Zoek je een goede tablet voor je kind die niet al te duur is? Ren dan niet klakkeloos naar de winkel om je in te laten palmen door verkopers die er alles aan doen om je een slecht ondersteunde, brakke tablet met slechte specificaties en nog slechtere beveiliging aan te laten smeren. Bovendien is niet elk kind hetzelfde. Je zal ook moeten kijken welke tablet het beste past bij de leeftijd van je kind.

LeapFrog en VTech maken tablets die zeer geschikt zijn voor jonge kinderen van ongeveer 3-6 jaar. Als kinderen rond de 6 of 7 jaar zijn, willen ze niet meer op het apparaat dat ze zien als een tablet voor peuters en willen iets dat wat "volwassener" overkomt. Je kinderen zullen ongetwijfeld al weten hoe een 'goede' tablet eruit moet zien, want ze hebben jouw iPad of Android-tablet vast al eens in hun handen gehad. Je kan natuurlijk je oude tablet aan je kind geven en alle apps installeren die het nodig heeft. Het is namelijk heel goed mogelijk je oude tablet zo in te richten en dicht te timmeren om te voorkomen dat je kinderen op plekken in het OS komen waar zij niet mogen komen, apps binnen halen die niet bedoeld zijn voor kinderen of op websites komen waar zij niets te zoeken hebben.

Lees ook: 5 dingen die je moet doen voordat je je oude iOS-apparaat aan je kind geeft Zo maak je je Android-toestel kindvriendelijk

Als je geen zin hebt om dat allemaal zelf te doen en liever iets wilt dat expliciet is toegespitst op kinderen en ook op die manier beveiligd is, is het wellicht toch te kijken naar deze 'gespecialiseerde' tablets.

Amazon Fire 7

De Fire 7 is een tablet die niet veel verschilt van de versie die in 2015 is uitgebracht. Het is jammer dat de processor en camera's niet zijn bijgewerkt, maar de lage prijs zorgt ervoor dat je er niet over hoeft te klagen. Het blijft een prachtige tablet en het is een fijne, goedkope manier om gebruik te maken van Amazon's diensten waaronder video en muziek.

De aanwezigheid van de Google Play store en andere Google diensten kunnen voor sommigen een dealbreaker zijn, maar het is een zeer goede keuze voor kinderen en volwassenen die niet veel eisen hebben.

Grappig genoeg is deze tablet vele malen goedkoper dan de officiële kindertablet van Amazon, dus je zal hier en daar nog wel wat moeten (her)configureren als je de tablet binnen hebt, maar voor iets minder dan vijf tientjes is dat meer dan de moeite waard.

Helaas wordt deze tablet op dit moment niet verzonden naar een Nederlands adres, maar houd de link in de gaten, dit kan veranderen.

Amazon Fire HD 8

De Amazon Fire HD 8 uit 2017 gaat nog net een stapje verder en is nog steeds erg betaalbaar en het afspelen van HD-video is, dankzij het scherm geen enkel probleem. Je hebt wel een Amazon Prime-lidmaatschap nodig om het maximale uit de tablet te genieten, maar als je 'm koop voor je kind is dat niet nodig (al is het Fire for Kids-abonnement misschien nog wel iets om naar te kijken)

Zoals je wel merkt is Amazon flink aan de weg aan het timmeren in de low-end tablet-markt en er zijn maar weinig betaalbare tablets die zo krachtig zijn als de Fire HD 8. Voor 89,99 euro heb je deze tablet al in huis.

Let wel op: ook dit is geen officiële kinder-editie waardoor je nog wat kleine wijzigingen moet uitvoeren voordat je de tablet (dichtgetimmerd en wel) aan je kroost kan geven.

Amazon Fire HD 10 Kids edition

Als je nou echt geen zin hebt om nog het een en ander te moeten configureren kan je natuurlijk altijd voor de officiële kindertablet van Amazon gaan. Het is niet de goedkoopste tablet uit de lijst, maar het is wel een hele goede. Als je de tablet voor een wat ouder kind koopt (6 tot 8 jaar), dan kan je de rubberen bescherming verwijderen en de normale interface gebruiken als zij er klaar voor zijn.

Ook hier moet je natuurlijk wel rekening houden met het feit dat deze tablet een door Amazon omgebouwde versie van Android en bevat geen Google apps (behalve YouTube) en Google Play.

De Amazon Fire HD 10 Kids edition kost op dit moment 199,99 euro.

