Er zijn een heleboel opties, variërend van een simpele kunststof behuizing tot kunstig houtgesneden kastjes. We hebben gekeken naar een eclectische mix van behuizingen van verschillende prijsniveaus om een selectie te vinden die geschikt is voor iedereen, of je nu van een minimalistische basis houdt of een case-moddende hardwarehacker bent.

1. uniPi

Vond jij die aluminium kasten van Apple's PowerMacs ook zo mooi? Nu kan je je Raspberry Pi in een soortgelijke kast stoppen. De uniPi is begonnen als crowdfunding project op Kickstarter waar het bijna zes keer meer geld binnenharkte dan het bedrijf nodig had om het project werkelijkheid te laten worden. Inmiddels zijn de kasten op verschillende plekken te koop en beschikbaar in verschillende kleuren.

We moeten er wel bij zeggen dat je wel echt groot fan moet zijn van de case aangezien deze duurder is dan de Raspberry Pi zelf.

2. PiTFT Case

Heb jij een touchscreen gekocht voor je Raspberry Pi? Dan is de kans groot dat veel van de behuizingen nutteloos zijn voor jou. Niet getreurd. De PiTFT-case is speciaal voor jou. Deze behuizing kan overweg met een Raspberry Pi met TFT-aanraakscherm. Er zijn uiteraard meerder fabrikanten die behuizingen hebben gemaakt voor deze Raspi-TFT-combo, maar dit is volgens ons toch echt de mooiste oplossing.

3. Pi-Desktop

Het is in principe mogelijk om met alle behuizingen die wij in dit artikel noemen een mooie desktop computer te maken van je Raspberry Pi, toch denken wij dat dit de beste optie is. Simpelweg omdat deze hebuizing een paar mooie uitbreidingen aan boord heeft die veel andere kasten missen.

Deze case heeft een eigen poweknop waardoor je de Pi niet alleen kan in-en uitschakelen door de voeding aan te sluiten of los te trekken. Daarnaast heeft de kast een eigen Real Time Clock en een mSata SSD-interface aan boord waardoor je niet meer afhankelijk bent van de (tragere) micro SD-kaart.

4. Bel-aire van C4labs

Het opvallende houten kastje van C4labs van nog geen 13 euro heeft een vlammend patroon als bij snelle auto's in de jaren 50 en het Bel Air-logo van autofabrikant Chevrolet. Het kistje van gegraveerd eikenhout is geschikt voor de Raspberry Pi B+, 2 en 3. Er is ruimte voor alle beschikbare poorten, inclusief voor de eventuele GPIO-kabel.

5. Helix van ModMyPi

Als de Bel-Aire niet helemaal jouw smaak is, maar wel in de buurt komt, ben je misschien geïnteresseerd in deze behuizing van ModMyPi. De Helix is gemaakt van spaanplaat en werkt voor dezelfde modellen. Vanwege het materiaal adviseert de fabrikant om de kast niet vaak uit elkaar te halen, om de aansluitingen niet uit te lubberen. Deze maakt ook geen gebruik van schroeven, maar van pinnen die vastklikken.

6. Officiële Rapsberry Pi 3 Case

Deze behuizing is behoorlijk basaal, maar het aantrekkelijke ontwerp is dan ook zo gemaakt dat het goedkoop te verkrijgen is, zoals de Raspberry Pi zelf. De case voor de RasPi 3 kon niet ontbreken in dit overzicht omdat het gaat om het officiële model van de Raspberry Pi Foundation zelf. De adviesprijs is ongeveer acht euro, maar hier en daar kun je hem zelfs voor een lagere prijs vinden.

7. Kodi Edition Raspberry Pi Case

Maker van mediacentersoftware Kodi werkte samen met de producent van usb-receiver Flirc aan deze behuizing voor de Rapsberry Pi die bedoeld is als entertainmentsysteem. De case lijkt erg op de eigen behuizing van Flirc, maar deze heeft het Kodi-logo en een aluminium kern die als passieve koeler functioneert om hitte van de CPU af te voeren.

8. Pi Stacks

Heb je twee Raspberry Pi's? Als je een project hebt met twee Pi's in één dan is de Multi-Pi Stacktable een nuttige optie. De behuizing bestaat simpelweg uit twee kunststof plankjes om meerdere Raspberry Pi-bordjes te stapelen. Er zijn geen zijkanten, zodat hitte makkelijk kan ontsnappen uit de case als de apparaatjes zwaar worden belast. Als je er meer dan twee hebt, kun je de kastjes op elkaar stapelen voor een towerconstructie.

