Apple computers zijn erg goed in het werken vanaf externe drives. Geen geworstel in de EFI/BIOS als je je OS wilt gebruiken vanaf een externe schijf en het installeren van apps op externe schijven is ook geen enkel probleem. Daarom kan het helpen een externe SSD aan te sluiten op je Mac om een flinke snelheidswinst te genereren, vooral als je het goedkoopste model van de Mac Mini hebt waar nog een normale harde schijf in zit.

De prestaties van SSD variëren van ongeveer 300-500MB/s leessnelheden tot 3000MB/s, maar er zijn drie fysieke basisvormen van de SSD. En twee kunnen als draagbaar worden beschouwd.

"Naakte" SSD-kaarten worden rechtstreeks op PCIe- of SATA-interfaces aangesloten. Dit zijn de soorten die je kunt gebruiken om de SSD in een laptop te vervangen of aan een desktop toe te voegen. Ze zijn niet echt draagbaar.

2.5 inch SSD's kunnen zowel extern als intern worden gebruikt en zijn de goedkoopste manier om als externe schijf te gebruiken. Ze hebben meestal een plastic behuizing, waardoor schade aan de componenten wordt voorkomen, maar gebruiken SATA-connectoren in plaats van USB.

Je kan een behuizing kopen voor meer bescherming en een USB- of Thunderbolt-interface, of je kan zelfs gewoon een SATA-naar-USB-kabel gebruiken.

Voor de ultieme draagbare ervaring kan je het beste gaan voor een echte externe SSD, niet een SSD die gebaseerd is op 2,5-inch schijfafmetingen. Deze zijn ontworpen voor gebruik met USB- of Thunderbolt-aansluitingen, al zijn dat meestal niet de aansluitingen die je op je MacBook vindt. Ze zijn ongelooflijk klein en handig. Ze zijn echter duurder dan 2,5 inch schijven.

SSD-prestaties afstemmen op je connectoren

Hoe snel kan je verwachten dat SSD-bestanden worden overgedragen? De eerder genoemde externe SSD's kunnen lezen en schrijven tot ongeveer 550MB/s.

Om deze snelheden te halen heb je echter een poort op je Mac of MacBook nodig die deze bandbreedte aankan.

Als je een recent model hebt met een Thunderbolt 3 USB-C-poort, zit je goed. Terwijl externe SSD's USB 3.1 standaarden gebruiken in plaats van Thunderbolt, ondersteunt de poort ook USB 3.1 Gen 1 en Gen 2, en dat is waar we naar op zoek zijn.

Heb je een oudere machine met USB 3.0 of USB 2.0 poorten? Dan kan het zijn dat je niet de maximale snelheid haalt.

USB 3.0 kan het grootste deel van de snelheid van een externe SSD's halen, met een theoretisch maximum van 625MB/s, al zal je dat niet altijd halen. Houd er rekening mee dat als je computer vrij oud is, bijvoorbeeld een MacBook Pro uit 2011, en alleen USB 2.0-poorten heeft. Deze maximaal 60MB/s haalt. Overweeg in dat geval een harde schijf.

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Recente externe SSD's hebben de neiging om te komen in drie of vier capaciteiten: 250GB, 500GB, 1TB en in sommige gevallen 2TB.

Denk goed na over de capaciteit die je nodig hebt, aangezien het kostenverschil tussen 500GB en 1TB modellen meestal erg groot is. We kunnen deze vraag niet voor je beantwoorden, maar het is een goed idee om snel een mentale berekening te maken. Bijvoorbeeld, 4K beelden van een Panasonic Lumix GH4 camera kost 4GB per vijf minuten. Video editors die in 4K werken hebben veel opslagruimte nodig.

Echter, als je alleen maar een back-up moet maken of een aantal films en foto's moet meenemen, kan een model met een kleinere capaciteit meer dan voldoende zijn. Bekijk de eigen opslagcapaciteit van je Mac en gebruik die als leidraad.

Voor welke externe schijven kan je dan het beste gaan? Dat vertellen we je nu.

Sandisk Extreme SSD

De SanDisk Extreme is de beste combinatie van draagbaarheid en robuustheid van alle SSD's die we hebben bekeken. Het is ook onze favoriete draagbare SSD van dit moment, met een paar kleine ontwerpkenmerken die dit het handigste model maken voor draagbaar gebruik.

Ten eerste is het een klein model. De vorm van een gekrompen mobiele telefoon, het past gemakkelijk in een zak en is minder breed dan de Seagate of Samsung alternatieven.

Een uitsparing aan de ene kant geeft je de mogelijkheid de SSD aan een tas of riem te bevestigen. Je kan het zelfs aan een sleutelhanger toevoegen.

