De Raspberry Pi is een enorm flexibele kleine computer en je kunt hem daarom inzetten voor een breed scala aan projecten. Van innovatieve oplossingen tot nostalgisch computeren, dezelfde hardware is geschikt als basis voor retrogame-console of als adblockende server. Als je nog nooit eerder met zo'n bordje hebt gewerkt, kan hij intimiderend lijken.

Geen nood: er zijn pakketten die je helpen om een vliegende start te maken. De basisversies bundelen het bordje zelf met een aantal componenten, minus de randapparatuur als scherm of invoerapparaten. Geavanceerde versies hebben meestal geen bord meer, omdat ze ervan uitgaan dat je die al hebt, en richten zich op de gespecialiseerde hardware die je nodig hebt.

We hebben door de het aanbod gekeken en gelet op de interessantste pakketten die je op dit moment kunt kopen. We richten ons op een breed publiek: van hobbyisten die aan de slag willen met een simpele secundaire pc tot techneuten die in het diepe willen springen met een geavanceerd project.

1. Pi Desktop

Pi inbegrepen: Nee

Prijs: 45 euro

We beginnen dit overzicht met de kit Pi Desktop, die niet alle toeters en bellen bevat en waar je dus ook zelf nog een Raspberry Pi bij moet zoeken. Dit lijkt visueel op de Windows-gebaseerde NUC-kits als groot vierkant kistje met een add-on bord dat je verbindt aan de Raspberry Pi via diens GPIO-aansluiting.

Er zijn ook wat pc-achtige onderdelen as een mSATA-interface, voedingscontroller, systeemklok en koelelement. Wat je verder nog nodig hebt zijn een Raspberry Pi 3-bord, een SSD en een doe-het-zelf-houding om je eigen dekstopcomputer in elkaar te zetten.

2. CanaKit Ultimate Starter Kit

Pi inbegrepen: Ja

Prijs: 73 euro

CanaKit biedt een aantal verschillende pakketten met enkele essentiële onderdelen. Hun Starter Kit bevat naast een Raspberry Pi 3 een case, oplader, micro-sd-kaart en -lezer, hdmi-kabel en twee koelelementen. De kit heeft besturingssysteem NOOBS voorgeïnstalleerd, zodat je direct aan de slag kunt. Die zijn strikt genomen niet eens nodig, maar zijn een leuk extraatje.

3. Retro Gaming Kit

Pi inbegrepen: Ja

Prijs: 75 euro

Een van onze favoriete use cases voor de Raspberry Pi is als klassiek gameconsole. Je kunt overal losse cases en componenten vinden, maar je kunt ook een bij elkaar verzameld pakket kopen en deze kit heeft alle benodigdheden om van start te gaan.

De kit heeft de Raspberry Pi 3, een case, SNES-achtige gamepads, een micro-sd-kaart met usb-adapter, voeding en een hdmi-kabel. Vanwege juridische beslommeringen kan er geen OS met game-ROMs worden meegeleverd, dus daar moet je zelf even naar zoeken. Dit is puur de hardware die je nodig hebt.

Lees ook: Zo bouw je makkelijk en snel je eigen Mini Super Nintendo Classic

4. Raspberry Pi for Dummies

Pi inbegrepen: Ja

Prijs: 75 euro

Dit is de perfecte kit voor beginners. Je krijgt een Raspberry Pi for Dummies boekje als handig beginpunt. De rest is wat je kunt verwachten: een Raspberry Pi 3, micro-sd-kaart met NOOBS geïnstalleerd, voeding, hadmi-kabel en twee koelelementen. Je krijgt ook een breadboard, jumperkabeltjes, ledjes, drukknoppen, Ohm-weerstandjes en een GPIO-naslagkaart.

5. PiAware Aircraft Tracking Kit

Pi inbegrepen: Ja

Prijs: 96 euro

Dit is een interessante projectkit voor vliegfans. Hiermee kun je namelijk de Raspberry Pi 3 (meegeleverd) transformeren tot een ADS-B (automatic dependent surveillance-broadcast) grondstation. Daarmee ontvang je realtime data van vliegtuigen in het bereik van de FlightAware-antenne.

Je krijgt een Pi 3, een case, micro-sd-kaart met PiAware software, voeding, videokabel, ethernetkabel, koelelement, FlightAware Pro Stick, usb-kabel, 1090 MHZ-antenne en een toetsenbord. Je kunt de kit zelf samenstellen op ModMyPi, dat verschillende opties biedt voor alle onderdelen.

6. Pi-Top Kit

Pi inbegrepen: Nee

Prijs:230 euro

Deze kit is voor mensen die zouden willen dat hun Raspberry Pi 3 een laptop was. Je hebt een eigen RasPi 3 nodig, maar de rest is aanwezig: een behuizing, scherm, voeding, SD-kaart met het Pi-Top OS, oplader kabels, schroeven en hubprintplaat met 150 benodigde componenten, inclusief schermdriver. Het pakket is er in grijs en neon-groen.

7. Google AIY Voice Kit

Pi inbegrepen: Nee

Prijs: 28 euro

Dit is in feite een doe-het-zelf-pakket om je eigen Google Home te bouwen met een Raspberry Pi 3 als basis. Het bordje is niet meegeleverd. Wel zit er een HAT-bordje in (hardware voor stemherkenning), een HAT-microfoon-bordje, een kleine speaker, een drukknop, bedrading en andere benodigdheden en een kartonnen doos die als behuizing fungeert. Wat je verder nog nodig hebt is een eigen Raspberry Pi 3, micro-sd-kaart, kruiskopschroevendraaier en plakband.

8. Google AIY Vision Kit v2

Pi inbegrepen: Ja

Prijs: Ongeveer 50 euro

Met Voice bouw je een spraakgestuurde speaker. De nieuwe kit, Vision, zorgt ervoor dat een simpele camera objecten en mensen kan herkennen. Het bouwpakket is vooral gericht op de jeugd die leert te werken met hardware en programmeren en de documentatie bevat simpele, educatieve lesplannen. Dat neemt niet weg dat wij volwassen geeks hier ook volop van kunnen genieten.

In de VS is de nieuwe versie van Voice 50 dollar, ongeveer twee keer zo duur als de eerste versie. In Nederland kost die momenteel rond de 30 euro, dus je kunt ook een prijs van rond de 50 euro verwachten als de kit hier officieel uitkomt. Vison is waarschijnlijk vanwege de hogere productiekosten 90 dollar in de VS.

De nieuwe kits zijn compatibel met een nieuwe AIY-app voor Android om draadloos te configureren en er is ondersteuning in de maak voor iOS en Chrome. Net als bij de Raspberry Pi zelf kun je gewone randapparatuur gebruiken als monitor, muis en toetsenbord, maar je kunt hem ook headless aansturen.

De nieuwe kit is Vision, die een camera gebruikt in combinatie met software om beeld te analyseren.