Slimme LED lampen zijn al lang geen zeldzaam fenomeen meer en deze markt is snel volwassen aan het worden. De moderne LED lamp is compacter, helderder en kan kleuren beter weergeven. De apps waarmee deze lampen worden aangestuurd kunnen meer dan ooit en zijn makkelijk te configureren. Bovendien zijn de lampen ook nog eens goedkoper geworden. Als je een beetje goed zoekt kan je zelfs merkloze lampen vinden voor een tientje, maar let op: je krijgt waar je voor betaalt.

Niet per se alle kleuren van de regenboog

Tech-media stort zich meestal op de kleurenlampen vol met effecten en feesttrucs. Het is leuk speelgoed, maar de realiteit is dat de meesten van ons zelden alle lampen in huis een specifieke opvallende kleur als rood of blauw laten schijnen. Behalve als je misschien een feestje geeft of als je favoriete voetbalteam wint. Als het feestje voorbij is, wordt er meestal weer geswitcht naar wit.

Wit licht is van zichzelf ook heel belangrijk, er zijn tegenwoordig genoeg wetenschappelijke onderzoeken geweest die aantonen hoe verschillende tinten wit, met variaties in kleurtemperatuur, onze psychologische toestand beïnvloeden. Koel licht dat dichter bij blauw staat heeft een stimulerend effect en is het beste in de ochtend. Warm licht is ontspannend, en is het beste na zonsondergang. Als je, zoals een groeiend aantal van ons, werkt waar je woont, is de kans groot dat je niet twee keer per dag moeite besteedt aan het uitschakelen van lampen om je verlichtingsomgeving te optimaliseren.

Dat hoeft niet meer. Kijk naar slimme "witte" slimme LED-lampen. Net als hun gekleurde broeders, zijn witte lampen ontworpen om te integreren met het slimme huis, zodat je controle over je lichten via een smartphone, tablet of zelfs je webbrowser op de desktop, stel timers in als je weg bent van huis, en (in veel gevallen) tweak de kleurtemperatuur van de lamp on the fly.

Meestal worden deze features gebagatelliseerd in vergelijking met de kleurenlampen en velen zijn iets minder helder dan, Maar witte slimme lampen zijn steevast goedkoper dan kleurenlampen, waardoor het voordeliger is om ze in meerdere kamers uit te rollen.

We hebben zowat elke kleur en witte LED Smart Bulb op de markt getest en de beste voor je op een rijtje gezet:

De beste kleuren LED smart bulb

Philips was een van de eerste spelers op deze markt, en de ervaring van het bedrijf toont dat aan. De Hue color ambiance lampen zijn niet veel veranderd sinds hun introductie in eind 2012, maar de nieuwe lampen gaan een stuk langer mee en het bedrijf blijft nieuwe vormen, maten en accessoires toe te voegen aan de line-up.

De Hue-app is ook aanzienlijk verbeterd, en Hue-lampen zijn verkrijgbaar in een breed scala van form factors, waaronder BR30, PAR, GU10, en A19 naast stand-alone apparaten zoals de Philips Hue Phoenix.

Philips heeft onlangs de Hue-lampen nog verder uitgebreid en nu is het ook mogelijk deze te besturen via Bluetooth. Daarnaast zijn er nu ook buitenlampen beschikbaar waardoor je zelfs je tuin mee kan laten kleuren.

Beste Runner-up

De LIFX 19 scoorde misschien iets beter dan de Philips Hue, de lampen van Philips hebben meer mogelijkheden en een breder assortiment. Op technisch gebied hebben de lampen van LIFX net wat andere handige features aan boord. De nieuwe Wifi-color LED lampen hebben ook infrarode LED's aan boord die via de app kunnen worden ingeschakeld en ervoor zorgen dat (slimme) beveiligingscamera's veel beter kunnen zien wat er 's nachts gebeurt.

Op het gebied van veelzijdigheid winnen de lampen van Philips echter nog steeds net aan.

Beste witte slimme LED smart bulb

Het zal je wellicht niet verbazen dat ook de witte Hue-lampen van Philips als beste uit onze test komen. De nieuwste lampen van Hue leveren licht van hoge kwaliteit, gaan tienduizenden uren mee en worden ondersteund door een sterke garantie.

En hoewel Philips makkelijk achterover kan leunen en van de industrie kan verwachten dat het zich er de facto aan conformeert, heeft het bedrijf in plaats daarvan hard gewerkt om ervoor te zorgen dat zijn producten compatibel zijn met andere technologieën, waaronder Amazon's Echo en Google's Google Home. Bovendien zijn Philips Hue lampen verkrijgbaar in meer form factors dan welke andere fabrikant dan ook, waaronder de alomtegenwoordige A19 (de meest voorkomende), BR (gebogen reflector), PAR (paraboolreflector), GU (glazen reflector met een U-vormige, dual-pin basis) en een groot aantal speciale vormen en maten.

Beste runner up Witte smart bulb

En ook hier weet LIFX een zeer goede tweede plaats te pakken. Als je een witte slimme lamp wilt die geen Smart Home-hub nodig heeft, is de LIFX Mini White een uitstekende keuze. De lamp is iets zwakker dan de full-size LIFX-lamp, maar produceert wel een 60-watt-equivalent van 800 lumen.

