Er kan van alles mis zijn met de lucht in je huis, van overmatig stof tot hoge luchtvochtigheid tot emissies van huishoudelijke schoonmaakmiddelen of bouwmaterialen. Het grootste probleem is echter, dat de meeste mensen niet weten dat er een probleem is. En als ze het wel weten - meestal getipt door allergie-achtige symptomen of dramatischere gezondheidseffecten - weten ze niet precies welke vervuilende stof het veroorzaakt.

Sommige binnenluchtkwaliteitsmonitoren zullen ook de kwaliteit van de buitenlucht meten om de context voor je metingen binnenshuis te bepalen. De metingen worden vervolgens weergegeven op een scherm op het apparaat zelf en/of in een begeleidende app op je mobiele apparaat. De meeste IAQ monitoren zullen je waarschuwen voor onveilige niveaus via een indicatielampje en/of pushmeldingen op je smartphone of tablet.

Als je eenmaal weet dat iets tot een gevaarlijk niveau is gestegen, kun je actie ondernemen om het te verminderen - meestal door enkele ramen te openen. Sommige monitoren zullen zelfs andere slimme apparaten in werking stellen - zoals een luchtreiniger, een ventilator of een ontvochtiger - om de luchtkwaliteit te helpen verbeteren. Uiteindelijk, zou een goede IAQ monitor genoeg aanwijzingen voor je moeten verstrekken om de bron van je luchtkwaliteitsproblemen te onderzoeken en te elimineren.

Hier zijn onze huidige top selecties voor binnenluchtkwaliteitsmonitoren. We hebben ook een gids opgenomen voor de verontreinigende stoffen die een goede IAQ-monitor moet volgen.

Lees ook: De beste luchtreinigers

Beste allround luchtkwaliteitsmonitor: Awair Glow

Deze onopvallende IAQ-monitor wordt rechtstreeks in een stopcontact gestoken en houdt de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en chemische verontreinigingen bij. Deze niveaus worden weergegeven in een gemakkelijk af te lezen app dashboard en worden samengevoegd tot een algemene luchtkwaliteitsscore van slecht, redelijk of goed. Je kunt kiezen uit vijf monitoringprofielen, variërend van algemeen comfort tot monitoring geoptimaliseerd voor allergiepatiënten of pasgeborenen. Het beste van alles is dat je een "dom" apparaat kunt aansluiten, zoals een ventilator of een ontvochtiger, en de Awair Glow zal het automatisch activeren op basis van een schema, wanneer de vervuilingsniveaus stijgen, of wanneer iemand de kamer binnenkomt.

De Awair Glow is ongeveer even groot als een luchtverfrisser en wordt direct in een stopcontact gestoken. De mat-witte kunststof behuizing wordt heeft een aanraakgevoelig houten bovenkant. Een doorschijnende strip omlijst deze knop en werkt als nachtlampje. In de onderkant van de knop is nog een ander doorschijnend licht verwerkt dat in verschillende kleuren oplicht om de huidige luchtkwaliteit van de kamer aan te geven.

In de voorkant van de Glow is een stopcontact ingebouwd, zodat je "domme" apparaten zoals ventilatoren, luchtreinigers en ontvochtigers kunt aansluiten en de Glow trigger kunt gebruiken om te reageren op de luchtomstandigheden. Een kleine bewegingssensor is geplaatst boven de uitlaat en activeert het nachtlampje wanneer beweging wordt gedetecteerd.

Hoewel je de luchtkwaliteit kunt controleren via het indicatielampje alleen, kan je voor diepgaande metingen de Awair companion app downloaden. De app helpt je door het pijnloze proces van het verbinden van de Glow met je Wi-Fi-netwerk en het nemen van een rondleiding door de functies van het apparaat.

De Awair Glow kan hier worden aangeschaft.

