
9 weetjes over illegale Windows-kopieën
Hoe zit het tegenwoordig met illegale Windows-kopietjes?
De BSA meldt dat softwarepiraterij nog steeds een probleem is, maar er is de afgelopen zoveel veranderd qua delivery en diensten dat we ons afvragen: hoe zit het anno 2018 met illegale Windows-versies?

9 weetjes over illegale Windows-kopieën
De BSA meldt dat softwarepiraterij nog steeds een probleem is, maar er is de afgelopen zoveel veranderd qua delivery en diensten dat we ons afvragen: hoe zit het anno 2018 met illegale Windows-versies?
Het wordt lastiger om nog een illegale versie van Windows te hanteren. Bij Windows 10 is het nog wel steeds mogelijk, maar een gekraakte versie ontvangt geen updates en is binnen de kortste keren zeer onveilig. Maar de meestgebruikte Windows-versie is in tegenstelling tot wat Microsoft hoopte nog altijd niet Windows 10, maar de versie van twee edities eerder: Windows 7. En niet alleen in Azië, waar OS-piraterij nog hoogtij voert, maar ook in Europa is Windows 7 de grootste versie.
Interessant in dat opzicht is dat Windows 7 nog maar zestien maanden ondersteuning te gaan heeft en daarna geen (beveiligings)updates meer ontvangt. Wie dacht dat de aanwezigheid van Windows XP een probleem was toen de ondersteuning werd beëindigd, kan zich de borst natmaken voor een grotere uitdaging met de onvermijdelijke migratie naar Windows 10 (of wellicht een non-Windows besturingsysteem). Tijd voor enkele weetjes omtrent illegale Windows-kopieën.
1. Softwarepiraterij ook in Nederland groot
Uit cijfers van anti-piraterijorganisatie BSA bleek al eens dat 25 procent van de software in gebruik bij Nederlandse bedrijven en consumenten illegaal draait. Dat gaat niet alleen om besturingssystemen, maar ook om applicaties. Dat cijfer neemt de afgelopen jaren geleidelijk af, deels ook vanwege het steeds groter wordende aanbod van SaaS en webdiensten. BSA schatte het aantal ongelicentieerde software in Nederland juni 2018 op 22 procent - ver onder het wereldwijde gemiddelde overigens (PDF).
Lastiger is het te ontdekken om hoeveel Windows-installaties dat precies gaat. Microsoft zelf schatte in 2007 dat 22 procent van de Windows-installaties in Nederland illegaal is. Dat lijkt misschien nog weinig, maar daarbij moet worden aangetekend dat nieuwe desktops en laptops kant-en-klaar worden verkocht met een legaal geïnstalleerde Windows-versie erop. Los downloaden doet slechts een kleine groep. Wereldwijd zou volgens de BSA circa 35 procent van alle Windows-licenties illegaal zijn.
De huidige software zoals KMSPico zorgen er niet voor dat een gekraakte versie geen updates ontvangt. Een dergelijke computer met die software erop, krijgt gewoon alle updates. Alleen bij het upgraden naar een nieuwere versie van Windows 10, dan komt het voor dat de nieuwe versie niet geactiveerd is. Maar dan is de oplossing allang weer bekend.
Al dat gezever over onveilig. De beste beveiliging zit nog steeds tussen je oren.
Ik heb windows 7. Liever had ik nog XP gehad, maar dat draait helaas niet op m'n moederbord.
Ik heb een legale W7 versie, maar elke keer bij een nieuwe installatie, begint het gezeur over het serienummer en moet ik bellen (kan dat nog ?). Nu gebruik ik een crackje en zie: het draait als een zonnetje. Geen gezeur, geen moeilijk gedoe.
Kun je als particulier de politie aan je deur krijgen wanneer je een illegale Windows-versie gebruikt, of dat je van Microsoft een brief krijgt waarin gedreigd wordt met een rechtszaak? Aan de hand van je IP-adres en de licentienummer zou Microsoft kunnen achterhalen of je een illegale Windows-versie gebruikt.
De politie zal er niet voor aan je deur komen, maar een dagvaarding is zeker wel mogelijk. De kans erop is alleen vrij klein.
Dat geldt volgens mij ook voor het illegaal gebruik van andere softwarepakketten als AutoCAD.
Klopt. Al is MS wel heel riant in zijn positie om misbruik te detecteren. Dat kan Autodesk (heten ze nog zo?) niet snel evenaren.
Bij dit soort producten wordt er wel meer op gescreend, zeker icm callback functionaliteiten van leveranciers.
En de boetes kunnen van dit soort producten vrij hoog zijn.
En in de pagina's waarin WebWereld uitlegt dat je een licentie niet wereldwijd mag verkoen verschijnt er een adveertentie om een Windows licentie in de USA te kopen .....