Helaas wordt deze tablet op dit moment niet verzonden naar een Nederlands adres, maar houd de link in de gaten, dit kan veranderen.

Kurio Tab Advance

De Kurio Advance is een echte budget-tablet die is uitgerust met goed uitgedachte software. De dedicated interface geeft ouders een grote mate van controle en is simpel genoeg om makkelijk te worden geconfigureerd.

Wij moesten hier en daar wel even wennen aan de hardware (vooral het feit dat de powerknop zo lang moest worden ingedrukt voordat het apparaat zichzelf inschakelt) is even wennen, maar voor iets minder dan 95 euro hoor je ons verder niet klagen.

Apple iPad 9.7 inch (2018)

De iPad 2018 is niet perfect, maar het is wel de beste allrounder die je kan vinden op dit moment. Het is niet de krachtigste iPad en heeft geen gelamineerd scherm, maar dat kan een gemiddeld kind maar weinig schelen. De Apple Pencil-ondersteuning zorgt ervoor dat je niet per se door hoeft te sparen voor een iPad Pro en je kind dus lekker kan laten tekenen.

De iPad is, met z'n 9.7 inch scherm, wel een van de grotere tablets in de lijst en daarom misschien niet geschikt voor de allerkleinsten. De hoge resolutie van de tablet zorgt er echter wel voor dat full HD-video's met gemak kunnen worden afgespeeld en dat het beeld super scherp is. Tel daar de jarenlange ondersteuning van Apple bij op en de lage prijs (voor een Apple-product) en je komt erachter dat dit een van de betere aankopen voor je kind is.

De iPad 9.7 inch kost je slechts 334 euro.

Kurio Tab 2

De Tab 2 is een geweldige Android tablet die zo is opgezet om goed met kinder-profielen over weg te kunnen en heeft daarnaast enkele goede apps aan boord. De kwaliteit van deze software (en het scherm) kan echter beter. Toch zijn dit geen grote nadelen en het is bijna logisch dat er op deze punten wat is bezuinigd. De tablet is namelijk al te krijgen voor iets minder dan 90 euro.

Deze tablet legt het misschien af tegen de iets duurdere Amazon Fire (kids) tablets (zeker als je naar het scherm kijkt), maar je hebt tenminste wel Google diensten en de Google Play-app, waardoor je kinderen in dezelfde store kunnen rondneuzen als jij.

LeapPad3 en LeapPad Ultra XDi

De speciaal voor kinderen gebouwde LeapPad3 en LeapPad Ultra XDi zijn qua specificaties en functionaliteit vergelijkbaar. De grotere, 7 inch, Ultra XDi heeft twee keer zoveel opslagruimte als de 5 inch LeapPad 3, maar jongere kinderen kunnen de voorkeur geven aan het kleinere formaat en gewicht van de LeapPad3. Wij denken dat kinderen van zes jaar en ouder liever neigen naar de grotere versie, al had de achtjarige "tester" van een van onze collega's totaal geen moeite met het kleinere model.

De software kan iets duurder zijn dan apps voor andere tablets, maar het voordeel van Leapfrog software is dat het is gebouwd door pedagogische wetenschappers en zowel plezierig als educatief is.

Houd er wel rekening mee dat als je kroost de kinderlijke interface is ontgroeid, er niet echt een opvolger beschikbaar is.

De Leappad 3 kost 141,29 euro en de Leappad Ultra XDi 84,82.

LeapFrog LeapPad Platinum

Als je op zoek bent naar een tablet voor jongere kinderen, dan is dit apparaat een goede keuze. De LeapPad Platinum is volledig dichtgetimmerd waardoor het voor je kroost onmogelijk is om per ongeluk bij content te komen die niet bedoeld is voor zijn of haar ogen. Daarnaast is het apparaat zeer stevig waardoor het gerust op de grond kan vallen zonder te breken.

Bovendien is de meegeleverde content van zeer goede kwaliteit. Het enige nadeel (wat door sommigen als een voordeel kan worden gezien) , de beschikbaarheid van apps. Er is een stuk minder keuze dan op het Android of iOS-ecosysteem.

De LeapFrog LeapPad Platinum kost 239,59 euro

VTech InnoTab Max

De VTech InnoTab Max is het best geschikt voor kinderen van 3-6 jaar, en bevat een aantal leuke, creatieve spelletjes plus een uitstekende messaging functie waar kinderen van houden.

