
Google bouwt ook Chrome OS voor bedrijven
Google brengt in 2011 een zakelijke versie van Chrome OS op de markt. De beveiliging van het besturingssysteem wordt flink aangescherpt.
Google brengt in 2011 een zakelijke versie van Chrome OS op de markt. De beveiliging van het besturingssysteem wordt flink aangescherpt.

Google bouwt ook Chrome OS voor bedrijven
Google brengt in 2011 een zakelijke versie van Chrome OS op de markt. De beveiliging van het besturingssysteem wordt flink aangescherpt.
Netbooks met Googleās Chrome OS zullen een aantal ingebouwde beveiligingstechnologieĆ«n bevatten die gebruikers zullen beschermen tegen malware en andere bedreigingen.
Het plan van Google is om de consumentenversie van hun Netbook later dit jaar uit te brengen en een zakelijke versie in 2011. Will Drewry, een software security engineer bij Google, meent dat het feit dat Chrome OS open source is ervoor zorgt dat ontwikkelaars een constante stroom van feedback genereren over het ontwerp van de beveiliging. Dit zou gebruikers vertrouwen moeten geven in de beveiliging van het Chrome OS Netbook.
Sterke beveiliging
Alle Netbooks zullen standaard een ingebouwde TPM (Trusted Platform Module) chip bevatten. Deze dient voornamelijk voor het genereren van sleutels, de beveiliging van de opgeslagen sleutels en verschillende authenticatie doeleinden. Omdat TPM gebaseerd is op zowel software als hardware, is de opgeslagen data minder vatbaar voor aanvallen.
Chrome OS biedt een zeer sterke beveiliging, volgens Drewry. Het heeft een auto-updatefunctie, maar werkt daarnaast ook volgens het sandbox principe. Dit houdt in dat elk tabblad dat wordt geopend in de browser volledig los staat van de processen op het systeem. Dit reduceert de blootstelling aan malware. Verder helpt het systeem je met veilig surfen door een melding te geven wanneer een website malware bevat.
Openbreken
Er is echter wel een manier om het systeem open te breken en wellicht beter te beheren. Onder de batterij van het Netbook zal zich een knopje bevinden die de ādeveloper modeā activeert. Een aantal beveiligingsfuncties zullen daardoor uitgeschakeld worden. De gebruiker wordt door Google dus niet per se een dicht systeem opgedrongen waar niets aan veranderd kan worden.
Chrome OS bevindt zich nog in de bĆØtafase, maar geniet al veel interesse. Gebruikers willen het OS graag uitproberen op een veilige manier. Het virtuele desktop platform Paralells Desktop 5 heeft daarom bekend gemaakt Chrome OS te ondersteunen. Met het programma kunnen verschillende besturingssystemen naast elkaar worden gedraaid op het Mac platform. Zo is het dus mogelijk om zonder de huidige Mac OS omgeving te wijzigen Chrome OS uit te proberen.
Bron: Techworld.nl
Ik vind het prachtig om te zien hoe goed Google de consumentenmarkt en de zakelijke markt van elkaar scheidt!
Volgens mij is cloud eerder een nieuw woord voor iets wat al decennia bestaat: De thin-client met server structuur, of eerder nog: terminal met main-frame. Alleen kan het nu mobiel, en dat kon vroeger niet.
Op zich niks mis mee, maar heel revolutionair is het niet.
En helemaal leuk wordt het als dezelfde spelfout ook in de titel van het stuk op tweakers stond...
Cloud is vooralsnog voor veel mensen een hype, maar wordt voor steeds meer mensen/bedrijven werkelijkheid. Het staat echter nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen en het roept nog altijd teveel vragen op (denk aan dataverlies, security, vendor lock-in, etc.). Maar het wordt vanzelf volwassen :-) En dan is het mooi als je zowel cloud diensten aanbied als een (nagenoeg) gratis OS waarmee deze benut kunnen worden. Dat zou genoeg stof moeten zijn voor Microsoft om eens hun client OS strategie te gaan herzien. Of niet natuurlijk, die markt is nog altijd booming business voor hun.
We gaan de komende jaren in ieder geval hele mooie ontwikkelingen zien, dat staat als een paal boven water. Of boven de cloud, wat je maar wilt ;-)
Is cloud nu een hype of niet?
Persoonlijk denk ik van niet. De tijd is er namelijk bijna rijp voor. Over een paar jaar is het mobiele netwerk net zo betrouwbaar als het gsm van nu.
Wel denk ik dat cloud vergaande consequenties gaat hebben voor de hardware fabrikanten. Net zoals je nu bij de auto's ziet is er meer interesse voor de kleinere/lichtere modellen. Ik verwacht dat dit ook voor hardware gaat gelden, PC's of welke internetmedium dan ook zal minder zwaar hoeven te worden naarmate meer afgehandeld gaat worden aan de serverkant. Ik moet hier wel de aantekening bij maken dat we aan het begin staan van een compleet nieuwe manier van computergebruik en niemand nog ook maar enig idee heeft wat de nieuwe mogelijkheden zullen zijn.
Google zet zwaar in op clouds, ze slaan in mijn bescheiden mening terecht het ontwikkelen van een desktop OS over. Teneerste is deze markt te zeer in Microsoft handen en als tweede punt verwacht ik dat de desktopmarkt momenteel op of nabij haar hoogtepunt is. Ik wacht met spanning af wanneer Microsoft een cloud-OS gaat aankondigen, het is geen of maar wanneer.
Beter helemaal niet. Een foutje in de tekst kan vergeven worden, een fout in de titel van het stuk gaat net iets te ver, dat is te makkelijk te controleren :-)
ai ai. is gewijzigd. beter laat dan nooit.
Chome ???? een crippled version van Chrome ????
"Knoertharde beveiliging" (techworld) is Webwereld kennelijk wat al te sterk :)
* bedrijfs gerichte advertenties aanbieden doet *
Reageer
Preview