Eerder vandaag schreven wij dat het scannen voor virussen op Android een groot risico is. De Play store zit vol met virusscanners, beveiligingsapplicaties en anti-malwaretools, maar uit een onderzoek van AV Comparatives blijkt het overgrote deel van deze apps niet of nauwelijks te werken.

De hoogste tijd dus om alle goed werkende apps te testen en op een rijtje te zetten zodat je in elk geval weet waar je aan toe bent. AV Comparatives raadt gebruikers aan vooral bij de grote bekende fabrikanten te blijven en onze tests bevestigen dat. Daarom zal je veel "usual suspects" vinden in dit artikel, maar wellicht ook wat (betaalbare) verrassingen. Wij hebben daarbij niet alleen gekeken naar de apps die 100 procent scoorden bij AV Comparatives, maar ook naar de scores van AV Test.

Kaspersky Mobile Security

Wie meer vertrouwen heeft in een beveiligingsbedrijf dat zijn sporen ruimschoots verdiend heeft kan kiezen voor Kaspersky Mobile Security.

Ook Kaspersky biedt de mogelijkheid om een apparaat op afstand te wissen of op te sporen en zit er natuurlijk antivirusbescherming in de app. Daarnaast kan de software een eigen bericht tonen aan de eventuele eerlijke vinder van een zoekgeraakt toestel. Bovendien heeft deze app een webfilter en Phisingfilter aan boord en blokkeert het malafide telefoonnummers. Helaas ontbeert de app een backup-functie.

De app is gratis te gebruiken, maar dan mis je uiteraard belanrgijke functionaliteit. Voor 13,99 euro per jaar krijg je alle features die je nodig hebt en voor 18,95 per maand kan je ook nog eens een tweede apparaat beveiligen (je pc bijvoorbeeld). Wil je meer? Voor 22,99 euro per jaar kan je de volledige versie van de software op drie apparaten tegelijk gebruiken.

De app vind je hier

AVG Antivirus

Het Tsjechische AVG is vooral bekend van haar gratis antivirussoftware voor Windows-computers. Het bedrijf was ook een van de eerste aanbieders van beveiligingssoftware voor Android via de overname van het bedrijf DroidSecurity. De standaard-app is gratis Anti-Virus Free. Daarnaast kan je upgraden naar premium voor 79,99 euro per jaar.

Iemand die de desktopversie van AVG kent zal weten dat de gratis versie behoorlijk wat features heeft. Dat is bij de Android versie net zo. Behalve antivirus krijgt een gebruiker bijvoorbeeld ook monitoring van het toestel, back-ups en de mogelijkheid om een verloren of gestolen telefoon op te sporen. Allemaal opties die bij Lookout ook gratis zijn. Bij AVG komt daar echter wel het wissen en blokkeren van de telefoon op afstand en het plaatsen van een bericht voor vinders bij.

De Pro-versie biedt weinig extra opties: De advertenties worden verwijderd en gebruikers krijgen premium ondersteuning. De belangrijkste toevoeging is een scanner die ook sms'jes bekijkt op malafide inhoud of spam.

McAfee Mobile Security

Ook McAfee's oplossing scoort 100 procent in zowel AV-test's laatste rapport als in die van AV Comparatives waardoor het een solide optie is als je op zoek bent naar een gratis manier om je Android toestel te beveiligen.

Het bevat de gebruikelijke antivirusfuncties zoals bescherming tegen virussen, spyware en kwaadaardige sites of apps, maar voegt ook antidiefstalfuncties, prestatieverhogende tools, batterijoptimalisatie en privacytools toe. Hierdoor worden apps die informatie van je verzamelen worden tegengewerkt.

Heb je liever de premium-versie? Dan kan je upgraden voor 59,95 euro per maand voor 1 apparaat, 79,95 euro per maand voor 5 apparaten en 89,95 per maand voor 10 apparaten. Op dit moment is deze laatste abonnementsvorm in de aanbieding waardoor je nu maar 44,95 euro betaalt voor 10 apparaten.

Bitdefender Mobile Security

Bitdefender Mobile Security is beschikbaar met een gratis proefperiode van 14 dagen en heeft een perfecte score in zowel het realtime opsporen van malware als de ontdekking van malware op Android-platforms. Zowel in AV-test's onderzoek als die van AV Comparatives gooide de software hoge ogen.

Net als sommige andere beveiligingsapps kan je zowel de pc als mobiele versie gebruiken als je gaat voor de volledige versie (9,99 euro voor de scanner of 39,98 euro per jaar voor de scanner plus VPN-dienst).

Het heeft anti-diefstal functies, werkt met draagbare apparaten, geeft je webbeveiliging en een privacy-adviseur. Daarnaast heeft Bitfefender vooral een zeer effectieve malware scanner en er is zelfs een VPN-functie beschikbaar.

Het back-uppen van data wordt echter niet ondersteund en ook ouderlijk toezicht is geen onderdeel van deze app.

De app kan hier worden gedownload.

Avast Mobile Security

Avast's Mobile Security app voor Android is volledig gratis, maar ondanks perfecte scores in voorgaande jaren is dat niet helemaal gelukt in AV-Test's laatste test, en dat terwijl de app wel 100 scoort in de test van AV Comparatives.

We hebben deze app toch genoemd omdat deze volledig gratis is.

Functies zijn onder meer app locking, blokkeren van malafide telefoonnummers, app permissies en een firewall, zodat je veilig blijft voor malware, virussen en spyware.

Norton Mobile Security

Je krijgt je gebruikelijke antivirusfuncties en controles om je online privacy te beschermen, verloren of gestolen apparaten te herstellen en een aantal back-upmogelijkheden.

Je kunt één account delen met meerdere apparaten, zelfs als ze niet Android zijn. Als alternatief kan je je aanmelden voor de Deluxe versie vanaf 29,99 euro waarmee je toegang krijgt tot Norton Security voor vijf apparaten, waarbij je PC en Mac kan toevoegen.

Op dit moment heeft Norton, net als Bitdefender een aanbieding waarbij de malwarescanner wordt gecombineerd met een VPN-dienst voor 49,99 euro.

De app kan hier worden gedownload.

Sophos Mobile Security

Sophos Mobile Security for Android is een van de weinige echt gratis malwarescanner en bevat antivirusfuncties zoals het scannen van apps, spambeveiliging en privacybescherming waarmee apps kunnen worden gedetecteerd die toegang hebben tot persoonlijke gegevens zoals je adresboek.

Daarnaast zijn er functies voor beveiliging tegen verlies en diefstal, zoals het vergrendelen en wissen van je apparaat op afstand, de mogelijkheid om een alarm op afstand te activeren en de mogelijkheid om je apparaat te lokaliseren als je het kwijt bent geraakt.

Andere toppers

Van de 250 apps die AV Comparatives heeft getest kwamen slechts 23 apps echt goed uit de test. Wij hebben zeven van deze apps uitgebreid genoeg kunnen testen. Dat betekent niet automatisch dat de rest niet goed is. Mocht je niks interessants vinden in ons artikel, kan je ook nog voor de volgende apps gaan:


Lees ook: Op zoek naar de beste Android-beveiligingsapp? Doe geen moeite Handige beveiligingsinstellingen voor Android