Lichtgewicht, gemakkelijk leesbaar in direct zonlicht of, op modellen met ingebouwde achtergrondverlichting, in het holst van de nacht, is een e-reader een uitstekende keuze voor het doorbladeren van tijdschriften, documenten, stripboeken en natuurlijk boeken. De meeste zijn in staat om duizenden boeken op te slaan - en met energiezuinige E-ink-displays kunnen boekenfans meestal wekenlang lezen voordat de batterij van hun apparaat moet worden opgeladen.

Dit zijn allemaal geweldige functies, maar omdat het allemaal functies zijn die de meeste e-readers met elkaar delen, kan het kiezen van het apparaat ontmoedigend zijn. Geen zorgen, wij zijn er om je te helpen het apparaat te vinden dat bij je behoeften past. We hebben de populaire e-readers getest en de beste op een rijtje gezet.

Lees ook: De verrassendste e-ink-toepassingen

De beste allrounder: Amazon Kindle Paperwhite (2018)

Met de gloednieuwe Kindle Paperwhite is Amazon er niet alleen in geslaagd om de concurrentie zoals de Kobo Clara HD in te halen, het heeft ze ook nog eens voorbijgestreefd. De nieuwe e-reader is de beste e-reader voor de meeste mensen, dankzij de vele functies, de redelijke prijs en de grote verscheidenheid aan inhoud.

Wanneer je een Kindle Paperwhite koopt, krijg je niet alleen een stuk hardware, maar investeer je ook in toegang tot het grootste ecosysteem van downloadbare tekstinhoud ter wereld. Elke eigenaar van Kindle heeft toegang tot Amazon's enorme online winkel vol elektronische boeken, tijdschriften, en kranten. Dat is iets waar geen enkel ander e-readerbedrijf in de buurt komt van. Je kan ook kiezen voor een abonnement op Kindle Unlimited, dat onbeperkte maandelijkse toegang biedt tot meer dan 1,4 miljoen titels. Als je een Amazon Prime lid bent, kan je boeken lenen van de Kindle Owner's Lending Library of van Amazon Prime Reading.

 • Opslag: 8GB of 32GB
 • Display: 6-inch Paperwhite met E-inktcarta en vijf witte LED's, 300ppi, 16 niveaus grijswaarden.
 • Afmetingen: 167 x 116 x 8,18 mm
 • Gewicht: 182 tot 192 gram, afhankelijk van het model
 • Connectiviteit: Alle modellen worden geleverd met Bluetooth en Wi-Fi. De 32GB-modellen bieden Wi-Fi plus gratis LTE.
 • Waterdicht


De Kindle Paperwhite 2018 is hier het voordeligst te bestellen

Beste Runner-up: Kobo Clara HD

Amazon mag dan wel keihard teruggeslagen hebben met de Paperwhite, dat betekent niet dat de Rakuten Kobo Clara HD meteen een slechte e-reader is. Veel van de functies van Amazon's reader zijn ook te vinden in de Clara HD en deze e-reader is nog goedkoper ook. Bovendien is dit een mooi alternatief als je uit Amazon's ecosysteem wilt blijven.

De Clara HD is net als de Paperwhite voorzien van een zes-inch, 300-dpi Carta E-Ink display. Tijdens het lezen van hetzelfde boek op beide apparaten in de loop van de week heb ik geen verschil in de scherpte van de tekst opgemerkt. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden van beelden: de Clara HD toont foto's met een veel hogere resolutie.

In de Kobo Clara HD zit een 1GHz Freescale Solo Lite processor en 512MB RAM. Voor een E-Ink apparaat ontworpen om tekst weer te geven is dit een mooie snelle chipset. Het apparaat heeft 8GB flash-geheugen onder de motorkap.

Kobo maakt geen directe claims over de levensduur van de batterij van de Clara HD. Echter, met Wi-Fi uitgeschakeld en de verlichting ingesteld op 70 procent zagen wij, na ongeveer twee uur lezen per dag, verspreid over een periode van zeven dagen, dat de e-reader de batterij nog steeds op ongeveer 60 procent capaciteit zat.

Je moet weten dat de Clara HD, in tegenstelling tot de recente Aura One en Aura H2O Edition 2 e-readers van Kobo, niet waterdicht is. Met de relatief lage prijs van de Clara HD is dit gebrek aan waterbestendigheid geen verrassing. Als je dat erg belangrijk vindt, kan je alsnog voor de nieuwe Paperwhite gaan.

 • Opslag: 8GB of 32GB
 • Display: 6-inch Paperwhite, 300ppi, 16 niveaus grijswaarden.
 • Afmetingen: 159,6 x 110 x 8,35 mm
 • Gewicht: 166 gram, afhankelijk van het model
 • Connectiviteit: Wifi


De Kobo Clara HD is hier het voordeligst te halen

Beste Luxe e-reader: Amazon Kindle Oasis 2017

Als de prijs er niet toe doet, is de Kindle Oasis de e-reader om te kopen. Hoewel het niet de grote display van Kobo's Aura One heeft, biedt de Oasis luxe in de vorm van keuze en briljant industrieel design.