Het ontwerp lijkt ook veel minder serieus te zijn dan de meeste concurrenten. Tweekleurig oranje en blauw, de look heeft meer gemeen met een lifestyle Bluetooth-luidspreker dan met een computeronderdeel.

De behuizing van de SanDisk Extreme SSD heeft rubberen randen, die minder snel beschadigd raken dan metaal als je de drive laat vallen. De voorkant is echter van plastic, met kleine, ondiepe streepjes.

De SSD is schokbestendig tot 1500G en heeft IP55 water- en stofbestendigheid. Dit betekent dat de SanDisk Extreme SSD waterstralen in elke richting kan verwerken zonder schade. Praktischer gezegd, IP55 gadgets als deze kunnen niet ondergedompeld worden in water, maar regen is geen probleem.

SanDisk heeft zijn best gedaan om ervoor te zorgen dat je de SSD ook met elke computer kunt gebruiken. Er zit een enkele kabel in de doos, maar ook een kleine adapter waardoor je kunt schakelen tussen een Thunderbolt 3-stijl USB-C of een oude vertrouwde full-size USB-poort.

De SSD is standaard geformatteerd met het exFAT bestandssysteem, dus is plug-and-play ready voor je Mac, en werkt ook goed op Windows en Linux machines. Op de schijf zelf vind je een link om de SecureAccess app van SanDisk te downloaden (alleen voor Windows en macOS).

Hiermee kun je geselecteerde bestanden en mappen met een wachtwoord beveiligen. Je kunt de app je een 'hint' geven als je je wachtwoord vergeet, maar zorg ervoor dat het een goed wachtwoord is omdat de bestanden versleuteld zijn en niet meer te herstellen zijn zonder het wachtwoord.

En prestaties? Via USB 3.1 Gen2 USB-C poort hebben we leessnelheden van 535MB/s geregistreerd en schrijfsnelheden van 476MB/s, zeer vergelijkbaar met de snelheden van de Samsung en Seagate alternatieven. Je kan 5GB aan bestanden in slechts 10 seconden overzetten.

De Sandisk Extreme SSD kan je hier het voordeligst halen

G-Technology G-Drive Mobile SSD

Je hebt misschien nog nooit gehoord van G-Technologie, maar het maakt een van de beste draagbare SSD's die er zijn. Dit is niet alleen een van de op Mac gerichte modellen die je kunt kopen, het is ook een van de stevigste.

De Mac-hoek is echter niet vanzelfsprekend in het ontwerp van de G-Drive Mobile SSD. Een grote zilveren G op de voorkant en hints van felblauw zorgen ervoor dat deze schijf meer lijkt op een iets voor hardcore gamers dan een apparaat voor Apple-producten.

De vorm van de G-Technology G-Drive Mobile is vergelijkbaar met die van SanDisk. Deze schijf is groter dan hij breed is. Hij past in je zak, oogt met een dikte van 1,45 cm iets lomper dan de andere schijven die we hebben getest.

De lichte extra bulk is meer dan gerechtvaardigd. Dit is een van de zwaarste SSD's die je kan vinden, maar De G-Drive Mobile is gecertificeerd volgens IP67, wat betekent dat hij in water kan worden ondergedompeld op een diepte van 1 meter zonder nadelige effecten.

De G-Technologie G-Drive Mobile kan ook beter tegen klappen en kan een val vanaf drie meter hoogte perfect overleven terwijl concurrerende drives niet hoger komen dan twee. Daarnaast kan de drive een druk van 500 kilo weerstaan zonder te breken. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen aangezien de drive van plastic is.

Korte USB-C en USB-A (full-size USB) kabels worden meegeleverd, zodat de G-Drive Mobile op elke MacBook of iMac kan worden aangesloten. Ongebruikelijk is dat de schijf ook kant-en-klaar wordt geleverd met een macOS-formattering. Dit biedt iets betere prestaties bij kopiëren van bepaalde soorten bestanden, je zal de drive alleen wel opnieuw moeten formatteren als je deze onder Windows of Linux wilt gebruiken.

De prestaties van de G-Drive Mobile SSD's zijn vergelijkbaar met die van de Samsung T5: ze zijn beide USB-C Gen 2 apparaten en hebben vergelijkbare SSD hardware. We haalden leessnelheden tot 530MB/s en schrijfsnelheden tot 479MB/s, maar liefst 3MB/s meer dan we met de Samsung hebben gemeten.