Een goede tweede: Airthings Wave Plus

Radon is een van de meest voorkomende en dodelijke vervuilende stoffen binnenshuis, en het kan niet worden gedetecteerd tenzij je er actief naar op zoek bent. De Airthings Wave Plus is momenteel de enige monitor die Radon in realtime volgt. Dat alleen al maakt het de investering waard, maar het houdt ook de kooldioxide- en VOC's (vluchtige organische stoffen)-niveaus bij. Je kunt een snelle luchtkwaliteitsstatus krijgen door met je hand voor de unit te zwaaien - de naam omcirkelen - of dieper in te graven in actuele en historische metingen op de eenvoudig te gebruiken mobiele app. De Airthings Wave kan ook worden gecombineerd met IFTTT-applicaties om je te waarschuwen voor hoge radonniveaus door middel van een tekstbericht of door de kleur van je Philips Hue smart bulbs te veranderen.

Het apparaat ziet eruit als een rookmelder met een lichte ring die groen, geel of rood oplicht als je er met je hand voor zwaait. De kleuren geven de huidige luchtkwaliteit aan. Een paar AA-batterijen zijn voorgeïnstalleerd in het apparaat, dus alles wat je hoeft te doen is een batterijtabblad te verwijderen en de Wave companion app starten om het koppelingsproces in gang te zetten.

Het apparaat heeft ongeveer een uur nodig na installatie om je eerste radonlezing te krijgen. De app geeft dat aan via een teller. Na een week is de radonmeting volledig gekalibreerd. Zodra het apparaat gereed is, kan je een snelle luchtkwaliteitsstatus krijgen. De luchtkwaliteit is "goed" als de indicatorring groen oplicht. Als het geel oplicht, nadert de luchtkwaliteit de maximum aanbevolen niveaus. Rood geeft aan dat een of meer sensoren hoge niveaus detecteert en dat je de app moet bekijken voor meer details.

De app wordt bijgewerkt met de recentste gegevens wanneer je telefoon zich binnen een afstand van 30 tot 50 meter van de Wave Plus detector bevindt en de Bluetooth radio aan staat. Het hoofdscherm van de app toont duidelijk dezelfde ringvormige luchtkwaliteitsindicator als het toestel. Aflezingen van de radon-, TVOC- en kooldioxideniveaus verschijnen daaronder, samen met de huidige temperatuur, vochtigheid en barometerdruk.

De Airthings Wave Plus kan hier worden aangeschaft.

Voor binnen en buiten: Netatmo Weather Station

Netatmo's station verraste ons met zijn nauwkeurigheid en focus op connectiviteit. Out-of-the-box ondersteuning voor smart-home platformen maakt het een geweldige keuze, ondanks het prijskaartje.

Hoewel dit apparaat zich meer richt op wat er buitenshuis gebeurt dan binnenshuis, weet de Netatmo Weather Station ook binnen hoge ogen te gooien.

De Netatmo installeren is een fluitje van een cent. Het enige dat je hoeft te doen is het basisstation op je computer aansluiten via USB en vervolgens naar de site van Netatmo te gaan om de installatiesoftware te downloaden. De benodigde Wi-Fi informatie wordt gedownload naar het basisstation en eenmaal klaar zal het je instrueren om de verbinding te verbreken en verbinding te maken met een stroombron.

Van daaruit hoef je alleen nog maar de plastic lipjes uit de batterijcontacten van elk instrument te trekken en het basisstation maakt er automatisch verbinding mee via een ad-hoc Wi-Fi-netwerk. Geef het echter een paar minuten de tijd om gegevens te ontvangen: het kostte onze review unit ongeveer vijf minuten om alle instrumenten te laten rapporteren.

De temperatuursensor is zeer nauwkeurig, de vochtigheidssensor, vaak een pijnpunt, is een van de nauwkeurigste die we tot nu toe in een weerstation hebben gezien. Binnenhuis ligt de nadruk vooral op CO2-meting, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

De Netatmo Weather Station kan je hier halen. Lees ook: De beste luchtreinigers