9. Pi PIR Motion Sensor Camera Box

Deze case is iets voor projectfans: het is een behuizing voor een bewegingsdetecterende camera die door een RasPi wordt aangestuurd. Er is ruimte voor de Pi Camera Module en een PIR bewegeingssensor, naast natuurlijk de Raspberry Pi zelf. Er is ook ruimte voor een eventuele magnetische cameralens. Het licht van het rode ledje van de camera wordt door de behuizing niet opgepikt en de behuizing heeft een bracket om hem op te hangen.

De PIR-sensor is bij de prijs (16 pond) inbegrepen, maar is exclusief de camera (en de RasPi 3).

10. Super Tinytendo

Maak je innerlijke retrogamer blij met deze kleine replica van het Super Nintendo Entertainment System (SNES). De behuizing heeft dezelfde knoppen bovenop als de klassieke console, hoewel deze helaas puur voor de sier zijn. Er zit ook een koelende ventilator in zodat je Raspberry Pi niet oververhit raakt bij een marathonsessie Super Mario World.

11. Lego NesPi

Spaanse fabrikant RasPiPC heeft een case die gemodelleerd is naar het Nintendo Entertainment System (NES). Er zijn een heleboel NES-cases, maar deze valt om omdat hij van Lego is gemaakt. Hij werkt met de Raspberry Pi 2 en 3. Het is voor échte Lego-fans, want je moet hem zelf in elkaar zetten (111 stukjes).

12. Pip-Boy

Dit is een prijzig kastje (met 61 euro duurder dan de computer zelf) gemaakt voor fans van de gameserie Fallout. Het is een replica van de draagbare computeruitrusting in de game, de Pip-Boy. Deze is gebaseerd op de Pip-Boy 3000 Mark IV uit Fallout IV. Als je deze behuizing op Etsy bestelt, moet je je maatvoering doorgeven. Bij de prijs zijn overigens geen Rapsberry Pi of Adafruit-touchsceen of Pi Camera inbegrepen, dus die moet je apart aanschaffen.

13. Retro Stick Arcade

Als hekkensluiter veruit de duurste case van deze lijst, maar hij zal menig gamerhart sneller doen laten kloppen. De behuizing heeft een arcadestick en joy-buttons als op een klassieke arcademachine. Er is ook een 5 watt-speaker van ongeveer tien centimeter om geluid te komen. Hij is handgemaakt en uniek voor elke koper, wat deels de hoge prijs verklaart: 191 euro.

14. SunFounder Raspberry Pi Slim Case

Plat, platter, platst. Als je echt een dun Raspberry Pi-systeempje wilt hebben, kan je natuurlijk voor een Raspberry Pi Zero gaan met bijbehorende cases, maar als je al een 3 of 3B+ hebt kan je ook met een platter dan gemiddelde case aan de slag. De SunFounder Raspberry Pi Slim case is een extra dunne aluminium behuizing die je Pi toch koel genoeg kan houden. De case is zo plat dat de USB- en netwerkpoorten uitsteken, maar het is zo netjes gedaan dat het er juist mooi uit ziet.

15. Passief gekoelde aluminium case

Deze naamloze case heeft extra uitsteeksels aan de binnenkant van de kast die in direct contact komen met de chipset en processor om het geheel passief te koelen. Het is een zeer stevige case die je Pi niet alleen lekker koel houdt, maar ook zeer goed beschermt.

Lees ook: Geweldige besturingssystemen voor de Raspberry Pi

Leuke Raspberry Pi-projecten voor de fan

16. Raspberry Pi 4B Open Shield Case

De Raspberry Pi 4 is dit jaar uit gekomen en er is het een en ander aan veranderd. Daar horen natuurlijk ook aangepaste cases bij en de Open Shield Case is een mooi exemplaar. Deze extra dunne aluminium kast sluit de Pi goed af, koelt de processor en het geheugen en houdt de GPIO open zodat je makkelijk allerlei HATs kan aansluiten zonder de kast steeds open te hoeven maken.

De case is wel aan de prijzige kant, maar is z'n geld meer dan waard.

17. Geekreit 3.5 inch TFT LCD Touchscreen case

Er zijn verschillende manieren om van je Raspberry Pi een tablet te maken, maar als je echt een platte tablet wilt, zal je voor de Zero moeten gaan. Wil je toch iets krachtigers, dan is de "dikke" Raspberry Pi de betere oplossing. Wil je het geheel toch nog compact hebben, dan is de Geekreit 3.5 inch TFT LCD Touchscreen case een mooie manier om een heel compact computertje in elkaar te zetten. En het mooiste van deze case...? De prijs. Voor slechts 15,36 euro is deze case met ingebouwd scherm helemaal voor jou.