Beste semi-smart LED bulb

We hebben lang besproken of de Intellibulbs van Feit Electric in deze categorie geplaatst kunnen worden omdat ze technisch niet voldoen aan onze definitie van een slimme lamp. Ze hebben geen Wi-Fi, ZigBee of zelfs Bluetooth-ondersteuning, dus ze kunnen niet worden bestuurd via een app, en ze kunnen niet op een zinvolle manier worden opgenomen in een breder slim thuissysteem.

Daarnaast waren ook niet erg onder de indruk van de lampen zelf, maar voor de mensen die op een simpele manier de kleurtemperatuur willen wijzigen is de Intellibulb ColorChoice een heerlijk simpele oplossing.

Beste smart bulb in combinatie met een beveiligingscamera

Veel (slimme) beveiligingscamera's zijn uitgerust met slimme LEDs om in de nacht toch nog wat te kunnen vastleggen. We noemden het eerder in dit artikel ook al even, de LIFX+ heeft z'n eigen infrarood LEDs aan boord die beveiligingscamera's een handje kunnen helpen. Aangezien infrarood licht niet zichtbaar is voor het blote oog, kan het geen kwaad deze 's nachts altijd in te schakelen.

Protocollen en features voor slimme lampen

Er zijn op dit moment drie grote besturingstechnologieën die strijden om leiderschap in de smart bulb markt (Z-Wave is een belangrijke concurrent voor slimme lampen, maar je zult het niet tegenkomen in veel andere lampen - alleen in schakelaars, insteekmodules, bedieningspanelen en smart-home hubs).

ZigBee: Lampen die gebruik maken van dit populaire smart-home netwerkprotocol vereisen een bridge om te communiceren met je thuis Wi-Fi-netwerk. Dit is de technologie die Philips gebruikt voor zijn Hue-lampen, maar het is niet de enige.

Wi-Fi: Deze lamp communiceert rechtstreeks met je Wi-Fi-router, je hebt geen hub of brug nodig. LIFX is vandaag de dag de enige grote leverancier die gekleurde Wi-Fi-lampen op de markt brengt.

Bluetooth: Deze lampen slaan je thuisnetwerk helemaal over en koppelen direct met je smartphone of tablet. Daardoor kunnen ze niet van buitenaf worden bediend. GE en een aantal andere fabrikanten maken Bluetooth-lampen, sommige van betere kwaliteit dan anderen.

Elk van deze technologieën heeft voors en tegens, dus voordat je probeert om je te focussen op een specifieke lamp moet je eerst proberen om te bepalen welke technologie is geschikt voor je als je je lampen in een breder smart-home systeem wilt aansluiten zoals SmartThings of Nest.

Bluetooth-lampen zijn uit. Je kan meer dan één lamp bedienen met je telefoon, maar je kan deze niet aansluiten op sensoren of andere systemen in je huis. Vind je het niet prettig om een lamp aan je telefoon te koppelen? Een Wi-Fi-lamp werkt dan het beste voor je, maar je hebt niet zoveel opties als met een ZigBee-product.

Slimme lamp of slimme schakelaar?

Er is een grote discussie gaande over de beste manier om slimme verlichting te installeren en er zijn twee benaderingen die zich aandienen. Je kunt met dure lampen gaan werken en ze allemaal afzonderlijk bedienen, of je kunt goedkope domme lampen gebruiken en slimme schakelaars installeren om alle lampen op dat circuit te bedienen. Beide benaderingen zijn zinvol: Bij intelligente lampen zijn de kosten het grootste probleem, maar er is ook complexiteit waar je rekening mee moet houden. Hoewel lampen meestal kunnen worden gegroepeerd op basis van locatie, ben je daarvoor grotendeels wel afhankelijk van de app waarmee je dat moet regelen.

Slimme schakelaars daarentegen zijn veel gecompliceerder om te installeren tot het punt waarop sommige gebruikers zich niet prettig voelen bij blootliggende bedrading en liever een elektricien willen inhuren. Smart switches bieden echter meer flexibiliteit in veel installaties.

Veel gebruikers (of hun kinderen) zullen standaard instinctief de wandschakelaar gebruiken om de verlichting uit te schakelen wanneer ze een kamer verlaten. Als dat eenmaal gebeurt, zal er geen enkele app in staat zijn om het licht weer aan te zetten totdat de schakelaar weer in de aan-stand wordt gezet. Hoewel dit geen probleem zal zijn als je slimme schakelaars installeert, kunnen ze de kleur of kleurtemperatuur van een lamp niet veranderen. Kijk daarom dus goed wat wijsheid is.

Dat gezegd hebbende, slimme lampen, ongeacht de technologie, zal nog steeds niet geschikt zijn voor iedereen. De meeste van deze lampen kunnen niet worden gedimd via een hardwarematige wandschakelaar (dit knoeit met de elektriciteit die naar de radio gaat, waardoor ze nutteloos worden). Sommigen zullen uitvallen, zelfs als er een dimmer op het circuit aanwezig is en op vol vermogen is gezet. En hoewel de LED-lampen van vandaag helderder zijn dan ooit, zijn ze nog steeds niet helder genoeg in vergelijking met domme lampen. De kwaliteit van het licht van een LED-lamp zal waarschijnlijk veel, veel beter zijn.

Het goede nieuws is dat de prijzen van slimme lampen dalen, dus het is makkelijker om aan de slag te gaan met slimme lampen en minder pijn doen als je merkt dat een product niet werkt voor jou.