Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op webwereld.nl. Dit vinden wij jammer, want webwereld.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor webwereld.nl door deze te whitelisten?
!
Flash storage

4 redenen om helemaal over te stappen op SSD

Van 'some flash' naar all-flash

Traditioneel maken opslagsystemen gebruik van SAS- en SATA-schijven. Sinds enkele jaren worden mondjesmaat ook SSD-schijven ingezet. Ze zijn betrouwbaarder, sneller, zuiniger, maar ook prijziger. Als je echter naar het totaalplaatje kijkt zijn er goede redenen om helemaal over te stappen.

Moderne applicaties stellen steeds hogere eisen aan de performance van opslagsystemen. Een traditioneel storagesysteem met SAS- of SATA-schijven kan deze performance leveren, alleen is daar onevenredig veel apparatuur voor nodig. SSD-schijven zijn hier veel geschikter voor. Ze zijn betrouwbaarder, zuiniger, vele malen sneller en dankzij moderne technieken als de-duplicatie is er minder apparatuur nodig.

Alleen was deze relatief jonge technologie tot voor kort erg duur en vonden bedrijven het vaak de investering niet waard. Als tussenoplossing werd SSD als extra tier in het opslagsysteem opgenomen, voor alleen data met de hoogste performance-eisen. Nu de technologie volwassen is geworden en de prijs per terabyte sterk is gedaald, wordt het voor steeds meer bedrijven interessant om gebruik te maken van opslagsystemen met SSD-schijven. Hieronder geven we vier overwegingen.

Afname van de gebruikskosten

Het toevoegen van een extra tier brengt extra complexiteit met zich mee. Het maakt het management van opslagsystemen lastiger. Want welke data moet wanneer naar welke tier worden weggeschreven? Veel is te automatiseren, maar er blijft altijd het nodige handmatige werk over. "Nu de prijs van SSD-opslag sterk is gedaald, is het interessant om te kijken naar een zogenaamde all-flash omgeving", vertelt Dave Smissaert, Product Manager HP Storage. "Dat zijn opslagsystemen die alleen nog gebruikmaken van SSD en niet meer van SAS- en SATA-schijven."

Gevoelsmatig lijkt dat misschien nog steeds een prijzige oplossing. "Als je alleen naar de aanschafwaarde van een SSD-opslagsysteem kijkt, dan klopt dit inderdaad. Maar door SSD te gebruiken komt er veel nieuwe functionaliteit beschikbaar, waardoor de gebruikskosten sterk omlaag gaan. Denk aan bijvoorbeeld realtime de-duplicatie. Waarbij de data veel efficiënter wordt opgeslagen, wat ook nog eens tot een flinke afname van de benodigde opslagcapaciteit leidt. Zonder dat dit invloed heeft op de performance."

Lagere TCO dankzij all-flash

Door de lagere prijs per terabyte, nieuwe functionaliteiten als de-duplicatie en besparingen op diverse andere vlakken, kom je met all-flash in veel situaties op vrijwel dezelfde prijs per terabyte uit als bij een traditioneel opslagsysteem. Dave Smissaert: "Omdat er minder opslagruimte nodig is, heeft een opslagsysteem met SSD verder een aanzienlijk kleinere footprint. Op de langere termijn, denk aan drie tot vijf jaar, levert dit een flinke kostenbesparing op. Het stroomverbruik is lager en er is minder koelcapaciteit nodig. Je moet dus niet zozeer naar de hogere aanschafprijs kijken, maar naar de TCO en die valt in veel situaties lager uit dan bij een traditioneel opslagsysteem."

Klaar voor de toekomst

Kiezen voor SSD is ook investeren in de toekomst. "Voor steeds meer bedrijven die op zoek zijn naar een opslagoplossing, loont het de moeite om te kijken of SSD in hun specifieke omgeving past", stelt Smissaert. "Vooral als je naar de toekomst kijkt en wilt aansluiten op nieuwere trends zoals de cloud, Big Data, of als je gebruik wilt maken van een VDI-oplossing, heb je de performance van all-flash nodig. Ook als er op dit moment nog geen concrete plannen in het bedrijf zijn. Het is namelijk belangrijk dat het opslagsysteem er klaar voor is, nog voordat die behoefte ontstaat. All-flash is het opslagsysteem van de toekomst. Als je er nu in investeert, ben je gegarandeerd klaar voor alle trends die nog komen gaan."

Vereenvoudigd beheer dankzij autonomie

Een all-flashomgeving is volgens Smissaert ook eenvoudiger te beheren dan een traditioneel opslagsysteem. "Een drie tier-configuratie met een laag SATA voor de capaciteit, SAS voor de productieomgeving en SSD voor de performance, is complex om te beheren", licht hij toe. "Data moet telkens naar de juiste laag worden weggeschreven om de juiste performance te krijgen. Als je een één tier-oplossing hebt, is al dat denkwerk of de data wel snel genoeg is niet meer nodig. Dat maakt het management een stuk eenvoudiger."

Met een geschikt opslagsysteem worden deze processen niet alleen automatisch uitgevoerd, maar krijg je zelfs een autonoom systeem. "Dit houdt in dat het all-flash systeem zichzelf reguleert. Dat kun je vergelijken met een hartslag. Als je rent is er meer bloed nodig en gaat je hart sneller pompen. Er wordt continu gekeken of alles wel goed gaat, of dat er moet worden op- of afgeschaald. Een autonoom systeem is veel intelligenter dan een automatisch systeem en ontzorgt bedrijven."

