een springer of kruiper kan de beveiligings camera ook wel opmerken en de conducteurs waarschuwen met een screenshot wie er zwart rijdt.
Voorheen bestond treinreizen uit het kopen van een kaartje en instappen.
Best eenvoudig uit te leggen aan veelreizigers, toeristen, incidentele reizigers, ouderen etc. etc.
Maar leg jij de procedure om b.v. eens in de maand van Didam naar Nijmegen te reizen met de trein en OV-chipkaartt maar eens uit aan een willekeurig iemand. Dat gaat je niet lukken in één zin. Waarschijnlijk zelfs niet op een A4tje...
Ik heb een bankpas en een prepaid 3v credit card, waarom zou dat ongeschikt zijn om je reizen mee te betalen door je aan te melden bij het instappen of af te melden bij het uitstappen.
Tot dusver is het nog niet iemand gelukt om een bankpas te hacken met een nfc reader of de nieuwste apple iphone 6 met nfc reader, simpelweg
omdat het niemand lukte of wil lukken.
Betalen dus met je bankpas en pinpas of credit card, wat is daar mis mee.
Wat kan er in iedere winkel van nederland wel en bij het OV niet. Gewoon afrekenen met een mobiele pin pas apparaat.. kortom
waar gaat het gezeur van die ambtenaren nou altijd over. zeuren om het zeuren met als smoes dagbesteding voor incompetent personeel
waarvoor geen werk is en dat noemen ze politiek bedrijven..
Gaan er hier maar vanuit dat iedereen een smartphone heeft.
Ik weet een goede oplossing voor het hele probleem het is ook nog eens.
- Makkelijk in gebruik
- Simpel te zien wat je tegoed is
- Iedereen weet hoe het werkt
- Het is anoniem
- Het werkt altijd
- Goedkoop in onderhoud.
Ja, Ja, het simpele papieren kaartje en strippenkaart, gewoon weer invoeren. er was niks mis mee , mensen konden gewoon reizen met het openbaar vervoer. Oudere snapte het. Je hebt er geen computer of smartphone voor nodig.
Dus de oplossing is er al, regering hoeft niet meer te twijfelen,
afschaffen die OV chipkaart rommel !
100% mee eens. En ik heb zelfs nog wat toevoegingen aan je pluspunten:
- zonder problemen te gebruiken door buitenlanders of toeristen
- je ziet precies wat de geldigheidsduur is
- met één strippenkaart kun je met meerdere personen tegelijk reizen in tram of bus
't Is echter niet per se anoniem. Als ik een kaartje koop van A naar B op dag X en dat betaal met PIN dan zou de NS dat in theorie ergens kunnen vastleggen. Een kaartje of strippenkaart, gekocht aan de balie, en contact betaald is natuurlijk wél anoniem. Tenzij je herkend wordt door de beveiligingscamera :)
Een oudere snapte het omdat hij het zijn hele leven gewend is. Nou weetje, dan wen je nu maar lekker aan wat anders. Het papieren treinkaartje en strippenkaart had ook zo zijn nadelen, al was het alleen al de vele nepperts die in omploop waren. 5 jaar geleden zei iedereen dat de ouderen nooit zouden wennen aan de tablet, internetbankieren, etc. Nu is iedereen daaraan gewend en is het geen probleem meer.
Tuurlijk op trajecten waar meerdere spoorvervoerders actief zijn is het een probleem. Daar zit de oplossing in wat slimme software. Ik schreef ook niet dat het perfect was, ik schreef dat het met aanpassingen geperfectionneerd kan worden.
TLS staat eigenlijk voor Total Logistic Surveillance
En de overheid maar roepen uit de auto en met openbaar vervoer.
In Den Haag is het een feit dat ze jaren achter de feiten aanlopen Politici zijn bezig met hun eigen baantje en de realiteit en het contact met de burger zijn ze al jaren verloren. De ov kaart is daar maar 1 klein voorbeeld maar het het zoveelste.
Dat roept de overheid helemaal niet....
Ik heb twee anonieme kaarten die haast verlopen. Hoe krijg ik anoniem mijn borg terug?
Ook interessant zijn de discussies met de conducteur als het inchecken niet gelukt is, omdat betreffende paal het er even mee gehad had en jij dat niet hebt opgemerkt...
The computer says no...
"we willen geen ov chip want je verliest je privacy en het is te duur"
"nee we voeren het toch in.
Oh wacht, nu we het geld aan onze vriendjes hebben uitgegeven hebben we een betere manier bedacht om je privacy te beperken. Laten we het nu toch maar afschaffen."
