Robotstofzuigers veroveren langzaam maar zeker onze huizen. Blijkbaar hebben er zoveel mensen een hekel aan deze huishoudelijke taak dat zij maar wat graag honderden euro's neerleggen voor zo'n apparaat. Als je dan toch zoveel geld neerlegt voor een robotstofzuiger, kan je beter iets goed kopen. Daarom hebben een hoop exemplaren getest en de beste voor je op een rijtje gezet.

Beste allrounder: IRobot Roomba 960

Als je aan robotstofzuigers denkt, denk je al snel aan de Roomba. Deze robotstofzuiger is de allerbekendste, populairste serie stofzuigers die je maar kan vinden, en dat is niet zo heel gek. De apparaten doen het erg goed en worden alom geprezen. Sterker nog, deze stofzuiger is zo goed, dat deze nog steeds als beste allrounder uit onze test komt, net als vorig jaar.

De Roomba 960 is een prachtig apparaat met Wifi aan boord. Het heeft drie schoonmaakmodi en sensoren die vuil kunnen detecteren. Het apparaat wist onze vloeren goed schoon te houden en de cameranavigatie werkt betrouwbaar. De bijbehorende app werkt goed en geeft tijdig meldingen als er iets aan de hand is.

De mogelijkheid het apparaat te verbinden met andere slimme huisassistenten als Amazon Alexa en Google Home zijn een mooie extra. De Roomba kost ongeveer 600 euro en als je Amazon Prime hebt zelfs rond de 545 euro.

Runner-up: Neato Robotics Botvac D7 Connected

De Botvac D7 is ongeveer net zo prijzig als de Roomba 960, maar ook bij dit apparaat krijg je waar voor je geld. Het fantastische navigatiesysteem geeft gebruikers onder andere de mogelijkheid virtuele barrières aan te maken op de gedetailleerde kaart. Zo weet je zeker dat je stofzuiger niet aan de wandel gaat en op plekken komt waar het niet mag komen.

Het apparaat ziet er prachtig uit en de compagnion-app geeft je de mogelijkheid meerdere schoonmaakmodi te gebruiken. Ook houdt de app de laatste 20 schoonmaaksessies bij en werkt de stofzuiger met Amazon Alexa, Google Home en IFTTT. Bovendien zorgt de D-vorm van deze stofzuiger ervoor dat zelfs de lastigste hoekjes goed schoon worden.

De Botvac D7 kost ongeveer 700 euro.

Eervolle vermelding: Xiaomi Roborock S6

 Als een fabrikant een robotstofzuiger bouwt met meer dan een functie, dan merk je vaak dat het een product is dat van alles een beetje kan, maar nergens in uitblinkt. Dat geldt niet voor de Roborock S6. Deze slimme stofzuiger zuigt niet alleen je vloeren schoon, maar dweilt ze ook nog eens.

Deze robotstofzuiger komt goed mee met de grote jongens en, in tegenstelling tot de S5 die wij vorig jaar testten, heeft deze stofzuiger verbeterde zuigkracht, tapijtherkenning, de mogelijkheid de plattegrond te wijzigen en meer. Bovendien is het apparaat ook nog eens een stuk stiller.

De dweilfunctie is ook fijn. Het is een van de weinige apparaten waarbij je in kan stellen hoeveel water er wordt gebruikt om hardnekkige vlekken op de vloer schoon te dweilen. Toch waren er wel wat momenten dat wij zelf de dweil erbij moesten pakken.

Ondanks dat is het een fijne stofzuiger met een scherpe prijs, zeker als je kijkt naar alle premium functies. Daarnaast kan het apparaat overweg met slimme assistenten als Amazon Alexa en Google Home, al zijn die functies wel wat beperkt.

De Xiaomi Roborock S6 kan hier het voordeligst gehaald worden.

De veelzijdigste stofzuiger: iRobot Roomba i7+

iRobot heeft de robotstofzuiger naar een hoger niveau getild door met een model op de proppen te komen die z'n eigen stofcompartiment leegt. De docking station van de i7+ zuigt automatisch het stof en de andere rommel uit de stofzuiger als deze weer terug is en kan tot 30 ladingen opslaan, allemaal in een eigen filterzak. Dit om te voorkomen dat er toch weer stof ontsnapt als de boel moet worden vervangen. Dit model is een dikke aanrader, maar kost je wel bijna 1200 euro.