Lees meer over

Oudste boven ▾ Reacties

  • 0 +1
   jnijkerk
   jnijkerk op 9 december 2015 om 10:57 Meld misbruik

   Lees eerst dit. Eenartikel geplaatst in PhotoNmagazine.eu:


   SSD verliest data na stroomloze periode

   2 juni 2015

   De SSD (Solid State Drive) is in opmars. Energiezuinig en daardoor goede thermische eigenschappen, zeer snellicht van gewicht en zeer klein, schokbestendig, geen bewegende delen, al met al een goede opvolger van de harde schijf. Er wordt dan ook meer en meer gebruik van gemaakt. De voordelen zijn evident.

   Steeds meer computers en laptops zijn daarom uitgerust met een of meer Solid State Drives. Er is echter een risico, deskundigen waarschuwen er voor dat een SSD data kan verliezen, een van hen (Don Allison van het beveiligingsbedrijf KoreLogic) gaat zelfs zo ver dat hij stipuleert dat dit al na een week kan (hoewel dit sterk overdreven lijkt, dan zou niemand meer met vakantie kunnen...). er wordt ook gesteld dat de levensduur beperkt is, dit is onzin. Eenvoudige berekeningen tonen aan dat de SSD zelfs langer meegaat dan een harddisk omdat, zeker bij storage, de geheugenplaatsen niet continu worden overschreven. Ook herstelt de SSD zichzelf en geeft geruime tijd voor de geheugenplaatsen 'op zijn' een waarschuwing af. Het systeem is vergelijkbaar met het 'SMART' systeem op professionele harde schijven.

   Het lijkt er in ieder geval wél op, dat SSD's continu aangesloten moeten zijn op een stroombron, willen zij de opgeslagen data niet gaande weg verliezen. Op zich geen probleem, een SSd in rust verbruikt praktisch geen elektriciteit.

   De soep wordt kennelijk wel iets minder heet gegeten dan dat deze wordt opgediend. De Joint Electron Device Engineering Council (JEDEC) is een organisatie die standaarden voor de micro-elektronica -industrie opstelt. Er is ook een standaard opgesteld voor de levensduur van SSD's die niet staan aangesloten op een stroombron. Voor consumentenschijven is dit één jaar, terwijl zakelijke SSD's zonder stroom al na drie maanden data mogen verliezen. De snelheid waarmee de data ook daadwerkelijk verdwijnen is temperatuursafhankelijk.

   Volgens Alvin Cox van Seagate, fabrikant van professionele harde schijven) is het zo dat dat voor elke toenamen van de temperatuur met 5 graden van de omgeving waar de SSD is opgeslagen, de bewaarperiode van data wordt gehalveerd. Hij vertelt er overigens niet bij wat er gebeurt in diepvries...

   Een SSD die in een temperatuur van 25 graden wordt bewaard kan de data twee jaar vasthouden. Wordt dit echter 30 graden, dan blijkt de bewaarperiode nog maar één jaar te bedragen. Met name voor bedrijven kan dit een probleem zijn wanneer er voor archiefdoeleinden SSD's moeten worden bewaard. Don Allison geeft als voorbeeld een SSD die hij ontving nadat die meer dan drie maanden ergens was opgeslagen. De schijf bleek vol bad sectors te zitten. Hij adviseert organisaties dan ook om vroegtijdig images te maken en mechanische schijven te gebruiken.

   Op zich is het laatste een onzinverhaal, wanneer je images op traditionele harde schijven maakt kun je de data net zo goed direct op een HD zetten die je daarna in de archiefkast gooit. De oplossing lijkt om de SSD's regelmatig van elektriciteit te voorzien en alles dubbel te archiveren, iets dat sowieso noodzakelijk is, vanuit het oogpunt van brand, inbraak en natuurrampen. Twee datacenters dus, of één SSD in het archief en een andere (back-up) op een geografisch andere plaats, al is het maar bij opa in het bejaardentehuis. Wel aan opa leren hoe hij de SSD's van stroom voorziet...

  • 0 +1
   garriet
   garriet op 23 november 2015 om 17:39 Meld misbruik

   Hoe vaak ziet men bij bedrijven dat allerlei flauwekul opgeslagen wordt op dure storage, zelf zie ik dat genoeg als medewerker van een managed backupdienst.

   Ga eerst goed kijken welke classificatie bepaalde data nodig heeft, bijvoorbeeld gewone of laag gekwalifeerde data op goedkope opslag waar iedere dag een backup voor wordt gemaakt en hoog gekwalificeerde data op duurdere opslag met natuurlijk ook een backup.

   Men kan HA of cloud inzetten, echter rotzooi door datagijzeling, virusaanval, etc. op de ene locatie is ook rotzooi op de andere locatie of de cloud (wanneer is het opgetreden en nog belangrijker wanneer is de infectie begonnen) en wanneer men niet (ver) genoeg in tijd terug kan gaan om het te herstellen zit je met de gebakken bytes.

   Goed nadenken wat je nodig hebt, een grote kans dat deze denkwijze en belangen anders zijn van de consultant van bepaalde storagebedrijven.

  • 0 +1
   Dolf
   Dolf op 23 november 2015 om 13:27 Meld misbruik

   Klinkt goed, echter een cel in een ssd kan tussen de 1.000.000 en 5.000.000 maal beschreven worden, dus niet voor elke toepassing zijn ze even duurzaam als hun harde broertjes.

 • Reageren

 • Reactie bewerken

 • Misbruik melden

Reageer

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

Preview