Momenteel zijn er eigenlijk voor Windows-systemen nog maar een paar lay-outengines voor browsers over, te weten Webkit, Blink (begonnen als fork van Webkit) en Gecko. Een krappe tien jaar geleden had je ook nog Presto van Opera en Trident (later EdgeHTML) van Internet Explorer (later Edge). Ook deze twee hebben hun eigen engine opgegeven en zijn overgestapt op Chromium's Blink.

Voor pc's zijn er (los van kleine forks) eigenlijk nog maar twee partijen over: Google's Blink en Mozilla's Gecko. Microsoft heeft inmiddels na enkele maanden bètatesten een officiële versie uitgebracht van Edge gebaseerd op Chromium, compleet met nieuw logo, die je via Microsoft kunt downloaden.

In deze verzameling benchmarks voor pc-browsers kijken we naar de twee primaire browsers die zijn gebaseerd op deze twee verschillende engines: Chrome (Blink) en Firefox (Gecko). Daarnaast kijken we ook naar de nieuwe versie van Mirosofts Edge, die dus ook op Blink is gebaseerd. Zodat je een beter beeld kan vormen, kijken we naast Chrome en Edge naar een derde Blink-browser, en daarvan is de populairste volgens de cijfers van Net Applications momenteel Opera.

WebKit laten we buiten beschouwing omdat het in de pure vorm niet meer voorkomt op pc's sinds de Blink-fork en engines als KHTML en Pale Moon zijn ook niet zo relevant voor deze beschouwing. Dat komt erop neer dat we hier vier browsers behandelen: Chrome, Edge (nieuwe Chromium-versie), Opera en Firefox.

Voor alle tests gebruikten we hetzelfde systeem (inclusief de Basemark-test met de legacy-versie van Edge) een Windows 10-pc (versie 1909, x64) op een laptop met Intel Core i5 U-processor op 2,2 GHz met 8 GB RAM.

Browserprestaties: Basemark

De benchmarktest van Basemark voelt de browser aan de tand om te zien hoe goed hij om kan gaan met moderne webstandaarden en is de compleetste test die we uitvoerden. JavaScript (ECMAScript) wordt ook getest, hoewel we in een test verderop uitgebreider kijken naar JavaScript-prestaties middels Jetstream.

De test loopt grafische elementen door en test populaire JS-frameworks om te zien hoe goed de client daarmee omgaat. Een hogere score betekent een beter resultaat. Ter vergelijking hebben we ook op een pc met dezelfde hardwareconfiguratie en versie van Windows 10 een test gedraaid in de legacyversie van Edge gebaseerd op EdgeHTML.

Omdat de benchmark een indicatie is van hoe de client op dat moment presteert, hebben we de basis zoveel mogelijk hetzelfde gehouden: alleen de betreffende browser was geopend, niets anders, de resolutie was 1920 x 1080 en het basissysteem (alsmede die van de extra test met EdgeHTML) was verder hetzelfde.

We hebben elke test drie keer gedraaid met dezelfde belasting en hetzelfde systeem. Uit die totale tests hebben we een gemiddelde getrokken van alle resultaten en deze worden hieronder weergegeven. Daaruit volgt de volgende lijst, met de beste score bovenaan:

Een paar opmerkingen over deze resultaten: Opera en Edge kwamen elke ronde als hoogste uit de bus; soms won Opera, soms won Edge. Opera had de uiteindelijke winst te pakken toen we een gemiddelde trokken. Alle browsers scoorden minder goed met de CSS-elementen, maar wel goed met het laden van pagina's en herindelen van HTML. De legacy-versie van Edge was niet in staat om de WebGL 2.0 te doorlopen. De nieuwe versie van Edge had daar geen moeite mee.

Firefox struikelde behoorlijk over de Canvas-test die Basemark uitvoerde, wat de score omlaag trok, maar het is al langer bekend dat Firefox matig presteert in menig publieke benchmark. In Mozilla's eigen test voor ontwikkelaars Kraken komt, wellicht niet geheel verrassend, Firefox wel als beste uit de bus.