Het is prima dat we blijven nadenken en een beter systeem willen. Vooral als het huidige systeem onvoldoende aan de reizigerswensen voldoet. Maar als ik het zo een beetje volg ben ik er erg bang voor dat er overhaast weer iets anders veel te duurs wordt ingevoerd wat ook niet werkt.
Gewoon weer strippen kaart? wat was er werkelijk mis mee, behalve dat het niet voldoende techniek bevatte???
Je kon er niet mee met de trein reizen bijvoorbeeld.
En dat zou niet aan te passen zijn?
Op bepaalde trajecten wel.
Poortjes gebruiken ... dat werkt in New York perfect.
Je kan er dan niet in/uit voordat je de kaart gebruikt hebt.
Men zou ook eenvoudig bij in/uit checken een "totaal ander geluid laten horen" of een "kleur laten zien" ... nu is het knap onduidelijk voor velen.
Poortjes? Hoeveel denk je dat er nodig zijn om alle stations in Nederland ervan te voorzien? Het station bij ons in het dorp telt zo'n 10 verschillende ingangen; verder ligt het perron naast de parkeerplaats, gescheiden door een laag hek. En verder is er geen personeel om te verhinderen dat ik gewoon over de hekken/poortjes klim.
En bij een storing (komt gelukkig nooit voor :-) kan niemand meer het station in of uit...
In grote lijnen eens, maar ik kan al bij elke uitcheck zien wat mijn saldo is. Dat is van het begin af aan zo geweest. Bovendien geven de apparaten andere geluiden bij in- en uitchecken (iets waar doven en slechthorenden inderdaad niet veel aan hebben, ja...), dus je kunt weten of je ingecheckt bent of niet. Is dat waar de schrijver reist niet zo?
"dus je kunt weten of je ingecheckt bent of niet."
Als je in de rij voor een paal staan en vlak daarnaast staat een andere paal, dan is het wel eens lastig te bepalen welke van de twee het geluid geeft. En als dan mijn voorganger hetzelfde abonnement heeft als ik (Business Card) kan ik aan "mijn" paal niet snel zien of wat in het scherm staat voor mij geldt of nog van mijn voorganger was. Er zit geen visuele overgang tussen de meldingen. Al zou alleen maar het kaartnummer erbij worden getoond dan zou dat al helpen.
emileroemer: Partijen die zonder goed na te denken de OV-chipkaart door de Tweede Kamer hebben gejast, willen er nu weer van af.
[Link]
Er zijn nog veel meer problemen die ook in het lijstje horen. Er is bijvoorbeeld bij de NS een samenreiskorting. Als je van A naar B reist is dat prima. Maar als je van A naar C reist via B en een persoon gaat bij station B eruit, heb je dus voor traject B-C geen recht meer op de 40% korting.
Met een kaartje was dat geen probleem omdat je dan gewoon twee kaartjes kocht. Nu moet je dus uit en weer inchecken op station B en waarschijnlijk met de volgende trein weer verder gaan.
Verder is het nu in het belang van de busmaatschappij om de route zo lang mogelijk te maken. Je betaald tenslotte voor de afstand die je aflegt en niet voor de kortste afstand. Dat is een win/win voor de bus. Er kunnen meer mensen worden opgepikt die ook nog eens meer gaan betalen voor de reis.
De kaart is niets anders dan een verkapte prijsverhoging en zal daarom nooit worden afgeschaft. De auto was nog nooit zo voordelig.
Dat het er ingewikkelder op geworden is voor samenreizen met korting, kan ik beamen. Je moet nu al medereiziger eerst het samenreis-product op je ov kaart zetten en direct gebruiken bij de eerstvolgende reis.
Het tweede punt is onzin. Dat bussen zouden omreizen levert ook meer kosten op voor de busmaatschappij.
Nee dat is niet waar. Als je een langere reis maakt kun je effectief meer mensen tegelijk vervoeren die allemaal vrolijk meebetalen aan de hele reis.
Stel de bus had vroeger halte A-B-C en een andere bus deed D-E-F. Op elke halte stapt iemand in en betaald voor de reis langs drie haltes. Nu maken ze er A-B-C-D-E-F van waardoor A,B en C een langere reis maken en dus meer betalen. Je betaald nu namelijk ook voor D, E en F terwijl je daar niets te zoeken hebt.
Ergo, hoe langer de rit, hoe meer geld het oplevert.
Mensen kunnen zo goed overdrijven. Je kan gewoon je saldo zien in de app op je mobiele telefoon. Zelfs mewt een 'anonieme' kaart...
