Rijmodus

toont je verkeer voor je huidige route, bezienswaardigheden langs je pad, en geschatte reistijden naar plaatsen waarvan Maps denkt dat je waarschijnlijk op basis van je opgeslagen locaties, je locatiegeschiedenis (ervan uitgaande dat je die hebt ingeschakeld) en de huidige dag en tijd naar plaatsen gaat.

Het maakt het ook gemakkelijk om de navigatie te starten, voor het geval je op een bepaald moment in je avontuur extra begeleiding nodig hebt.

Om de rijmodus van Maps te activeren, open je de app, tik je op het pictogram met drie regels in de linkerbovenhoek (of veeg je gewoon naar binnen vanaf de linkerkant van het scherm) en selecteer je "Beginnen met rijden" in het paneel dat verschijnt. Als je er nog een schepje bovenop wilt doen, open je de instellingen van de app (vanuit datzelfde zijpaneel), tik je op "Meldingen" en selecteer je "Navigatie" en activeer je de knop "Meldingen over autorit". Zo kan je op de kaart zien hoe lang het duurt om naar je waarschijnlijke bestemming te komen zodra je telefoon verbinding maakt met het Bluetooth systeem van een auto.

En als je nog gemakkelijker toegang wilt krijgen tot de rijmodus, selecteer je "Widgets" op je startscherm en scroll je naar beneden naar het gedeelte Kaarten en houdt je de widget "Rijmodus" ingedrukt om deze overal te plaatsen waar je maar wilt voor activering met één druk op de knop.

Waarom zou je met een veegbeweging je muziek bedienen als je het direct vanaf de hoofdinterface van Maps kunt doen? Deze optie geeft je de mogelijkheid om audioknoppen direct in de app toe te voegen, zodat je je huidige afgespeelde nummers en kan shuffelen binnen een prominent geplaatste balk in de navigatieopstelling van Maps.

Open de instellingen van de app, selecteer "Navigatie-instellingen" en activeer de keuzeschakelaar naast "Bedieningselementen voor media afspelen weergeven". Tik vervolgens op de regel onder het label "Standaard media app" en kies het programma van uw keuze.

Google Play Music, Spotify en Apple Music lijken voor nu de compatibele opties te zijn. Gek genoeg wordt Google's eigen muziekdienst Youtube nog niet ondersteund dus daar zal je nog even op moeten wachten.

Locatie opslaan

Kan je je die goede oude tool genaamd Car Locator nog herinneren? Deze app gaf je de mogelijkheid te onthouden waar je je auto had geparkeerd. Deze app wordt al jaren niet meer onderhouden, maar gelukkig heeft Maps inmiddels dezelfde functionaliteit.

Open Maps en druk op de blauwe stip die jouw locatie aangeeft. Er verschijnt een groot blauw menu waarin je de optie "Parkeerplaats opslaan" ziet staan. Druk daarop en je huidige locatie wordt vastgelegd in Maps. Als je extra informatie wilt opslaan kan je op de witte balk genaamd "Parkeerlocatie" drukken onderop het scherm . Je kan dan bijvoorbeeld invullen op welke verdieping je auto staat, foto's toevoegen en een notificatie na een bepaalde tijd.

Als je weer terug wilt naar je auto druk je op de "parkeerlocatie"-knop onderin de Maps-app of in het notificatiescherm.

Delen van locaties

Help iemand je te vinden - of misschien geef je gewoon een update over je verblijfplaats en voortgang - door op dezelfde blauwe locatiepunt te tikken en, in datzelfde blauwe menu, "Locatie delen" te selecteren.

Zo kan je iedereen een link geven om je locatie in realtime te volgen op een kaart voor een bepaalde tijd of totdat je de functie uitschakelt. Vanaf een paar weken geleden kan je de koppeling zelfs delen met een willekeurige app of dienst op je telefoon (zoals een berichtenapplicatie als Whatsapp) om hem te delen met wie je maar wilt.

Tik op de witte balk onderin het scherm, tikken (degene die je vertelt hoe lang je nog moet wachten tot je je bestemming bereikt) en vervolgens in het menu dat verschijnt "Reisvoortgang delen" te selecteren.

Vergrendelde oriëntatie

Ooit het gevoel gehad dat het makkelijker zou zijn om een kaart te begrijpen als het noorden altijd naar boven gericht was? Je kunt Maps eigenlijk vertellen dat het een consistente, vergrendelde oriëntatie met het noorden aan de bovenkant moet houden wanneer je navigeert: Open de instellingen en kies "Navigatie-instellingen" en de optie met de tekst "Houd de kaart met het noorden naar boven".

Permanente donkere modus

In dezelfde sectie "Navigatie-instellingen" ligt een nieuw toegevoegde optie die iedereen met gevoelige ogen graag zal zien: de mogelijkheid om het kleurenschema van Kaarten in een permanente donkere modus in te stellen wanneer de navigatie actief is.

Maps beheert deze instelling standaard zelf en schakelt tussen een licht en donker schema naar eigen inzicht., zoek dan naar de instelling "Kleurenschema" en schakel over van "Automatisch" naar "Nacht".

Een stillere stem

Schrik jij je ook wel eens lam als je tijdens het navigeren opeens keihard de Google Maps-stem hoort tetteren door je muziek? Daar is gelukkig een makkelijke oplossing voor: Helemaal bovenaan dezelfde "Navigatie-instelling" van de app-instellingen zit een optie genaamd "volume begeleiding". Probeer het te veranderen in "lager" of "hoger".

Betere suggesties voor restaurants

Maps probeert te raden op welke plaatsen jij wilt eten op basis van je gedrag in het verleden, maar je kunt de controle overnemen en helpen om de suggesties nog beter te laten passen bij jou door te zoeken naar de "Plaatsen verkennen" sectie binnen de instellingen van de app. Selecteer "Voorkeuren voor eten en drinken" en vertel Maps wat voor soort keuken je wel en niet wilt.

Spraakopdrachten

Maps heeft zijn eigen aangepaste set van spraakcommando's die werken terwijl je aan het navigeren bent.

Controleer eerst de instellingen van Maps' om er zeker van te zijn dat je het systeem kunt gebruiken: Tik op de optie "Navigatie-instellingen" en daarna "'Oké Google' detectie" en bevestig dat de knop naast "Tijdens het rijden" actief is. U wilt waarschijnlijk ook "Toegang via Voice Match" activeren, zodat de commando's ook werken als het scherm uit staat.

Als je nu "OK Google" of "Hey Google" zegt kan je onder andere deze maps-specifieke zinnen uitspreken:

  • "Hoe is het verkeer naar huis?"
  • "Hoe laat kom ik aan?"
  • "Welke weg is dit?"
  • "Wat is mijn volgende afslag?"
  • "Zoek een tankstation"
  • "Zoek een restaurant"
  • "Breng mij naar [naam winkel/restaurant]"
  • "Navigeer naar huis"