Een goede collectie draagbare programma's behoort in de handen van elke geavanceerde PC-gebruiker. Je kan de programma's op een USB-stick plaatsen en gebruiken op elke PC of ze opslaan op je datapartitie en ze onafhankelijk van je systeem gebruiken.

Een van de voordelen van draagbare tools is dat ze geen wijzigingen aanbrengen aan je Windows-systeem. Ze laten noch in het startmenu, noch in het register sporen na. Je kan er dus absoluut zeker van zijn dat de programma's je systeem niet belasten. Er is slechts enige schijfruimte nodig voor de tools.

Hoewel de programma's zichzelf niet vereeuwigen in het Windows-register met configuratie-instellingen, onthouden ze nieuwe instellingen. Voor dit doel maken de meeste tools een eenvoudig configuratiebestand in tekstformaat in hun eigen programmamap.

Dit is echter alleen mogelijk als de tools op een beschrijfbaar medium worden opgeslagen. Als je een USB-stick met geactiveerde schrijfbeveiliging hebt, mislukt het maken van het configuratiebestand.

Veiligheid: Er is echter een klein nadeel aan de draagbare gereedschappen. Programma-updates zijn mogelijk alleen met vertraging beschikbaar. Dit betekent dat veiligheidslekken in de draagbare versies langer zonder update kunnen blijven. Veel van de draagbare tools bieden immers een interne updatefunctie die de beschikbare patches laadt.

Uit de enorme hoeveelheid draagbare tools hebben we tien topprogramma's geselecteerd die in geen enkele toolcollectie mogen ontbreken.

Mocht je nog een betaalbare USB-stick zoeken voor dit alles, kijk dan eens hier, hier, hier of hieronder:

Lees ook: De beste geheugenkaarten voor al je opslagwensen

Eset Online Scan: Goed antivirusprogramma

De tool scant de computer op pc-virussen. Het heet een online scanner, maar daarachter zit een draagbare tool. Na de start worden de huidige virus-sigantures gedownload, wat enige tijd in beslag neemt. Dan start het scannen van de PC automatisch, wat enige tijd, zelfs enkele uren kan duren. Als de tool malware heeft gevonden, helpt het om deze te verwijderen.

Wise Data Recovery Portable: Data Recovery

De data recovery tool Wise Data Recovery Portable kan eenvoudigweg gestart worden vanaf een USB-stick - er is dus geen gevaar om verwijderde bestanden te overschrijven met een installatie. Na de scan toont de tool niet alleen alle gevonden verwijderde bestanden, maar ook hoe goed deze hersteld kunnen worden.

Proces Explorer Portable: Systeemmonitoring

Als een Windows-computer zich vreemd gedraagt, is een blik op de lopende processen altijd een goed idee. Om ervoor te zorgen dat je niet beperkt hoeft te blijven tot de kleine informatie uit de Windows Taskmanager, is er de draagbare tool Process Explorer. Het biedt een aantal nuttige functies die de Windows on-board tool niet heeft. Wij gaan binnenkort uitgebreid uitleggen hoe je het maximale uit deze tool kan halen.

Teamviewer Portable: Help je medemens op afstand

Om een PC via het netwerk of het internet op afstand te bedienen, moet je Teamviewer beschikbaar hebben op de USB-stick. De gratis remote tool voor particuliere gebruikers is handig voor het oplossen van PC problemen en voor het gebruik van applicaties die op een andere PC draaien. Bij toegang op afstand in een schaalbaar venster kunnen bestanden desgewenst ook in beide richtingen worden overgedragen. Het externe bureaublad wordt weergegeven via een AES 256-bits gecodeerde verbinding.

Xnview MP: Draagbare en snelle beeldweergave

De veelzijdige Xnview MP-fototool kan snel foto's in een venster of volledig scherm weergeven voor vrijwel elk populair grafisch bestandsformaat. Naast basishulpmiddelen zoals bijsnijden en het veranderen van beeldgrootte en kleuren, is er ook een diashowfunctie voor fotopresentatie en beeldconversie naar het gewenste formaat. Gratis voor thuisgebruikers, deze software geeft metadata weer, bewerkt het en verwerkt watermerken in afbeeldingen.

VLC: Video- en muziekspeler voor bijna elk formaat

Als je onderweg muziek, films en streams wilt afspelen, is één gratis tool die je daar supergoed mee kan helpen: De VLC Media Player Portable kan video- en audiobestanden, dvd's en internetstreams afspelen. VLC wordt geleverd met geschikte codec-modules, zodat de speler niet afhankelijk is van de codecs die op de gast-pc zijn geïnstalleerd. Informatie over de afgespeelde inhoud wordt alleen op de USB-stick opgeslagen, maar niet op de computer waarop deze wordt afgespeeld.

Sumatra PDF Portable: PDF Viewer

Je hoeft niet per se te worstelen met de zware Adobe Acrobat als je een PDF-bestand wilt bekijken. Sumatra PDF Portable heeft gebruikersinterface teruggebracht tot de essentie. De direct uitvoerbare viewer biedt alle belangrijke functies zoals heen en weer scrollen, zoomen, zoomen, roteren, printen en inhoudsopgave. Sumatra gebruikt interne functies voor PDF-rendering en vertrouwt niet alleen op Adobe Reader. Als gevolg hiervan worden aanvallen door potentieel geïnfecteerde documenten die gericht zijn op beveiligingslekken in Adobe Reader ongeldig gemaakt.

Thunderbird Portable: Bewezen mailprogramma

Al jaren doet het mailprogramma Thunderbird goede diensten. Het grote voordeel van de draagbare versie: Back-ups en verplaatsingen van het volledige mailprogramma inclusief berichten naar een andere PC zijn zeer eenvoudig dankzij de portable versie. De vele praktische uitbreidingen voor Thunderbird werken ook in de draagbare versie.

Firefox Portable: populaire internetbrowser

Mozilla heeft de Quantum versie van browser Firefox eind 2017 uitgebracht. Die was beduidend sneller dan de vorige versies. En met de volgende updates biedt de browser nu meer functies en een goede gegevensbescherming. Dit zijn goede redenen om bij Firefox te blijven of terug te keren naar de browser. In ieder geval hoort het thuis in onze collectie draagbare programma's. Deze kan hier worden gedownload.

LibreOffice Portable: Uitgebreid Kantoorpakket

Een office suite met tekstverwerking, spreadsheet, presentatie en tekenprogramma is beschikbaar voor de USB-stick met de gratis Libre Office Portable. Het voordeel van deze verdere ontwikkeling van Open Office is de ondersteuning van gangbare Microsoft-bestandsformaten zoals doc en docx en de betrouwbare PDF-output. Zoals je zou verwachten van MS Office, wordt de suite geleverd met wizards en sjablonen, zodat je relatief eenvoudig standaarddocumenten kunt maken. Uitgepakt op de stick neemt de suite ongeveer 430 MB in beslag.