Verder moeten ze overal gewoon toegangspoortjes plaatsen om het station in te kunnen. Dan reis je met de trein, stap je over op een andere trein en dan pas uitchecken bij het verlaten van een ander station via poortjes... Dat zou een mooie verbetering zijn.
Fijn heb ik ff geluk dat ik Hollands spreek zodat ik een OV chipkaart kan kopen. aannemende dat ik mijn Creditkaart kan gebruiken wat overgens niet het geval is en dan op mijn smart phone kan zien wat mijn saldo is nadat ik de app heb gedownload, wordt een beetje duur met een US telefoon maar ja je moet er wat voor over hebben. En natuulijk jammer voor mijn landgenoten die geen Nederlands spreken en op Schiphol uit het vliegtuig stappen.........
Je kunt als buitenlander gewoon een OV chipkaart uit de automaat halen en betalen met een credit card. Net als in ieder ander land.
Niet met een Amerikaanse credit card, daar ben ik tijdens mijn laatste bezoek aan nedeland achter gekomen. Mijn credit card werkte alleen bij het pompstation en een paar kleinere winkels.
Niet parkeren, geen OV geen Hema of AH, allemaal geprobeerd. Gelukkig hadden we een auto in Munchen gehuurd.
Je kunt je saldo pas een dag later zien in die app(s) en niet meteen. Tijdens je reis kun je dus niet zien wat je saldo is. Enkel als je het erna controleert op een automaat.
Hoe anoniem is een anonieme kaart nog als je er een app bij moet downloaden, die gekoppeld wordt aan een telefoon nummer....
Hoe anoniem is een kaart nog als er met een bankpas geld bijgestor moet worden?
Het feit dat je als abonnementhouder toch moet in- en uitchecken vind ik nog het meest vreemde aspect aan het hele systeem. De enige denkbare reden waarom men dat verplicht is omdat men informatie wil verzamelen, iets wat totaal geen argument mag zijn in het hele plaatje. Het is toch te zot voor woorden dat je een boete kunt krijgen ondanks dat je een abonnement hebt? Totaal niet logisch en totaal niet redelijk.
Ik heb een abbo die vergoed wordt door de werkgever. Dat in en uitchecken is een ramp. Het is sowieso een ergernis als het druk is en je voor een paaltje moet wachten waar je voorheen gewoon door kon lopen maar het kost je ook nog eens geld als je even niet oplet. Nu al 6 keer vergeten uit te checken en die boetes kan je na de eerste twee keer zelf betalen.
Wat is de ramp? Even de kaart tegen het paaltje houden? In veel landen kom je geeneens het perron op zonder de kaart te gebruiken, maar in Nederland is zelfs een kaart tegen een paaltje houden te moeilijk. Kan alleen maar betekenen dat wij een stelletje randdebielen zijn.
de ramp is dat mensen mensen zijn, en dingen vergeten, of dat er een rij staat te dringen, of dat het paaltje niet werkt, of al die andere dingen die fout kunnen gaan bij onvolkomen techniek.
Ook de site is gebruikers onvriendelijk. Het is onmogelijk om op een account de kaarten van elk familielid te beheren. Er word niet gereageerd op vragen die je via de site indiend. De helpdesk is uitermate ongeïnteresseerd en soms ronduit onbeschoft.
Inderdaad afschaffen!!
Ik ben benieuwd of deze organisatie weer word beschermd door hun vriendjes op het pluche. Het is natuurlijk zeer onverstandig om een toekomstige baangarantie in een realatief onbelangrijk debat als dit om zeep te helpen.
Maar toch.... fingers crossed
En laten we ons "en passant" ook even ontdoen van de OV chipkaart zelf. Met bankpas zoals die van ING is contactoos betalen nu al mogelijk.En dus is het ook mogelijk om te reizen zónder saldo op andermans (TLS) rekening te zetten. NFC is (nog) geen serieuze optie omdat er te weinig toestellen zijn met dergelijke opties en bovendien smartphone gebruik om uiteenlopende redenen voor groepen mensen bezwaarlijk is.
Voor zeer privacy bewuste consumenten is het het uiteraard onvermijdelijk "vooraf betalen" zoals dat nu ook d.m.v. eenmalige chipkaarten bestaat te handhaven. Want bovenstaande maakt state surveillance nog steeds een eenvoudige zaak.
Inderdaad, afschaffen die hap. Gewoon weggegooid geld!
Ik vond de trein vaak een aantrekkelijk alternatief als ik b.v. in het centrum van Amsterdam of Utrecht moest zijn. Als die zooi afgeschaft is ga ik dat misschien wel weer doen ;-)
Reageer
Preview