Design en functies

De A2000 is een 2280 (22 mm breed, 80 mm lang) M.2, PCIe 3.0 x4, NVMe SSD, die beschikbaar is in capaciteiten van 250 GB, 500 GB en 1 TB. We moeten toegeven dat we een twee keer moesten kijken toen we die prijzen zagen, want ze zijn aanzienlijk lager dan die van de Addlink S70, die zelf een maand of wat geleden nog een prijsrecord vestigde. 1T B lijkt tegenwoordig de sweet spot in prijs per gigabyte te zijn. Op het moment van dit schrijven bevonden de 2 TB / 4 TB SSD's met een grotere capaciteit, SATA of NVMe, zich nog steeds in het 20-cent-per-gigabyte categorie.

De A2000's gebruiken een Silicon Motion (SMI) 2263 controller en 96 lagen TLC NAND. De NAND zit allemaal aan één kant van het bord, waardoor hij dun genoeg is voor bijna elke laptop. Caching wordt gedaan door de TLC te behandelen als SLC, of one-bit NAND. Het schrijven van een enkele bit is veel sneller dan het schrijven van drie bits.

Kingston biedt een mooie vijf jaar garantie op de A2000, al zijn de TBW (TeraBytes die geschreven kunnen worden) waarderingen niet bijzonder groot in deze tijd: 150 TB per 250 GB aan capaciteit. Maar dat is waarschijnlijk meer dan de gemiddelde gebruiker over 10 jaar zal schrijven. TBW ratings worden over het algemeen gebruikt om een bedrijf een uitweg te geven voor het geval dat iemand besluit om een consumer drive zoals de A2000 te gebruiken in een hoge-transactie server.

Prestaties

De A2000 presteert goed, zo niet op gelijke voet met de snelste schijven die er zijn. Wij hebben de 500 GB-versie getest, en Kingston waardeert de 1TB voor dezelfde 2,1GBps schrijfprestaties. Echter, omdat er minder chips zijn om over te schrijven, is de 250 GB-versie geschikt om te schrijven op maximaal 1.100MBps.

De 500 GB-versie vertraagt niet tijdens middelmatig lang schrijven, zoals blijkt uit onze 48 GB single file schrijftest. Het is echter wel vertraagd tot iets minder dan 500MBps tijdens de 450 GB schrijftest. Tijdens de eerste run, die plaatsvond na het schrijven van ongeveer 50 GB aan data, maar in twee volgende runs daalden de schrijfsnelheden niet tot 500 MBps tot de ongeveer 150 GB markering.

Met de slimme caching die fabrikanten tegenwoordig gebruiken is het waarschijnlijk dat er meer TLC werd behandeld als SLC in de laatste runs. Let hierbij wel dat SLC cache wordt toegewezen in verhouding tot de totale capaciteit van de drive, dus je kan er vanuit gaan dat de 500 GB en 250 GB versies aanzienlijk sneller zullen dalen tot 500 MBps.

In het "ergste" geval zal je het dan moeten doen met SATA snelheden in die zeer zeldzame gevallen dat je zulke gigantische hoeveelheden data overpompt. Je zal hooguit tegen deze vertraging aanlopen als je een drive kloont of een ongecomprimeerde video verplaatst, daarom is dat niet iets waar wij deze drive op afrekenen.

Kijkend naar deze benchmarkresultaten zou je denken dat de prestaties van deze drive tegenvallen, maar in de praktijk merk je praktisch geen verschil.

De A2000 is weliswaar langzamer dan een groot deel van de concurrentie, maar niet langzaam genoeg om je zorgen over te maken. Wij zagen geen verschil in real-world toepassingen zoals Windows 10 draaien op deze drive in plaats van de Samsung 970 Pro die hier vaak wordt gebruikt. We praten per slot van rekening over NVME en de A2000 is voorzien van de gebruikelijke supersnelle 0,02 milliseconde zoektijden.

Conclusie

Kingston raadt zijn iets duurdere KC2000 aan voor data intensievere toepassingen, en het is een beetje sneller, vooral tijdens lange schrijftijden. Maar eerlijk gezegd is de A2000 genoeg voor de meeste gebruikers, en het is superbetaalbaar De beste prijs/prestatie-drive op dit moment. Dat kan natuurlijk (snel) veranderen, maar dit is echt een zeer goede M.2 NVMe SSD van Kingston voor een hele, hele mooie prijs.