G-Technology maakt ook een 'Pro' versie van de G-Drive Mobile met snelheden tot 2800MB/s. Hiervoor moet je de schijf wel aansluiten op de Thunderbolt 3 poort. Deze zijn te vinden op MacBook Pro modellen vanaf 2016. De schijf is echter ook bijna twee keer zo groot. En vier keer zo duur.

De G-Drive Mobile SSD kan je hier het voordeligst halen

Samsung T5

Samsung gooit al jaren hoge ogen in het SSD-segment. De Samsung T5 is als een gekrompen versie van het 2.5 inch model dat je in een desktop kunt plaatsen. Dit is een slimme, no-nonsense draagbare SSD met geweldige prestaties en het ziet er strak uit. Het frame is een 'unibody' stuk gebogen aluminium, met platen van soft touch plastic aan elk uiteinde.

Samsung zegt dat de T5 een val van 2 meter hoogte kan overleven en de behuizing voelt erg stevig aan. Net als bij andere aluminium afwerkingen zullen stoten en schaafwonden de verflaag beschadigen. De kleur is ook afhankelijk van het model dat je kiest. De onze is een 1TB, die in het zwart wordt geleverd, net als de 2TB versie. De versies met een lagere capaciteit van 250GB en 500GB hebben een felblauwe tint.

De ssd is iets kleiner is dan een visitekaartje en is 10,5 mm dik, 74 mm lang en 57,3 mm hoog. De drive is echter niet waterbestendig. Dit is een draagbare SSD voor woon-werkverkeer, niet voor trektochten door de jungle.

In de doos zitten twee kabels van 40 cm. De ene heeft een USB-C connector aan het einde, de andere een traditionele USB-aansluiting.

Omdat hij exFat-geformatteerd is, werkt de Samsung T5 met Macs zodra je hem aansluit. Er zit ook software op de schijf. Hiermee kan je eenvoudigweg de volledige inhoud van de schijf met een wachtwoord beveiligen met behulp van 256-bit encryptie. Het is aan of uit: je maakt geen virtuele beveiligde 'kluis' van versleutelde bestanden..

De app herkende de schijf alleen wanneer we de meegeleverde kabel van Samsung gebruikten, maar deed dit niet wanneer we de oplaadkabel van een telefoon probeerden. Het was echter alleen de app die het probleem had. De drive zelf functioneerde perfect met andere kabels, iets om rekening mee te houden.

Er is zelfs een app voor smartphones, met dezelfde veiligheidsmaatregelen. Maar deze is alleen beschikbaar voor Android.

Gebruikt via een USB 3.1 Gen 2 compatibele aansluiting hebben we leessnelheden van 525MB/s gemeten en schrijven ging met 478MB/s. Weinig verschil met andere drives die wij getest hebben dus, maar desalniettemin een mooie prestatie.

De Samsung T5 kan hier het voordeligst worden gehaald

Seagate Fast SSD

De Seagate Fast SSD is misschien wel de mooiste drive op dit moment. Het heeft een geruwde donkergrijze kunststof behuizing met daarop een plaat geanodiseerd aluminium. Het ziet er geweldig uit naast een MacBook.

Dit is echter ook de grootste van de USB-interface portables in dit artikel. Het is slechts 9mm dik, maar 79mm breed, bijna twee keer zo breed als de SanDisk Extreme SSD. De Seagate zal niet zo gemakkelijk in een zak verdwijnen als de Samsung of SanDisk modellen.

Er is een helderwitte voedings- en bedienings-LED aan één kant en een USB-C connector op de drive zelf. Kabels met USB-C en USB-A (standaard USB) aansluitingen worden meegeleverd in de doos. De Seagate Fast SSD is klaar om te spelen met zowel oude als nieuwe Macs.

Het maakt gebruik van een USB 3.1 Gen 2 interface, en als je deze aansluit op een poort met die specificatie zie je leessnelheden van 528MB/s en schrijf je bestanden weg met 478MB/s. Zeer vergelijkbaar met wat we zagen van de Samsung T5 en SanDisk Extreme SSD.

De schijf is niet waterbestendig, maar kan wel tegen een stootje, al zijn er geen officiële valtesten geweest.

Als de Seagate Fast SSD slechts zo snel is als de concurrentie, maar groter en minder robuust, waarom verdient hij hier dan een plaats? Vanwege de looks (ja, sommige mensen vinden dat belangrijk). Het zilverkleurige aluminium lijkt erg op de behuizing van de MacBooks. Het donkergrijs zorgt voor hetzelfde tweekleurige contrast als de toetsen van een MacBook. Dit is geen toeval.

De Seagate Fast SSD heeft ook interessantere software dan de concurrentie. In plaats van het station te versleutelen, wordt Seagate Toolkit gebruikt om mappen op te geven die de SSD zal spiegelen. Het meest voor de hand liggende gebruik hiervoor is om een back-up te maken van de map waarin je alle foto's die je neemt plaatst.

