Outcast

Apple biedt eindelijk de juiste ondersteuning voor podcasts in watchOS 5, maar als je meer wilt dan de basis, raden we je aan om Outcast (1,09 euro) een kijkje te geven (en te luisteren). Speciaal ontworpen voor Apple Watch (in feite, de bijgeleverde iPhone-app is slechts instructies voor het gebruik van de Apple Watch-app), de eenvoudige, elegante interface kunt u streamen al je favoriete shows met eenvoudige bediening, uitstekend zoeken en ondersteuning voor afspeellijsten.

Het is een van de weinige podcast-apps waarmee je meer kunt doen dan alleen maar de aflevering streamen die op je telefoon speelt, en zelfs met een officiële Podcast-app van Apple vinden we Outcast de moeite waard.

Streaks

Er zijn veel apps die de Apple Watch gebruiken om je te helpen gezonder en actiever te worden, maar Streaks (5,49 euro) is zeldzaam omdat het je zal aanmoedigen om ook je levensstijl te veranderen. Zoals de naam al doet vermoeden, is Streaks een to-do app die zich minder richt op wat je doet en meer op hoe vaak je het doet. Of je nu beter wilt eten, meer wilt bewegen of wilt stoppen met roken, je kan taken direct op je pols volgen, instellen en uitvoeren. En wanneer je je doelen bereikt, zal het aanmoedigend werken om de app te blijven gebruiken.

Carrot Weather

Er bestaan een hoop weer-apps voor Apple Watch, maar alleen Carrot Weather (5,49 euro) zal het echt leuk maken om de voorspelling te bekijken: In het midden van de Apple Watch app van Carrot Weather staat een grappige, ietwat sadistische AI companion die z'n mening niet onder stoelen of banken schuift.

Je krijgt de gebruikelijke hoogte- en dieptepunten, maar je krijgt ook een eerlijke inschatting van het weer van de dag. Elke app laat je weten wanneer het warm is, maar alleen Carrot Weather vertelt je dat je binnen moet blijven omdat de wereld aan het smelten is. Maar wees gewaarschuwd: de AI is geen fan van mensen.

Dark Sky Weather

Mocht je nou geen fan zijn van een knorrige AI die je schreeuwend het weer voorspelt, kijk dan eens naar Dark Sky Weather (4,09 euro). Apple Watch app is speciaal ontworpen om je te laten weten waar en wanneer het regent. Het is de eerste smartwatch-app die je laat weten wanneer je bescherming nodig hebt tegen een dreigende storm. Met een unieke interface die alle neerslag bijhoudt en je niets zal laten missen, is Dark Sky veel betere app dan Siri om te vragen of je een paraplu nodig hebt.

Rules!

Niet echt een game, meer een manier om hersenen fris te houden. Rules! (3,49 euro) is een fantastische breinbrekende game die je helpt de tijd te doden en verrassend goed werkt op het kleine scherm van de Apple Watch. Of je nu in een wachtkamer of in een cafetaria zit, Rules! Het is een eenvoudige, maar superuitdagende serie puzzel- en geheugenspellen die je steeds weer laten terugkomen.

Things

Things 3 (10,99) is een van de beste to do-apps binnen het Apple ecosysteem, mede dankzij de eenvoud en intuïtieve gebruikersinterface. Deze geweldige kwaliteiten zijn ook van toepassing op Apple Watch. Je krijgt ongeveer dezelfde interface als op iOS of Mac, inclusief de mogelijkheid om taken af te vinken terwijl je ze uitvoert, extra notities te lezen met een tikje of nieuwe aantekeningen en bijbehorende deadlines toe te voegen door middel van spraak. Er is zelfs een handig completion-wheel dat doet denken aan de activiteitenringen van de Apple Watch als je extra motivatie nodig hebt om dingen gedaan te krijgen.

Fantastical 2

Apple Watch's Calendar is heel goed in afspraken en herinneringen bijhouden, maar Fantastical 2 (5,49) gaat nog een stap verder. Met een elegante interface die al je belangrijke functies in één oogopslag presenteert, een natuurlijke taalintegratie waarmee je afspraken kunt toevoegen en een gedetailleerde complicatie, is Fantastical aan je pols net zo goed als die in je zak.

Lifeline

Apple Watch en games gaan meestal niet hand in hand, maar Lifeline... (2,29) is iets totaal anders. Met beperkte graphics en een focus op verbale storytelling is de iOS-game perfect op de Apple Watch. Intensief innemend en aangrijpend op het kleine scherm, Lifeline... zorgt ervoor dat je de hele dag door tikt (of in ieder geval tot je de gestrande astronaut waarmee je aan het spelen bent, kunt redden). Of je nu het origineel of een van de vijf vervolgen speelt, je vindt op geen enkel platform een unieker spel.

Just Press Record

Sommige van de beste ideeën schieten ons te binnen als we ver weg zijn van onze MacBooks of notebooks, maar met Just Press Record (5,49) hoef je je je nooit meer zorgen te maken dat je ze vergeet. De aantrekkingskracht zit hem in de naam. Stel het in op je Apple Watch en je kunt er op elk moment op tikken om direct te beginnen met het opnemen van je woorden. Als je klaar bent, tik je gewoon op de knop Stop. Dat is het in principe. Het snelle bericht (of zelfs een lang gesprek) wordt onmiddellijk opgeslagen op je iPhone, waar je het later kunt beluisteren of de juiste transcriptie kunt raadplegen. Voor schrijvers die dol zijn op het nadenken over ideeën tijdens een wandeling door de supermarkt of tijdens een middagje joggen, is het praktisch levensveranderend.