Met de ingebouwde 3G- en Wi-Fi-connectiviteit kan je boeken en tijdschriften downloaden op het heldere, hoge resolutie display van de Oasis, waar je ook bent. De Oasis is de lichtste e-reader die we tot nu toe hebben getest, maar kan nog steeds voldoende vermogen bevatten om wekenlang te kunnen lezen.

De 2017 Kindle Oasis display is de grootste in de huidige Amazon-lijn, met een diagonaal van zeven inch, vergeleken met zes inch voor de originele versie. Dit betekent minder paginawisselingen of meer ruimte voor grotere lettertypes om uit te spreiden.

Net als de originele Oasis en de huidige Paperwhite en Voyage modellen van Amazon heeft de 2017 Oasis een beeldschermresolutie van 300 dpi. Tekst, op elk formaat en in elk lettertype was net zo helder en leesbaar als wanneer het op een vel papier was geprint. De 12-LED voorverlichting is een enorme hulp. In vergelijking met Amazon's op een na duurste e-reader, de 6-LED front-lit Kindle Voyage, of de verlichting van Kobo's vlaggenschip, de Aura One, is de 2017 Oasis' display verlichting veel consistenter.

De displayverlichting kan worden geregeld via de UI op het scherm van het apparaat, maar net als de Kindle Voyage is de 2017 Oasis ook uitgerust met een lichtsensor. Hierdoor kan het apparaat het verlichtingsniveau van het display wijzigen op basis van de hoeveelheid omgevingslicht. Ik vond echter dat het vertrouwen op de lichtsensor vaak een donkerdere instelling opleverde dan wij zelf liever hebben.

 • Opslag: 32GB
 • Display: 7-inch Paperwhite, 300ppi, 16 niveaus grijswaarden.
 • Afmetingen: 159,6 x 141 x 8,3 mm
 • Gewicht: 194 gram, afhankelijk van het model
 • Connectiviteit: Wifi


De Kindle Oasis 2017 kan hier het voordeligst worden gehaald

Beste runner-up luxe e-reader: Kobo Aura One

De Kobo Aura One is een grote e-reader met een 7,8-inch, 300 dpi display en twee keer zoveel opslagruimte als elk ander product dat we bekeken hebben. We waren niet onder de indruk van de achtergrondverlichting, die volgens de fabrikant niet het type blauw licht uitstraalt dat de slaapcycli kan onderbreken, en je kunt geen 3G-connectiviteit krijgen met de Kobo producten, maar de Kobo Aura One wist ons desondanks toch positief te verrassen.

Na het gebruik van de Kobo Aura One in direct zonlicht of in goed verlichte kamers gedurende twee weken, kunnen we zeggen dat het een aangenamere leeservaring biedt dan de top drie lezers van Amazon. Het gebruik van de Aura One in slechte lichtomstandigheden is daarentegen niet zo bijzonder. De fabrikant maakt veel gebruik van de ComfortLight Pro-technologie van de Kobo Aura One, die de witte achtergrondverlichting overdag verandert in een warmere oranje tint in het donker, vergelijkbaar met wat iOS-gebruikers krijgen met Night Shift op hun iPhones of iPads. Het is een geweldig idee, maar toen de achtergrondverlichting eenmaal op oranje was overgeschakeld, werd de verlichting van het scherm in de hoeken zwakker en inconsistent. Het was niet onleesbaar, maar het was licht afleidend.

Maar Rakuten heeft zoveel overeenkomsten met de Kobo Aura One dat het makkelijk is om zo'n kleine tekortkoming te vergeven. Om te beginnen heeft het een IPX8-classificatie, wat betekent dat hij nog beter bestand is tegen water dan de Kobo Aura H2O. Deze functie alleen al kan genoeg zijn voor veel mensen om te overwegen de Aura One te kopen.

Afgezien van het wazige uiterlijk van de Kobo Aura One's ComfortLight Pro, en de afwezigheid van de microSD-kaartlezer die je op verschillende andere Kobo-modellen (die allemaal half zoveel geheugen hebben) vindt, kunnen we niet veel vinden om deze e-reader af te kraken. Niemand zou klagen over het krijgen van een grotere batterij, maar dat zou het dikker en zwaarder hebben gemaakt. Zoals het er nu voorstaat, is dit een sterke e-reader en een waardig alternatief voor Amazon's beste e-reader.

 • Opslag: 8GB
 • Display: 7,8-inch Paperwhite, 300ppi, 16 niveaus grijswaarden.
 • Afmetingen: 195,1 x 138 x 6,9 mm
 • Gewicht: 230 gram, afhankelijk van het model
 • Connectiviteit: Wifi


Haal de Kobo Aura One hier het voordeligst