Seagate lijkt dat ook te denken. Als onderdeel van het pakket krijg je een twee maanden gratis proefversie van Adobe's Creative Cloud Photography plan. Iedereen kan een proefperiode van een maand krijgen, maar de Fast SSD bespaart je 35 euro voor die tweede maand.

Creative Cloud Photography omvat toegang tot Adobe Lightroom CC, Photoshop CC en 20GB aan cloud-opslag. Het is alles wat je nodig hebt om foto's te bewerken als een professional.

Als je een draagbare SSD wilt die je overal mee naartoe kunt nemen zonder dat je je zorgen hoeft te maken, is het SanDisk-model wellicht de betere keuze. Echter, als de drive een groot deel van zijn leven op een bureau doorbrengt, is deze Seagate een ware topper.

De Seagate Fast SSD kan hier het voordeligst worden gehaald

Western Digital My Passport Wireless SSD

Alle huidige draagbare SSD's die we tot nu toe behandeld hebben zijn veel sneller dan harde schijven, maar hun snelheden zijn ook redelijk vergelijkbaar. Wat je zou moeten kopen komt neer op vorm, ontwerp en robuustheid.

De My Passport Wireless SSD van Western Digital is heel anders. Dit is een draadloze SSD-drive met een geïntegreerde batterij, SD-kaartlezer en USB-poort. Het is veel groter dan alle andere schijven die we hebben getest, inclusief een 2.5 inch SSD met een behuizing. De My Passport Wireless SSD past niet in een zakje.

Het kan echter wel dingen doen die andere schijven niet kunnen. Een fotograaf die buitenshuis aan het werk is kan de My Passport nuttiger vinden dan andere schijven.

De schijf kan bijvoorbeeld zo worden ingesteld om automatisch een back-up te maken van alle bestanden die zijn opgeslagen op een geplaatste SD-kaart of USB-apparaat. Je kan dan een tablet gebruiken om gemaakte foto's te bekijken. De draadloze interface van de drive is betrouwbaarder dan de Wi-Fi-interfaces die in de meeste DSLR's en CSC's zijn ingebouwd die we door de jaren heen hebben getest. Omdat de SSD zijn eigen draadloze netwerk creëert, is er geen behoefte aan een internetverbinding.

Er is een app voor iOS en Android waarmee je ook automatisch een back-up kunt maken van beelden van telefoons of tablets en andere bestanden die je kan overdragen en downloaden. Je kan zelfs films streamen die op het station zijn opgeslagen vanaf de app op tablet, hoewel de ondersteuning voor verschillende codecs beperkt is.

De batterijduur van tien uur zorgt ervoor dat je makkelijk de hele werkdag aan de slag kan met de drive en een LED-indicator geeft aan hoe vol deze is. Het is een tablet-grade 6.700mAh accu die ook kan worden gebruikt om je telefoon of tablet op te laden.

Er is alleen wel een ding waar je rekening mee moet houden. De overdrachtssnelheden via Wi-Fi komen niet eens in de buurt van die van de SSD-schijf in het apparaat. Bestanden downloaden met een snelheid van ongeveer 10MB/s. Als het je vooral gaat om het draadloos doorsturen van bestanden en niet zozeer om de schokbestendigheid van een solid state drive, ben je misschien net zo blij met de harde schijf versie van de My Passport Wireless. Deze is een stuk goedkoper.

De prestaties met een bekabelde verbinding zijn ook niet zo goed als die van de andere schijven die hier zijn getest. De eigen claim van Western Digital is een leessnelheid van "tot 390MB/s". We hebben leessnelheden van 332.9MB/s geregistreerd en schrijfsnelheden van 315MB/s. Dit is twee tot drie keer sneller dan een harde schijf en dat maakt deze drive de traagste externe SSD die we hebben getest.

Deze schijf kan, net als veel andere drives, een val van twee meter overleven, maar we weten niet hoe goed deze drive tegen water kan al denken wij, kijkend naar de dikke rubberen bescherming dat dat wel goed zit.

Is deze drive alsnog een aanrader om aan te schaffen? We hinken een beetje op twee gedachtes, want de draadloze en SSD-snelheden zijn zo fundamenteel verschillend. Toch is dit voor specifieke toepassingen een van de beste opslagrandapparatuur, vooral voor fotografen die hun tablet willen gebruiken, in plaats van een laptop, om beelden te bekijken terwijl ze op een shoot zijn.

De WD My Passport Wireless SSD kan hier het voordeligst worden besteld