JavaScript-prestaties: JetStream

JetStream is een benchmarktool die specifiek kijkt naar de prestaties van JavaScript en WebAssembly, twee enorm belangrijke aspecten die de totale browserprestaties bepalen. Hij is ontworpen om specifiek WebKit-implementaties te testen, maar wordt breder ingezet om de resultaten van verschillende browsers te vergelijken. Wellicht is het logisch dat Blink-versies met de WebKit-legacy hierin hoger scoren dan engine Gecko.

De tool is erop gericht om browsers die snel starten, vlot code uitvoeren en daarom snel laden te belonen, zodat de benchmark een goede indicatie geeft van real-world prestaties van je browser. We gebruikten zowel versie 1.1 als de nieuwere versie 2, die meer modules test dan de eerdere variant. De tests worden drie keer gedraaid met talrijke webcomponenten en interfaces. Van deze tests wordt een gemiddelde van genomen om zo een redelijk beeld te geven van prestaties. Een hogere score is beter.

Als je puur kijkt naar JetStream2 wint Opera wederom van Edge en Chrome van Firefox. We voerden Jetstream 2 uit op vier browsers, bij de legacy-versie van Edge ondervonden we helaas crashes. JetStream1.1 werd wel op alle uitgevoerd, zodat je ook een beeld hebt van het prestatieverschil van de twee Edge-varianten. 

Ook hier komen Edge en Opera als beste uit de bus, hoewel Opera hier een klein voordeel heeft ten opzichte van Edge. Firefox en Chrome gingen vrijwel gelijk op in JetStream2, maar Firefox won in Jetstream1.1. Qua JavaScript presteert Firefox overigens wel beter in soortgelijke test SunSpider.

RAM-belasting: praktijktest

Ook de belasting van het werkgeheugen is een belangrijke graadmeter voor prestaties, vooral op systemen waar je krapper zit in de resources. Voor deze test hebben we steeds de browser opgestart zonder plug-ins of adblockers en vijf tabbladen geopend: Webwereld.nl, Gmail.com (in het postvak), Nu.nl, Reddit.com en Computerworld.nl. Vervolgens hebben we een minuut gewacht zodat het laden zoveel mogelijk is afgerond en de browsers gelijk moeten presteren.

Voor deze resultaten geldt natuurlijk dat een kleiner getal beter is, want het betekent een lagere belasting van het werkgeheugen (en daarmee de accu als je op een laptop werkt). Chrome had ooit de reputatie een enorme RAM-vreter te zijn, maar Google heeft er de afgelopen jaren aan gewerkt om daar een einde aan te maken. Dat werpt zijn vruchten af: Chrome is in deze praktijktest de minst belastende browser.

Opera komt als slechtste uit de bus en Windows Taakbeheer tekende ook een dreigende diep oranjekleur bij het accugebruik. Ook Mozilla's Firefox kwam er minder goed vanaf met nog steeds meer dan een GB aan werkgeheugenbelasting. Edge kwam op de tweede plek uit, maar was nog steeds een stuk zwaarder dan Chrome.

Overige tests

De fabrikanten boden in het verleden hun eigen benchmarktests, waarvan de meeste inmiddels niet meer worden onderhouden. In Google's Octane komt Chrome als beste uit de bus, bij Mozilla's Kraken wint Firefox en Microsofts Chalkboard was specifiek ontworpen om Internet Explorer te testen. Deze benchmarktests voegen verder weinig toe en hebben wat ons betreft een vrij hoog WC-eend-gehalte. Niet voor niets zijn publieke benchmarktools populairder geworden.

Verder slaan al deze tests puur op prestaties, maar dat is meestal niet de enige overweging om een browser te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor extensies, dan is Chrome een betere keuze. Ga je voor privacy ben je het beste af met Firefox of, als je Chrome-extensies gewend bent, browser Brave. Een goede ratio qua snelheid/belasting lijkt nu te komen van Edge, daar Opera wel snel is, maar het geheugen en de accu daarmee zwaar worden belast.