Samsung kondigde afgelopen week maar liefst drie nieuwe toestellen aan. De Samsung Galaxy S20, de Samsung Galaxy S20 Ultra en de Samsung Galaxy Z Flip, de tweede smartphone met opvouwbaar scherm van deze fabrikant. Wij mochten even spelen met de toestellen en delen onze eerste indrukken met jou.

Galaxy Z Flip

Als allereerst kreeg ik de Samsung Galaxy Z Flip in m’n handen en het eerste gevoel dat door mij heen ging is vooral een nostalgisch gevoel. Het dicht kunnen klappen van je telefoon is iets dat vooral in het eerste deel van het vorige decennium gedaan werd en nu, langzaam maar zeker weer terug komt, maar nu met een scherm dat omgevouwen kon worden. Samsung bracht eerder de Galaxy Fold op de markt en moest het apparaat hier en daar aanpassen om de kinderziektes weg te werken. Dit heeft het bedrijf goed gedaan en lijkt deze lijn door te zetten met de Galaxy Z Flip.

In tegenstelling tot de Fold heeft de Flip een verticale vouw-oriëntatie waardoor je het toestel dus dichtklapt als de oude clamshell-toestellen van weleer. Hierdoor heb je een langwerpig toestel met een 6,7 inch scherm in je hand als je deze openvouwt en een lekker compact vierkant kastje met een schattig klein 1,1 inch-schermpje aan de voorkant als je 'm dicht laat.

De Galaxy Z Flip heeft, net als alle andere vouwbare smartphones een dun, plastic, flexibel OLED-scherm aan de binnenkant en Samsung zegt dat er een dun laagje flexibel glas is toegevoegd om het schermpje wat steviger te maken dan de concurrerende apparaten. Uit tests van verschillende andere bronnen, blijkt het scherm echter net zo gevoelig te zijn voor krassen als de andere vouwbare smartphones, maar dat is nou eenmaal de prijs die moet betalen voor een flexibel scherm. Daar staat tegenover dat het toestel dichtgeklapt kan worden waardoor het scherm minder kans heeft om krassen op te lopen, dus dat is niet iets waar wij het toestel op afrekenen.

Net zoals bij andere vouwbare smartphones heeft ook deze smartphone last van een vouwlijn op de plek waar het scharnier zit. Het is niet erg storend, maar wel voelbaar en aanwezig genoeg om te zien zitten in de juiste lichtomstandigheden. Om te voorkomen dat er stof en ander vuil in het scharnier terecht komt, heeft Samsung speciale borstels toegevoegd aan de binnenkant van het scharnier. Dit lijkt op het eerste gezicht goed te werken, maar daar kunnen we pas wat zinnigs over zeggen als we het toestel uitgebreid hebben getest.

De buitenkant van de Galaxy Z Flip is van glas (Gorilla Glass 6) en voelt zeer stevig aan evenals de aluminium rand. Het kleine 1,1 inch schermpje kan gebruikt worden om de tijd en status van het toestel weer te geven evenals app-notificaties en zelfs het maken van selfies.

Een andere mooie feature van de Flip is de zogenaamde Flex mode. Deze modus splitst het scherm in tweeën waarbij het onderste gedeelte gebruikt wordt voor dedicated controls. Dit kan je bijvoorbeeld zien bij de galerij-app. De bovenste helft wordt gebruikt om de foto weer te geven terwijl je in de onderste galerij scrolt door de andere foto’s en als je videobelt, zijn de controls te gebruiken op de onderste helft terwijl je gewoon doorbelt op het bovenste deel. Dit is een functie die overigens wel ondersteund moet worden door de app. Op dit moment zijn er nog niet veel 3rd party-apps die het ondersteunen behalve YouTube, al konden we dat niet zelf testen.

Uiteraard konden we het niet laten te kijken of dit toestel ondersteuning had voor Samsung’s desktopmodus, DeX. Dit was niet het geval, maar aangezien de software op de toestellen in onze handen nog niet af was, liet Samsung in het midden of deze functie uiteindelijk toch beschikbaar komt.

Conclusie

Onze eerste indrukken zijn positief, de Galaxy Z Flip ziet er strak en stevig uit, is dichtgeklapt lekker compact, ligt lekker in de hand en heeft, in vergelijking met andere opvouwbare smartphones, flinke specificaties. Met een HDR+ Full HD+ (1080 x 2636) Foldable Dynamic AMOLED scherm, octacore Qualcomm Snapdragon 855+, 265 GB opslag, 8 GB RAM, 12 Megapixel camera aan de achterkant, 10 MP camera aan de voorkant en 3300 mAh-accu weet het toestel praktisch alle andere opvouwbare toestellen achter zich te laten. Al zien wij het weglaten van zowel de micro SD-kaartlezer en koptelefoonaansluiting als een grote gemiste kans.

Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra

Samsung zet met de Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra dezelfde lijn voort die het met de S10 had uitgestippeld, nog grotere, plattere toestellen met een dunne bezel en een punch hole-camera aan de voorkant. Daarnaast hebben deze toestellen een grotere accu en sneller lpddr5-geheugen aan boord. Verder hebben de toestellen een OLED-scherm aan boord met maar liefst een resolutie van 3200x1440, maar als je gebruik wilt maken van de supersnelle 120 Hz-refreshrate, zal je terug moeten schakelen naar 2400x1080. De schermen zijn 6,1 inch, 6,7 inch en 6,9 inch groot en daarmee dus nog groter dan die van z’n voorgangers. Nu er daadwerkelijk smartphones uitkomen met een bijna 7 inch groot scherm, kan ik het niet laten om terug te denken aan het tijdperk dat er tablets werden verkocht met een 7 inch scherm en smartphones daar niet in de buurt kwamen.

Helaas moeten we ook bij deze toestellen concluderen dat Samsung de koptelefoonaansluiting heeft weggelaten. We blijven het een vreemde zet vinden, zeker omdat het bedrijf andere bedrijven belachelijk maakte doen die de aansluiting weglieten op hun smartphones. De Galaxy S10 en S10+ hadden ‘m nog wel terwijl de Note 10 het zonder moest doen. Het ziet er naar uit dat ook de normale Galaxy-smartphones het zonder deze aansluiting moet doen. Gelukkig hebben de S20 en S20+, in tegenstelling tot de Galaxy Z Flip, wel een micro SD-kaartslot aan boord. De power- en volume-knoppen zijn trouwens weer te vinden aan de rechterkant van de telefoon, het uitstapje naar de linkerkant (Note 10-serie) was dus van korte duur.

Andere mooie features zijn de Quick Share-functie om bestanden te delen zonder verbonden te zijn met een netwerk en het streamen van muziek naar andere Samsung-apparaten.

Uiteraard is Samsung ook dit jaar weer los gegaan met de canmera’s De S20 en S20+ hebben maar liefst een 64 MP-camera aan boord en aan de voorkant een 10 MP-cameragat in het scherm en de S20 Ultra heeft een 108 MP -camera aan de achterkant en een 40 MP-camera aan de voorkant. Hiermee kan je zowel optisch als digitaal zoomen en de mooiste close-ups maken. Ook is de lichtgevoeligheid opgeschroefd door nog meer pixels samen te voegen middels Pixel Binning, door groepen van 9 pixels samen te voegen tot 2,4 micrometer grote pixels neemt de lichtgevoeligheid toe en neemt de ruis verder af. Dit hebben wij nog niet kunnen testen en bewaren wij tot de review. De S20 Ultra heeft daarnaast, dankzij de 108 MP-sensor ook nog de mogelijkheid wel tot 100 x te zoomen, deze modus noemt Samsung Space zoom. De periscopische lens geeft je echter de mogelijkheid om 5x optisch te zoomen. De rest is dus een combinatie van digitale zoom en interpolatie. Hoewel ik nooit gecharmeerd ben geweest van deze technologie, zou dat door het grote aantal megapixels nu nog wel eens mee kunnen vallen, dat is iets dat ook nog uitgebreid getest gaat worden.

Daarnaast is het mogelijk te filmen met een resolutie van 8K en kan je foto’s maken met alle camera’s tegelijk waardoor je achteraf de mooiste foto (of video) kan selecteren of een mooie collage kan maken, de zogenaamde Single Take-modus.

Ten slotte hebben we ook deze Galaxy-toestellen aan de Nexdock gehangen om te kijken of deze al ondersteuning hebben voor DeX en zowaar, de Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra schakelden netjes naar de desktopmodus. Met zulke krachtpatsers van smartphones hadden we natuurlijk niet anders verwacht, maar na de dienstweigering van de Z Flip was het toch even spannend.

De S20 werkt perfect met DeX in combinatie met de Nexdock-laptop, zelfs zonder de 5-app-limiet

Conclusie

Samsung heeft het weer voor elkaar gekregen en gigantische krachtpatsers van smartphones uitgebracht. De eerste indrukken zijn zeer positief. De camera’s, het scherm, de accu, het geheugen en… het uiterlijk. Ja, deze toestellen zullen waarschijnlijk weer wat mooie prijzen in de wacht slepen...denken we. Zeker weten doen we het natuurlijk pas na een uitgebreide test.

De specificaties liegen er in elk geval niet om.

De S20 heeft een Exynos 990 met acht cores, 8 tot 12 GB lpddr5 RAM, 128 GB opslag, 4000 mAh accu, 64 MP camera en een 6,23 inch OLED-scherm met een maximale resolutie van 3200x1440 pixels aan boord.

De S20+ heeft een Exynos 990 met acht cores, 8 tot 12 GB lpddr5 RAM, 128 tot 512 GB opslag, 4500 mAh accu, 64 MP camera en een 6,68 inch OLED-scherm met een maximale resolutie van 3200x1440 pixels aan boord.

De S20 Ultra heeft een Exynos 990 met acht cores, 12 tot 16 GB lpddr5 RAM, 128 tot 512 GB opslag, 5000 mAh accu, 108 MP camera en een 6,87 inch OLED-scherm met een maximale resolutie van 3200x1440 pixels aan boord.

Alle S20-toestellen hebben gelukkig een Micro SD-kaartlezer aan boord, maar missen allemaal een koptelefoonaansluiting.