LOL
De kortstondige keren dat ik ooit Windows even aantik, haal ik de ISO gewoon gratis bij Microsoft. Installeren, mijn dingetje doen.. en weer weg. Geen idee of het legaal is, maar ik ben wel blij dat MS mijn schaarse gebruikspatroon mogelijk maakt.
Wat ik wel merk, is dat het OS echt factoren trager is in gebruik dan mijn reguliere OS op exact dezelfde hardware. Ik heb heb over een laptop van 6 jaar oud, doet het nog prima maar zeker niet met Windows 10.
@Wasmachineman
W7 for life, nog nooit zo'n traag besturingssysteem mee gemaakt, wat een verademing toe we hier op ons werk over stapte op W10, snelle SSD schijf erin. HEERLIJK
Heb je W7 op SSD al eens geprobeerd???
Op SSD is álles snel, zelfs Windows ;-)
Het probleem van KMSPico en al die toolkits die je windows activeren zijn vaak niet te vertrouwen.Hier zit meestal malware in verstopt.Windows defender gaat ook klagen dat er ongewenst gedrag is gevonden in zulke tools. Dus beter legale produkten kopen .
Voor weinig geld een legale windows 10 licentie: [Link]
Dit zijn soms wel legale producten maar soms ook niet. Het kan dus goed gaan, maar je kan in de toekomst ook problemen krijgen met deze aangeschafte licenties.
Maar je kan ook geen problemen krijgen (of de licentie dan ook volledig legaal is, is nog een tweede).
Ik zou persoonlijk niet snel dit soort licenties hier aanschaffen. Ik heb geen zin in gezeik.
Vaak geld hierbij ook: If it sounds too good to be true it probably is
Dat is afhankelijk vanwaar je KMSPico en toolkits download. Haal ze bij de bron en je hebt geen malware in tooling. Dat anti-virusscanners gaan klagen, is al jaren bekend. Maar dat wil dan nog niet zeggen dat het dan ook verkeerd is.
Daarnaast is er nu een mogelijkheid om een script te gebruiken die voor je systeem gewoon een digitale licentie aanmaakt en daarmee zoals Microsoft het doet je systeem gewoon activeert.
Windows moeilijk te piraten? Wut? [Link], KMSPico of Windows Toolkit erover, je Windows is nu "legaal"
Niet dat ik Win10 gebruik, Win7 for life!
Windows is dan nog steeds niet legaal, maar wel geactiveerd. Nadeel van dit soort tooljes zijn wel... Ze stoppen nog wel eens met werken. Waardoor Windows niet meer geactiveerd is. Waarna je gezeik hebt.... Virusscanner vinden dit soort tooljes ook meestal niet zo leuk.
Dus of dit nu een (illegaal) goed advies is.......
Een tooltje gebruiken
Hij gebruikt geen Windows, lieverd.
Misschien moet je dan beter lezen? lieverd.....
Lijkt mij vrij duidelijk dat hij W7 gebruikt.
Daarnaast ik zeg dat zijn methode niet iets legaal (/geactiveerd) maakt
Ctrol en lezen blijft een probleem ;)
Hoe zit het dan met bedrijven die Windows 10 en Office 2016 Professional Plus "refurb" licenties verkopen voor een paar tientjes. In de EU mogen volume licenties als 2e hands in stukjes worden doorverkocht. Het bewijs van aankoop ( de factuur en een bewijs van betaling ) is hetgeen leidend is voor de wettelijk sluitende overdracht van de licenties.
Je geeft zelf het antwoord. In de EU mag een licentie worden doorverkocht (met overdracht van eventueel bijbehorende media enz).
Los hiervan illustreert het artikel, bedoeld of onbedoeld, prima wat een verdwaasde onzin dit gedoe met licenties is: illegaliteit by (lack of) design.
Gebruikers en bedrijven moeten veel met moeite wijs zien te worden in een woud van steeds wijzigende licentievoorwaarden en de vraag beantwoorden of men "compliant" is levert in het minst erge geval slechts frustratie en grijze haren op. De wijze waarop Microsoft haar licenties inricht getuigt niet van een redelijke en evenwichtige afweging van de belangen van haar klanten en haarzelf.
Dat de complementaire programmacode voor de functie "activering" (dus de-activering) qua informatiebeveiliging een bedreiging vormt voor, ten minste, de continuïteit, maakt "foutjes" daarin extra pijnlijk. Bovendien werkt de hiermee gemoeide code op een zeer ingrijpend niveau wat de risico's voor de informatie beveiliging vergroot - elk stuk code vergroot onherroepelijk het mogelijk aanvalsvlak. Op zijn best is deze werkwijze een "anti-feature" .
[Link]
Daar is Microsoft niet blij mee. Op een gegeven moment bellen ze (MS account manager) je op dat je geen MS licenties hebt afgenomen. Dat vinden ze namelijk niet kloppen. Vervolgens willen ze een sniffer in het netwerk plaatsen. Dat blijken ze te mogen doen op basis van een oud verlopen contract die je ooit hebt gehad.
