Twee camera’s

Het duurde even, maar ook Google is (eindelijk?) meegegaan met de hype om smartphones uit te rusten met meerdere camera’s. Waar andere fabrikanten al 4 of zelfs meer lenzen in hun toestel stoppen, houdt Google het bescheiden met twee lenzen. Google leunt nog steeds zwaar op software trucs om de prachtige fotografische hoogstandjes te weeg te brengen en weet nog steeds fantastische foto’s te maken, al krijgt de smartphone dit jaar niet het hoogste cijfer van DXOmark.

 

Zowel de Pixel 4 en Pixel 4 XL hebben een 12 mp dual-pixel sensor en een 16 mp telefoto camera aan boord. Daar zit geen wide angle lens bij, maar volgens Google kan je “ongeveer 2x” zoomen dankzij Google’s Super Res Zoom technologie.

Google cobineert deze multi-lens opstelling met computational fotografie om functies als live HDR+, witbalans en dual-camera exposure realtime uit te voeren. Daarnaast heb je aparte sliders vor schaduw en helderheid als je je shots achteraf terug kijkt.

 

De geavanceerdere hardware-instelling zorgt ervoor dat Google’s portrait mode nog beter is dan voorheen waardoor je het bokeh-effect ook kan toevoegen aan foto’s met grotere objecten. De nacht shot modus heeft ook een flinke boost gekregen om mooie plaatjes in low light-situaties te schieten. De tweede lens wordt gebruikt om de tijd die nodig is om een foto te maken in het donker te verkorten. Dit zorgt voor minder ruis.

Die dubbele camera’s op de achterkant zorgen wel voor een bezuiniging aan de voorkant: De Pixel 3 had twee camera’s aan de voorkant voor groothoek-selfies, maar de Pixel 4 gaat terug naar één enkele 8MP selfie-camera.

Motion sense en project Soli

Google’s radar-chip heeft z’n weg naar de Pixel 4 gevonden en heeft je de mogelijkheid muzieknummers te skippen, telefoongesprekken te besturen of een game besturen zonder je toestel aan te raken.

 

In de onderstaande video zie je wat er allemaal mogelijk is:

De gestures waar de Pixel 4 wat mee kan zijn op dit moment nog wat beperkt, maar Google heeft aangegeven de features uit te breiden.

Daarnaast heeft Google de voorkant van de Pixel 4 uitgerust met een verscheidenheid aan sensoren, waaronder een paar "face unlock IR-camera's" en een "face unlock Flood Illuminator". Apple's Face ID is een geweldige ervaring, en de versie van Google kan nog geavanceerder zijn.

Je gezichtsontgrendelingsgegevens blijven op je toestel, beschermd door Google's Titan M beveiligingshardware. Biometrische gegevens worden niet naar andere Google-services verzonden. De biometrische beveiliging van de Pixel 4 klinkt veelbelovend, vooral na de zwakke pogingen van andere bedrijven om Face ID-achtige technologie naar Android te brengen. We kunnen niet wachten om het uit te testen.

De nieuwste Android en Assistent-software

De Pixel 4 is het eerste toestel met de snellere, context gevoeligere Google Assistant die Google eerder dit jaar onthulde op I/O. Je kan makkelijker en sneller een gesprek voeren met je assistent, wel 10 keer sneller als we Google moeten geloven. Bovendien weet de assistent nog beter en sneller wat je bedoelt. De onderstaande video is een mooi voorbeeld.

De hardware

Google loopt nooit zo te koop met specs zoals Samsung dat doet, maar toch hebben de Pixel 4 en Pixel 4 XL mooie specificaties:

Google Pixel 4 specs

 • Display: 5.7-inch Full HD+ Smooth Display (tot 90Hz OLED) -- Ambient EQ
 • Accu: 2,800mAh
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 855, Pixel Neural Core
 • Geheugen: 6GB RAM
 • Opslag: 64GB, 128GB
 • Cameras: 12MP Dual-Pixel and 16MP Telephoto
 • Audio: Stereo speakers
 • Security: Titan M Security Module
 • Features: Face unlock, Motion Sense
 • OS: Android 10 en drie jaar lang ondersteuning

Google Pixel 4 XL specs

 • Display: 6.3-inch Quad HD+ Smooth Display (up to 90Hz OLED)
 • Accu: 3,700mAh
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 855, Pixel Neural Core
 • Geheugen: 6GB RAM
 • Opslag: 64GB, 128GB
 • Cameras: 12MP Dual-Pixel and 16MP Telephoto
 • Audio: Stereo speakers
 • Security: Titan M Security Module
 • Features: Face unlock, Motion Sense
 • OS: Android 10 en drie jaar lang ondersteuning

 

Even zeuren

Ja, we kunnen het niet laten, we gaan toch weer even zeuren. Hoewel de toestellen er prachtig uitzien, zijn er toch nog wat dingen die ons nogal teleurstellen. De accu van de Pixel 4 is aan de kleine kant. Ja, 2800 mAh in een tijd dat zelfs midrange toestellen met 4000 mAh-accu’s zijn uitgerust is gewoon een misser. Had het toestel desnoods wat dikker gemaakt voor een grotere accu. Wat heb je aan al die hardwarematige pracht en praal als je niet eens de dag kan doorkomen? Een grote gemiste kans.

En ja, ook de koptelefoonaansluiting schittert weer eens door afwezigheid. We weten dat het een trend is en dat veel fabrikanten deze “dappere” move maken, maar het is echt een gemis voor velen. Bovendien is het voor een Google-smartphone extra zuur omdat het bedrijf andere fabrikanten belachelijk maakte toen zij de 3.5 mm jack weglieten. Het staat dan extra dom als je het zelf een of twee generaties later exact hetzelfde doet. Neem een voorbeeld aan Motorola, die de aansluiting weer terug heeft gebracht. De fabrikant was notabene de eerste die begon met het weglaten van de aansluiting (nee, dat was dus niet Apple).

Hoewel de Pixel 4 niet officieel verkrijgbaar is in Nederland, kan hij toch bij enkele Nederlandse webshops besteld worden. Zelf importeren is dus niet nodig. De toestellen zijn verkrijgbaar bij Belsimpel en Mobiel.nl.