De stofzuiger is hier het voordeligst te krijgen.

Beste budget stofzuiger: Ecovacs Deebot N79S

De lage prijs van deze stofzuiger zal je misschien laten denken dat dit ding net niks kan, maar niets is minder waar. De Ecovacs Deebot N79S heeft enkele features aan boord die je alleen vindt op modellen die honderden euro's meer kosten waaronder het vastleggen van de layout van de kamers waarin het apparaat moet schoonmaken, een smartphone-app en ondersteuning voor smart home-apparaten als de Amazon Echo. En dat voor maar 209 euro.

Deze stofzuiger wordt geleverd met een losse afstandsbediening makkelijk gewisseld kan worden tussen schoonmaakmodi. Bovendien kan je ook verschillende schoonmaaktijden instellen.

Beste runner up budget stofzuiger: Eufy RoboVac 11

Als functies als een kaart van de kamers die moeten worden schoongemaakt of Wifi-verbinding niet zo belangrijk voor je zijn, maar wel de goede schoonmaakmodi wilt hebben, dan kom je al snel terecht bij de Eufy Robovac 11. Het apparaat doorstond onze tests prima en had een van de gladste profielen waardoor de stofzuiger zelfs de lastigste plekjes zonder problemen kon bereiken. Daarnaast is de stofzuiger zo plat dat deze zelfs onder lage kasten en banken kon waar andere stofzuigers niet konden komen. De RoboVac wordt ook geleverd met een losse afstandsbediening waarmee makkelijk gewisseld kan worden tussen schoonmaakmodi. Bovendien kan je ook verschillende schoonmaaktijden instellen. Dit werkte allemaal zo goed dat wij de app niet eens misten.

Deze stofzuiger was vorig jaar de beste budget stofzuiger in onze ogen, maar de Ecovacs Deebot N79S geeft je veel meer waar voor je geld. Dat maakt de Eufy RoboVac 11 niet meteen een slechte stofzuiger, zeker niet nu de prijs van dit apparaat het afgelopen jaar is gedaald.

De RoboVac 11 kost ongeveer 179 euro en is nog steeds het overwegen waard.

Conclusie: Prijzige apparaten

Als je de prijzen van deze apparaten ziet, kan je goed schrikken. Zeker in vergelijking met gewone stofzuigers zijn de kosten voor de slimme varianten soms tien tot twintig keer zo hoog. Je zal jezelf moeten afvragen of je 't dat waard vindt. Zeker omdat deze slimme stofzuigers (ondanks de claims van fabrikanten) geen volledige vervanging zijn, eerder een toevoeging. Want laten we wel wezen. De zuigkracht van deze dingen komt niet in de buurt van een goede losse (domme) stofzuiger.

Mocht je toch graag een slimme stofzuiger willen, maar vind je de prijzen van onze winnaars te hoog, kan je met een beetje goed zoeken ook exemplaren vinden die minder dan 100 euro kosten. Die zijn in onze ogen echter de moeite niet waard. Ze zijn niet veel slimmer dan een normale stofzuiger en negen van de tien keer zal je erachteraan moeten wandelen om er zeker van te zijn dat er geen kabels worden opgevreten (waardoor het apparaat vast komt te zitten) of dat de stofzuiger zich niet verslikt in grotere stukken vuil (papiertjes of speelgoed) of soms zelfs lange (huisdier)haren. Dit ging in sommige gevallen zelfs mis met enkele slimmere (duurdere) stofzuigers. Ook zijn de goedkoopste exemplaren niet slim genoeg om een pad te volgen en blijven net zo lang rechtdoor rijden tot ze ergens tegenaan botsen of willekeurig "beslissen" om een halve slag te draaien (denk aan die goeie oude speelgoedrobots uit de jaren '80).

De Ecovacs Deebot OZMO 930 (een prachtig apparaat trouwens met een geweldige dweilfunctie) had toch meer moeite met eerder genoemde obstakels dan de andere stofzuigers en riep regelmatig om hulp omdat er weer eens iets vastzat in de draaiende borstel.

Kortom, je zal nog niet helemaal van het stofzuigen (of dweilen) af zijn, maar deze robotstofzuigers zorgen er in elk geval voor dat je een stuk minder tijd kwijt bent aan deze vervelende taak.