Je laat je dan gewoon overbluffen door een commercieman.
Aha... het ligt weer eens aan de klant/gebruiker....
Je hebt het inderdaad weer eens niet begrepen :)
Het is ook onbegrijpelijk, die reactie van je.
Als je dat al niet begrijpt is het probleem inderdaad een gebruiker/lezer probleem ;)
Dus het ligt weer eens aan de gebruiker. Dat zei ik.
Als jij ook gebruikt ligt het inderdaad aan de gebruiker :)
Wat jouw andere verslaving hiermee te maken heeft is onduidelijk
Hoe kunnen ze ooit rechten ontlenen aan een verlopen contract? En dan nog een sniffer? Volgende item op de verlanglijst is afluisterapparatuur in de boardroom?
Alleen heel naïeve mensen geloven dit soort broodje aap.
Alleen naïeve fanboys ontkennen dit.
Ontkennen die dat naieve mensen broodje aap geloven?
Je bent nog vreemder dan zo op het eerste gezicht lijkt ;)
En net hieronder geef je een keurig voorbeeld van mijn gelijk aan ;)
Informeer even bij de gemeente Ede, die werd benaderd door het bedrijf Infracontrol, in opdracht van Microsoft, om de licentiecompliancy te controleren. Er is uiteindelijk een sniffer geplaatst.
Ik heb het ook meegemaakt omdat wij alle contracten hadden opgezegd en Linux/LIbreOffice gingen gebruiken. Dat geloven ze niet, dus willen ze een compliancy check doen (zeker als je bedrijf groeit) op basis van die oude contracten. Die sniffer is er bij ons uiteindelijk niet gekomen omdat ik geen malware/spyware van een leverancier in mijn netwerk wilde hebben. Je krijg dat niet zo maar voor elkaar. Hiervoor heb je de hulp van een derde partij hard nodig en er gaat veel tijd inzitten.
Omdat wij nog een terminal server hadden draaien met MSoffice2003 moesten we extra Office licenties bijkopen (die we niet gebruikten, wij zaten in de libreoffice transitie) omdat je voor elk (linux) apparaat wat toegang heeft tot deze server een windows cal en office nodig hebt. Microsoft doet niet meer aan concurrent users.
Virtualisatie is ook sneaky. Heb je maar 1 virtuele windows server en 10 hypervisors waar naar gemigreerd kan worden, betaal je 10 keer windows ook al draait er maar 1 instantie.
Heb je nog secundaire windows DNS. Haal hem weg want je betaalt voor elke Linux werkplek een windows cal.
M.a.w. je bent er niet zo maar van af. Bandieten zijn het.
Er is maar 1 oplossing allemaal het raam uit flikkeren en zorg dat de legacy waarvoor geen Linux variant is op een Mac draait. Dat is meestal wel zo.
offtopic: Ik heb nog steeds licenties te koop (2003 producten)
En jouw voorbeeld is niet zo sterk.. je dient je te houden aan bestaande contracten. dat deed je dus niet met als gevolg een toename van licenties.
Je haalt commercie, contracten, licenties en boeven door elkaar. Gezien je "vrienden" hier snap ik dat inmiddels ;)
Na afloop van de overeenkomst zijn de licenties nog wel geldig. (eeuwigdurende gebruiksrechten) Je hebt er ooit voor getekend en hierdoor kan je altijd een audit verwachten.[Link]
Als je zo onder druk wordt gezet, zou het best kunnen dat je door een van je eigen leveranciers (van het Microsoft oligopolie) erbij bent gelapt. Zij weten vaak dat je niet in compliance bent (is namelijk een hele ingewikkelde en dure zaak). Wij hadden er zo een die maar bleef aandringen.
Conclusie: Als je ooit getekend hebt voor die Volume shit etc kan je je hele leven een bezoekje verwachten, ook al gebruik je er geen reet van.
Maar het is in ieder geval een teken dat Windows declining is. Het geld moet immers ergens vandaan komen.
Bakker aap :)
Bakt dagelijks broodjes met zelfverzonnen verhalen.
Wat een hoop leugens uber; ik ben alleen bang dat jij door onkunde idd gelooft wat je opgeschreven hebt over Microsoft licencering.
En daar boven op wil je nog 15 jaar oude unsupported software licenties hier slijten?
Dit is inderdaad een mogelijkheid, maar vaak kloppen dit soort licenties ook niet.
Vaak Technet / MSDN Keys welke hiervoor niet gebruikt mogen worden.
Licenties mogen niet opgesplitst worden.
Ze kunnen heel goed werken, en vaak doen ze dat ook, maar je leest ook verhalen genoeg dat de keys ingetrokken worden en dat je Windows in eens niet meer geactiveerd is.
Reageer
Preview