Het kindveilige surfen op het web heeft wel wat ouderlijke controle nodig, maar is uitgebreider dan dat van concurrent, Leapfrog. We vonden de InnoTab Max frustrerend langzaam laden, en de fotokwaliteit is net zo slecht als bijna alle andere "kindercamera's".

Haal deze tablet daarom ook alleen voor de allerkleinsten. Die geven niet om camerakwaliteit, en zullen zich vooral vermaken met de meegeleverde spelletjes. De enige reden waarom wij deze tablet noemen is vanwege de uitgebreide ouderlijke controle en stevigheid.

De Innotab max kost 202,45 euro.

Beperkte keuze?

Naast de VTech- en LeapFrog-tablets is er niet veel keuze voor kindertabletten. Tesco stopte met de uitstekende Hudl 2 en Samsung heeft nooit een opvolger van de Galaxy Tab 3 Kids gemaakt.

Hierdoor blijft alleen Amazon over, deze webshop verkoopt Kinder-edities van zijn tablets. Deze zijn duurder dan de standaardversies, maar omvatten een beschermende koffer, twee jaar garantie die onder andere slag- en valschade schade dekt, en een jaar abonnement op Fire for Kids Unlimited dat hen toegang geeft tot een redelijk goed assortiment apps, games, video's en boeken. Ook het ouderlijk toezicht is uitstekend.

Realiseer je wel dat kinder-edities voor het grote deel identiek zijn aan de standaardversies van de tablets, waaronder ook de Fire for Kids / FreeTime app die het ouderlijk toezicht en de aangepaste veilige webbrowser bevat evenals de mogelijkheid om verschillende profielen te maken. Hierdoor kunnen broers en zussen de tablet makkelijk met elkaar delen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat Amazon Fire-tablets geen Google Play store of Google-apps bevatten. In plaats daarvan hebben ze de Appstore van Amazon en versies van apps van derden, zoals YouTube.

Waar moet je op letten als je op jacht gaat naar een tablet voor kinderen?

De voordelen van een speciaal ontworpen kindertablet zijn een "veilige" webbrowser (of geen internettoegang), spelletjes en vooraf geïnstalleerde apps die geschikt zijn voor kinderen. Wat ze niet hebben is een ruime keuze aan de nieuwste spellen. De LeapPads zijn bijvoorbeeld geweldige tablets, maar je kinderen kunnen gefrustreerd raken als ze niet dezelfde spellen of apps kunnen krijgen die hun vrienden op Android of iPad hebben.

Een van de redenen waarom wij de Amazon-tablets onder andere een goede keuze vinden. Je kan met wachtwoord beveiligde profielen instellen, zodat je elk kind alleen toegang kunt geven tot de boeken, games en apps waarvan jij wilt dat ze te zien krijgen.

Bovendien kan je verschillende tijdslimieten instellen voor het lezen en afspelen. Het feit dat je deze tablets al kan krijgen vanaf slechts 50 euro is waarom we denken dat de Amazon Fire is een van de betere keuzes voor kinderen op dit moment.

Welke specificaties moet een kindertablet hebben?

Het is het beste om niet te veel stil te staan bij specificaties, omdat deze zelden vertellen hoe goed een tablet is voor een kind. Twee dingen waar je rekening mee moet houden zijn de levensduur van de batterij en de schermgrootte.

Veel kindertablets gaan ongeveer vijf of zes uur mee op een lading. Ze kunnen hun tablet natuurlijk gebruiken tijdens het opladen, maar dat kan lastig zijn als je een lange autorit voor de boeg hebt.

Jongere kinderen kunnen worstelen met een 10 inch-tablet, een 7 inch-scherm is precies de juiste grootte voor kleine handen.

Processorsnelheden en RAM zijn niet zo belangrijk als je zou denken (al moet je niet voor een te oud, zwak exemplaar gaan wat de boel flink kan vertragen). Als je een tablet overweegt zonder microSD-kaartsleuf heeft, moet je er rekening mee houden dat je op een gegeven moment apps, muziek, foto's en andere items moet verwijderen als de interne opslag vol is.

Het loont om zoveel mogelijk opslagruimte vrij te maken als je kunt, maar het is nog steeds belangrijk om voor een tablet met een microSD-sleuf te gaan. Geheugenkaarten zijn goedkoop en zelfs als je er geen apps op kunt installeren, kun je ze toch gebruiken voor foto's, video's en muziek.